ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απάνθρωποι και τριτοκοσμικοί: Με απόφαση ντροπής, το υπουργείο Μεταφορών επιτρέπει στα ΜΜΜ να αρνούνται την επιβίβαση σε ανάπηρους!

Η απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, βγάζει «λάδι» τα ακατάλληλα ΜΜΜ και ρίχνει το βάρος στους ΑμεΑ συνανθρώπους μας

Η απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, βγάζει «λάδι» τα ακατάλληλα ΜΜΜ και ρίχνει το βάρος στους ΑμεΑ συνανθρώπους μας.
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Δεν έφτανε ο καθημερινός γολγοθάς των ατόμων με αναπηρία που βιώνουν σε μια χώρα με άθλιες υποδομές για ΑμεΑ, έχουν να αντιμετωπίσουν και την απανθρωπιά, την αναλγησία και τον κοινωνικό ρατσισμό που εκδηλώνει το ίδιο το κράτος εναντίον τους!

Με μια άθλια και ομολογουμένως κατάπτυστη απόφαση, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ουσιαστικά δίνει το ελεύθερο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στα ΚΤΕΛ να αρνούνται την επιβίβαση σε ΑμεΑ!

Η εν λόγω απόφαση αφορά τον «Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών τακτικών και έκτακτων γραμμών με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) και μέσα σταθερής  τροχιάς (μετρό, τραμ)» και την υπογράφει η Υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 3 του ΦΕΚ αναφέρεται ότι επιτρέπεται η άρνηση κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων καθώς και η άρνηση επιβίβασης σε άτομα λόγω αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι ασφαλές και λειτουργικά εφικτό!

Εν έτει 2024, αντί να εξασφαλίζονται τα απαραίτητα βήματα για να επιτευχθεί καθολική πρόσβαση στα ΜΜΜ, η κυβέρνηση ανοίγει «παραθυράκια» αποκλεισμού των συμπολιτών μας με αναπηρίες! Αντί να καλούνται να συμμορφωθούν άμεσα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην υποχρέωσή τους να φτιάξουν τις υποδομές τους ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμες σε ΑμεΑ, η κυβέρνηση τιμωρεί με αποκλεισμό τους ανάπηρους (!), και αφήνει περιθώριο στους μεταφορείς να συμμορφωθούν στο… μέλλον, και ως τότε να ρίχνουν «πόρτα» στους ανθρώπους με αναπηρίες – όποτε το κρίνουν απαραίτητο!

Επιπλέον, δεν έχει οριστεί κανένα χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε θα πρέπει να συμμορφωθούν τα ΜΜΜ στα απαιτούμενα της προσβασιμότητας για την απρόσκοπτη μεταφορά των ΑμεΑ!

Και όλα αυτά, για να μην αναγκαστούν να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν τα μη κατάλληλα ΜΜΜ, που είτε λόγω παλαιότητας – είτε λόγω προδιαγραφών, είναι μη φιλικά για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες.

Πρόκειται βέβαια για μια χυδαία απόφαση που ξεδιάντροπα αντιμετωπίζει τους ΑμεΑ συνανθρώπους μας, ως πολίτες β’ κατηγορίας που θα βρίσκονται στο έλεος της κρίσης του κάθε οδηγού και του κάθε σταθμάρχη, για το αν θα τους… κάνει τη χάρη να εξυπηρετηθούν!

Το υπουργείο Υποδομών για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη απόφασή του, υποστηρίζει ότι η δυνατότητα απαγόρευσης στα ΑμεΑ, γίνεται για το καλό τους. «Ο νέος Κανονισμός φροντίζει ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών και δη των ατόμων με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα» αναφέρει. Δηλαδή το καλό των ανάπηρων είναι να τους αποκλείουν από απαρχαιωμένα Μέσα Μεταφορών, και όχι να εκσυγχρονίζονται αυτά προς όφελος όλων;

Χάριν της δημοσιονομικής «θηλιάς» που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εφαρμόσει στις δημόσιες Μεταφορές, αλλά και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεταφορικών επιχειρήσεων, οι ανάπηροι συμπολίτες μας αντιμετωπίζονται από το ανάλγητο κράτος ως ο αδύναμος κρίκος της κοινωνίας που παραμερίζεται από το δημόσιο βίο.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση υπεραίρεται για την… ανάπτυξη και την… «καταπληκτική ποιότητα ζωής» που προσφέρει η Ελλάδα στους πολίτες της, σε ένα τριτοκοσμικό κράτος που μόνο ευρωπαϊκό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί…

Exit mobile version