Ανδρέας Βορύλλας – ΝΙΚΗ: Εγγυητικές Επιστολές – Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος – Το ανεκτέλεστο στα 15 δισ.
«Κατάργηση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών για τις προκαταβολές των έργων».Στο μεγάλο πρόβλημα με τις Εγγυητικές Επιστολές, τις οποίες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες «αδυνατούν να σηκώσουν», λόγω του τεράστιου πλάνου νέων έργων, αναφέρθηκε ο βουλευτής του Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας με τη ΝΙΚΗ, Ανδρέας Βορύλλας όταν όπως είπε το ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών ομίλων έχει εκτιναχθεί.
«Όσον αφορά το πρόβλημα με τις Εγγυητικές Επιστολές, οι μόλις τέσσερις συστημικές τράπεζες που άφησε στη χώρα η οικονομική κρίση, αδυνατούν, παρά τις μεγάλες προσπάθειες, να σηκώσουν το βάρος των εγγυητικών επιστολών που επισύρει το τεράστιο πλάνο νέων έργων, όταν ήδη το ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών ομίλων έχει εκτιναχθεί σε 15 δισ. ευρώ», τόνισε ο Ανδρέας Βορύλλας στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.
Ο Ανδρέας Βορύλλας υπογράμμισε τα τρία μέτρα που προτείνει η ΝΙΚΗ, για τον εν λόγο πρόβλημα, με το πρώτο να είναι η θέσπιση «του αυτοδίκαιου τερματισμού μίας εγγυητικής επιστολής με την έκδοση του πιστοποιητικού οριστικής παραλαβής του έργου».
Το δεύτερο, μέτρο αφορά στην «κατάργηση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών για τις προκαταβολές των έργων».
Τέλος το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με «την υιοθέτηση του ρουμανικού μοντέλου, που θέλει τη δέσμευση της προκαταβολής σε ειδικό λογαριασμό, που θα κινείται μόνο μετά την υποβολή στοιχείων ότι ο ανάδοχος πράγματι προχώρησε σε δαπάνες για το συγκεκριμένο έργο».
«Όσον αφορά το πρόβλημα με την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και υπεργολάβων, πιθανόν να φέρει καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων στο μέλλον, καθυστερήσεις που συνεπάγονται επιστροφές χρηματοδοτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Ανδρέας Βορύλλας.
«Εκτός από το ανθρώπινο κεφάλαιο που έφυγε στο εξωτερικό κατά την οικονομική κρίση, δεν κατευθύνονται νέοι άνθρωποι στις κατασκευές. Πρέπει να μπει τέλος στην απαξίωση των τεχνικών επαγγελμάτων στην ελληνική κοινωνία. Σήμερα, μόλις 4% του νέου κόσμου μπαίνει στον τεχνικό κλάδο, όταν στην Ευρώπη το ποσοστό είναι 7%, συνάγοντας ότι θα υπάρξουν αυξημένα προβλήματα στο μέλλον», είπε.