Όχι μόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν διαθέτει την πολιτική τσίπα να παραιτηθεί για το αδιανόητο φιάσκο στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, αλλά έφτασε σε σημείο να προσπαθεί να υποβαθμίσει τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν την 28χρονη Κυριακή στον θάνατο, αλλά και αυτό το ίδιο το έγκλημα!
Ο κ. Χρυσοχοΐδης που πριν λίγες μέρες με «λυγισμένη» φωνή, δήλωνε… «συντετριμμένος» και έλεγε ότι «θρηνεί» και «πενθεί» για την Κυριακή, σήμερα εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και περιέγραψε ως «ατυχές περιστατικό» τη δολοφονία (!), ενώ για την εγκληματική αδιαφορία που επέδειξαν τα εμπλεκόμενα αστυνομικά όργανα, είπε ότι ήταν απλά… «άστοχη διαχείριση»!
Δεν θα μπορούσαν να επιστρατευτούν πιο «light» χαρακτηρισμοί, για να περιγράψουν μια αποτρόπαιη σφαγή μιας νεαρής κοπέλας, κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια των αστυνομικών! Μάλιστα όταν οι δημοσιογράφοι είπαν στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι ένα ολόκληρο τμήμα δεν δούλεψε, εκείνος αντέδρασε και διερωτήθηκε «μα γιατί το λέτε αυτό;»
«Υπάρχει το περιστατικό και υπάρχουν και άλλα ατυχή περιστατικά, όχι μόνο αυτό. Άστοχη διαχείριση, όμως υπάρχουν 12.500 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το 2023 όπου η αστυνομία έσωσε τις γυναίκες» ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Πέφτει μία βαριά σκιά πάνω από την ελληνική κοινωνία και από εμένα προσωπικά. Πραγματικά δεν έχω ξεπεράσει ακόμα συναισθηματικά και ψυχικά, πέρα από το πολιτικό ζήτημα ένα τραγικό γεγονός, που είναι σαν να έφυγε ένα κορίτσι που ανήκει σε όλους μας. Αυτή είναι η διάσταση» είπε αρχικά.
Όταν οι δημοσιογράφοι του είπαν ότι ένα ολόκληρο τμήμα δεν δούλεψε, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε «μα γιατί το λέτε αυτό. Υπάρχει το περιστατικό και υπάρχουν και άλλα περιστατικά – ατυχή περιστατικά, άστοχη διαχείριση».
Επομένως ο κ. Χρυσοχοΐδης λέει με λίγα λόγια ότι… συγκλονίζεται όταν εξετάζει το περιστατικό αυτό καθαυτό (και δεν το έχει ξεπεράσει ακόμα όπως λέει), αλλά όταν βλέπει τη γενική εικόνα (που μάλλον τη βλέπει μόνο ο ίδιος), αποτελεί ένα «μεμονωμένο»… ατυχές περιστατικό, μπροστά στις πολλές επιτυχίες της Αστυνομίας.
Μια κοπέλα 28 χρονών δεν βρήκε ούτε έναν αστυνομικό για να την προστατέψει από τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε, για να ξεψυχήσει τελικά ακριβώς μπροστά από το κουβούκλιο ενός αστυνομικού φρουρού. Μερικά λεπτά πριν, ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια και βρήκε απέναντι της ένα «τείχος» δημοσιοϋπαλληλικής αδιαφορίας.
Και αυτό διότι, δεν υπήρχε η μέριμνα, η οργάνωση, η εκπαίδευση και ούτε καν η ανθρωπιά, να σωθεί μια γυναίκα από τον δολοφόνο της. Έπρεπε να δολοφονηθεί η Κυριακή και να κάνει 5 θητείες ως υπουργός Προ. Πο. ο Χρυσοχοΐδης, για να συμπεράνει τελικά ότι θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα για την άμεση προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Από αυτό και μόνο θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, αν είχε συνείδηση της ανεπάρκειάς του.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης συνέχισε λέγοντας ότι «και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις και το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Πρέπει ο αστυνομικός πρέπει να πει ‘’κάθισε εδώ’’. Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, όλα αυτά τα εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως δεν χρειάζονται μηνύσεις».
Τι σημαίνει άραγε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει όσο τρέχουν οι εξελίξεις; Μήπως η κοινωνία «τρελάθηκε» από τη μια μέρα στην άλλη; Η αύξηση της εγκληματικότητας δεν κλιμακώνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία; Δεν είναι στη διάθεση του κράτους τα στατιστικά των εγκλημάτων; Δεν υπήρχε χρόνος να προσαρμοστεί η αστυνομία στα νέα δεδομένα; Ασφαλώς και υπήρχε. Απλά η ανεπαρκής πολιτική ηγεσία είναι εκείνη που κρατάει την αστυνομία μακριά από την πραγματική αποστολή της, που είναι – πρώτα απ’ όλα – να προστατεύει τον απλό πολίτη.
Προσωπικό υπάρχει, αλλά δεν αφιερώνεται στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα τεράστιο ποσοστό απορροφείται σε πάρεργα του κράτους, σε συνοδείες «VIP» και σε καθήκοντα καταστολής του πολίτη και όχι υπεράσπισής του. Έμψυχο δυναμικό υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο, οργάνωση, ορθός καταμερισμός δυνάμεων.
Η αστυνομία σαφώς και μπορεί να «τρέξει» και να προλάβει τις τάσεις της κοινωνίας. Αυτός που δεν «τρέχει» είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης. Πέντε φορές έχει «τρέξει» μόνος του αυτή την υπουργική θέση και όμως καταφέρνει να βγαίνει… δεύτερος. Και αν η ανεπάρκεια του κ. Χρυσοχοΐδη δεν κοστίζει τίποτα στον ίδιο γιατί πάντοτε «γραπώνεται» από την καρέκλα του, κοστίζει με αίμα όμως στον ελληνικό λαό…