ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα – «Είναι προβληματική χώρα»

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα συμπεριέλαβε την Ελλάδα στις «προβληματικές» χώρες, όπου καταπατάται συστηματικά η ελευθερία του Τύπου.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα συμπεριέλαβε την Ελλάδα στις «προβληματικές» χώρες, όπου καταπατάται συστηματικά η ελευθερία του Τύπου.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα συμπεριέλαβε την Ελλάδα στις «προβληματικές» χώρες, όπου καταπατάται συστηματικά η ελευθερία του Τύπου.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Όνειδος για την ανεξαρτησία του Τύπου στη χώρα μας, ήταν τα όσα είπε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα, δίνοντας αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV Τσεχίας. Η συνέντευξη αναδημοσιέυτηκε από το ελληνικό EURACTIV.

H Βιέρα Γιούροβα μίλησε για κράτη της Ε.Ε. όπου καταπατάται η ελευθερία του Τύπου και το επάγγελμα της δημοσιογραφίας εγκυμονεί ακόμα και κινδύνους:

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», είπε η Γιούροβα.

Αυξημένος ο κίνδυνος στην Ελλάδα

Σε ερώτηση που της έγινε για το αν η Ελλάδα εντάσσεται στις προβληματικές (για το επάγγελμα της δημοσιογραφίας) χώρες, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν ήταν ξεκάθαρη:

«Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος».

Η Βιέρα Γιούροβα αναφέρθηκε επίσης και στην έλλειψη ασφάλειας για δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις αρκετών χωρών, υπογραμμίζοντας πως είναι μεγάλος ο αριθμός που τραυματίστηκε κατά τον περασμένο χρόνο και σε κάμποσες περιπτώσεις αυτό ήταν αποτέλεσμα αστυνομικής βίας.

Βλέπουμε πως ολοένα και πληθαίνουν οι επιβεβαιώσεις πως η Ελλάδα είναι μια άκρως προβληματική χώρα που ο Τύπος πότε εκβιάζεται και πότε χειραγωγείται σε μεγάλο βαθμό.

Ιδιαίτερα στον καιρό της πανδημίας, παρουσιάστηκε πρόσφορο έδαφος για να επεκταθεί η λογοκρισία και η μονόπλευρη ενημέρωση. Πίσω από το προπέτασμα του κυνηγιού ψευδών ειδήσεων, είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί ο περιορισμός του Τύπου για να εξυπηρετηθούν κομματικά συμφέροντα. Δυστυχώς η περιπέτεια που μας έφερε ο κορονοϊός, εργαλειοποιήθηκε από πολιτικούς που επιθυμούν να φιμώσουν τις αντίθετες γνώμες.

Τρανό παράδειγμα οι περιβόητες λίστες Πέτσα. Πακτωλός δημόσιου χρήματος που λειτούργησε περισσότερο ως booster φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας, παρά ως βοήθημα προς τα ΜΜΕ για τον αγώνα κατά της πανδημίας. Και όσο η κρίση της πανδημίας παρατείνεται, τόσο μοιάζει να βαθαίνει και η κρίση της «ελεύθερης» δημοσιογραφίας.

Στον… πάτο της Ευρώπης η ελευθερία του Τύπου στην χώρα μας

Ήδη κατά το 2020, η Ελλάδα κατρακύλησε πέντε θέσεις σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, όπως αυτό αναδεικνύεται από δείκτη που ανακοίνωσαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. Η χώρας μας εμφανίζει επιδόσεις… πρωταθλητισμού προς τα κάτω, όσον αφορά την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής φωνής. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και αποτελούν ένα τεράστιο αίσχος, για τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.

Η χώρας μας βρέθηκε στην 70η θέση (από την 65η που ήταν) στην κατάταξη των 180 χωρών που εξετάζει ο δείκτης. Ενώ μεταξύ των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνει την τέταρτη θέση από το τέλος, προσπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία. Το κατάντημα είναι τέτοιο, που χώρες όπως η Γκάνα, η Μπουρκίνα Φάσο, η Κόστα Ρίκα, η Ναμίμπια και η Παπούα Νέα Γουινέα, συγκεντρώνουν μεγαλύτερη βαθμολογία απ’ ότι η Ελλάδα!

Σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση διολισθαίνει σε όλο και περισσότερα αυταρχικά μέτρα που ισοπεδώνουν συνταγματικές ελευθερίες, η πλειοψηφία του Τύπου όχι μόνο συμπορεύεται με τις διχαστικές τακτικές που αποπνέουν ολοκληρωτισμό, άλλα προλειαίνει το έδαφος για ακόμα χειρότερες πρακτικές.

Η φωνή του πολίτη έχει αποκλειστεί εντελώς από δελτία ειδήσεων, ρεπορτάζ, πολιτικές εκπομπές, εφημερίδες, ειδησεογραφικά sites. Η αμφίδρομη (και υγιής) σχέση πολίτη – δημοσιογράφου έχει γίνει πλέον μονοδιάστατη, αφού ο δημοσιογράφος (σαν άλλος πολιτικός) είναι αυτός απευθύνεται στον πολίτη και ο πολίτης δεν βρίσκει ποτέ βήμα για να εκφράσει τα παράπονα του προς τον δημοσιογράφο.

Exit mobile version