Ανδρέας Βορύλλας: Ο προϋπολογισμός του 2024 παρουσιάζει μία αισιοδοξία που δεν δικαιολογείται
Ο Ανδρέας Βορύλλας ζήτησε την κατάργηση «της αυτοκτονικής», όπως την χαρακτήρισε «τιμολόγηση της ενέργειας με βάση το Χρηματιστήριο Ενέργειας».Ανδρέα Βορύλλας: Ο προϋπολογισμός του 2024 «παρουσιάζει μία αισιοδοξία που δεν δικαιολογείται», ανέφερε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ κατά την εισηγήσή του για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού.
«Ειπώθηκε ότι θα εισρεύσουν 2,25 δισ. ευρώ από την ΕΕ προς την Ελλάδα για τη στήριξη της Θεσσαλίας, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο. Θέτουμε τα εξής ερωτήματα προς την κυβέρνηση: Το ποσό αυτό προέκυψε από κάποιον επίσημο φορέα του κράτους ως εκτίμηση της καταστροφής στην Θεσσαλία, ή μήπως οι ανάγκες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες;», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Βορύλλα, θα «πρέπει ο πρωτογενής τομέας για την Ελλάδα (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Διαχείριση Δασών και εξόρυξη μεταλλευμάτων) να γίνει στρατηγικής σημασίας». «Αξίξει να σημειωθεί», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ «ότι στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” δεν αναφέρονται χρηματοδοτήσεις του πρωτογενούς τομέα».
Ο Ανδρέας Βορύλλας, αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΝΙΚΗΣ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου εκτός των άλλων προτείνεται η «υπαγωγή στον υπερ-χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων και ζωοτροφών για δύο τουλάχιστον έτη από τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής».
Ανδρέας Βορύλλας: Ο προϋπολογισμός του 2024 παρουσιάζει μία αισιοδοξία που δεν δικαιολογείται
Ο κ. Βορύλλας σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες να ενισχυθεί ο κρατικός προϋπολογισμός «χωρίς να επιβαρυνθεί ο απλός Έλληνας πολίτης», μεταξύ των οποίων η «φορολόγηση των εμβασμάτων των μεταναστών προς τις χώρες τους, για ποσά που δεν δικαιολογούνται με βάση την φορολογική τους δήλωση».
«Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες, εκτιμάται ότι τα μεταναστευτικά εμβάσματα ετησίως προς χώρες εκτός ΕΕ ανέρχονται σε ύψος άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Μία φορολόγησή τους στην πηγή, δηλαδή στο σημείο συναλλαγής, μπορεί να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό», συμπλήρωσε.
Ο Ανδρέας Βορύλλας ζήτησε την κατάργηση «της αυτοκτονικής», όπως την χαρακτήρισε «τιμολόγηση της ενέργειας με βάση το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να τιμολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια κόστους και όχι με κερδοσκοπικά κριτήρια».
Ειδικά για τις Ναυτιλιακές Εταιρείες, με την Ελλάδα να έχει ισχυρή παρουσία στον τομέα της Ναυτιλίας, ο Ανδρέας Βορύλλας πρότεινε, «ειδικό φορολογικό καθεστώς για το τμήμα των επενδύσεων που θα γίνουν από Ναυτιλιακές Εταιρείες σε ελληνικά ναυπηγεία στα διεθνή πρότυπα, αλλά και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα και τις ΑΠΕ».