Μέσα στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο νησί της Σαλαμίνας, βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της νεότερης Ελλάδας, ο τάφος του ίδιου του ατρόμητου Γεωργίου Καραϊσκάκη, του νικητή της Αράχωβας, του Αρχιστράτηγου της Ρούμελης (Στερεάς Ελλάδας), του ορμητικού, λαϊκού πολέμαρχου του 1821.
Ο π. Ανάργυρος Ευδαίμων, εφημέριος του ναού ο οποίος μάλιστα ανακάλυψε το 1996 τον τάφο του ήρωα, μίλησε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκου και την εκπομπή ”Ορθόδοξες διαδρομές” στο PEMPTOUSIA FM, για την μεγάλη αυτή ευλογία που έχει η Σαλαμίνα και η ενορία του.
Ακούστε ένα απόσπασμα από την εκπομπή:
Στο ναό αυτό εκκλησιαζόταν συχνά ο τρανός Στρατηγός, που είχε προσωπικό προστάτη του τον Άγιο Δημήτριο, έναν από τους γοργόσπαθους Στρατιωτικούς Αγίους των Ελλήνων.
Γι’ αυτό και ο Καραϊσκάκης έφτιαξε στα 1824 το ασημένιο πουκάμισο (κάλυμμα) της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, από τις λιωμένες πιστόλες και παλάσκες του!
Όταν τραυματίστηκε στη Μάχη του Φαλήρου στις 22 Απριλίου 1827 πολεμώντας άρρωστος με τον πυρετό να τον καίει, ζήτησε να τον φέρουν ακριβώς εδώ, στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα, όπου και ήθελε να ταφεί, όπως και έγινε στις 23 Απριλίου 1827 μ.Χ., την μέρα της γιορτής του…
Ο π. Ανάργυρος αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία
Ο πατέρας Ανάργυρος Ευδαίμων αποκαλύπτει στην εκπομπή ”Ορθόδοξες διαδρομές” άγνωστα στοιχεία για την ανακάλυψη του τάφου του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη το 1996 μέσα στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Σαλαμίνας.
”Έρχονται πολλοί άνθρωποι και νέοι για να προσκυνήσουν τον τάφο του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Είχα απορία ως εφημέριος πρίν πολλά χρόνια , και αφού είχαμε διαβάσει για τον τάφο του ήρωα πώς βρισκόταν μέσα στην Εκκλησία , ποιο είναι το σημείο ακριβώς. Μαζί με τον Δήμαρχο τότε τον Αθανάσιο Μακρή ο οποίος αγαπούσε και πονούσε πολύ την Σαλαμίνα, μου είπε πώς αποκλείεται να είναι θαμμένος μέσα σε κολώνα”, είπε.
”Δεν μπορούσα να πιστέψω πώς ήταν αφημένα στη λήθη της Ιστορίας , και βρέθηκε ένας να επαληθεύσει την Ιστορία, να ψάξει να βρει μέσα στον Ναό όλα αυτά που ήταν καταγεγραμμένα. Το πατριωτικό μου καθήκον ήταν αυτό που μου έλεγε μέσα μου, αν υπάρχει ο τάφος πρέπει να φανεί, γιατί να βρίσκεται στην αφάνεια; Επίσης το Ιερατικό μου καθήκον, καθώς υπηρετώ και ιερουργώ σε αυτόν τον Ναό του Αγίου Δημητρίου, μου έλεγε μέσα μου να ψάξω για αυτόν τον Ηρωα της Ελληνικής Επανάστασης και να δούμε που βρίσκονται τα εναπομείναντα οστά του”, ανέφερε.
”Ο προστάτης Άγιος του Γεωργίου Καραϊσκάκη ήταν ο Άγιος Δημήτριος. Του είχε ιδιαίτερη ευλάβεια και τον αποκαλούσε ”προστάτη και πολιούχο”. Του έλεγε του Αγίου Δημητρίου ”Κοίτα Άγιε Δημήτριε. Ο, τι φοράς και εσύ φοράω και εγώ. Σε παρακαλώ να με βοηθήσεις στην μάχη γιατί δεν θα σε ξαναπροσκυνήσω”. Η λαϊκή πίστη και ευσέβεια των ανθρώπων, η αγνή, και η απλότητα γιατί εκεί βρίσκεται ο λόγος του Ευαγγελίου”.
Όταν άνοιξε ο τάφος του Καραϊσκάκη
Ερώτηση: Περιγράψτε μας πάτερ Ανάργυρε τις στιγμές όταν ανοίξατε τον τάφο του ήρωα μας.
”Δεν περιγράφονται. Ηταν πρωί της 6ης Μαρτίου του 1996. Με την βοήθεια του Δημάρχου τότε, κλείσαμε τις πόρτες του Ναού, και αρχίσαμε να σκάβουμε το έδαφος, τις πλάκες μέσα στον Ναό.
Μέσα σε μία ώρα ακούσαμε από κάτω πώς υπάρχει κάτι κούφιο, άρα κάτι κενό. Με τα μικρά σκεπαρνάκια σπάσαμε τις πλάκες και αποκαλύφτηκε στα μάτια μας ο τάφος. Όταν ανοίξαμε την πλάκα και είδαμε μέσα το μνημείο , τον τάφο και κάπου στην άκρη το κουτάκι το ξύλινο με τα οστά κλαίγαμε όλοι και αγκαλιαζόμαστε ο ένας με τον άλλον!
Επαληθεύτηκε η Ιστορία , η χαρά μας ήταν μεγάλη, χτυπήσαμε τις καμπάνες για ώρες μαζεύτηκε όλο το νησί! Έγινε γνωστό αυτό που ήταν άγνωστο ότι ο τάφος του Καραϊσκάκη βρίσκεται μέσα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Σαλαμίνα. Εμφανίσαμε τα οστά, φτιάξαμε μνημείο καθαρίζοντας τον τάφο και κατόπιν τα επανατοποθετίσαμε μέσα στον τάφο, ώστε ο Ήρωας΄ να είναι πάντοτε θαμμένος στην γη της Σαλαμίνας έστω και με αυτά τα οχτώ οστά, εκπληρώνοντας την επιθυμία του να βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Δημήτριο”.
Πηγή: orthodoxianewsagency.gr