Μια σημαντική παρέμβαση που δίνει ένα ισχυρό μήνυμα από πλευράς Εκκλησίας, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει την Πέμπτη για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το επίμαχο νομοσχέδιο, για το οποίο η Ιεραρχία έχει εκδηλώσει την αντίθεσή της με όλους τους τρόπους.
«Η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στα παγκόσμια φόρα. Μάλιστα, ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε: «Με αυτόν τον τρόπο και τη δημοκρατία διασφαλίζουμε και τα συμφέροντα του ελληνικού Λαού, κατά τον καλύτερο τρόπο».
Η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου αποτελεί ένα – έμμεσο μεν, ισχυρό δε – μήνυμα ότι ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του, ανάλογα τη στάση που θα κρατήσει στο νομοσχέδιο. Με την ονομαστική ψηφοφορία ο λαός θα γνωρίζει ακριβώς με ποιους έχει να κάνει. Θα γνωρίζει με ονοματεπώνυμο ποιοι στήριξαν το καλό των παιδιών και του ιερού θεσμού της (φυσιολογικής) οικογένειας, ποιοι θα αποδειχθούν «λίγοι» και θα νίψουν τας χείρας τους (με την επιλογή της αποχής), και ποιοι θα βάλουν ταφόπλακα στην κοινωνία και το συμφέρον των παιδιών με την ψήφο τους.
Είναι λογικό και επόμενο ότι όσοι στηρίξουν το επαίσχυντο νομοσχέδιο, δεν θα μπορούν πια να προσποιούνται τους χριστιανούς και να διεκδικούν επισημότητες πλάι στην Εκκλησία για να «ψαρεύουν» ψήφους. Με λίγα λόγια, με την ονομαστική ψηφοφορία ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Μας τελειώνουν μια για πάντα οι «ντεμέκ» χριστιανοί στην πολιτική, για να δανειστούμε και μια φράση που είχε μεταχειριστεί για λόγους ψηφοθηρίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά συστημικά ΜΜΕ που έχουν «αλλεργία» με την Εκκλησία και στηρίζουν το νομοσχέδιο, επιτέθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο κατηγορώντας τον ότι παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα. Ένας εντελώς ανόητος ισχυρισμός, εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος σαν πολίτης της χώρας που είναι, δικαιούται απόλυτα να καταθέτει την άποψή του για το οποιοδήποτε θέμα. Δεν μπορεί κανείς να του απαγορέψει να λέει τη γνώμη του, τη στιγμή μάλιστα που στην τηλεόραση προβάλλεται καθημερινά ο κάθε τυχάρπαστος για να προπαγανδίζει υπέρ του νομοσχεδίου.
Και η γνώμη του Αρχιεπισκόπου είναι ότι με την ονομαστική ψηφοφορία διασφαλίζεται το καλό της δημοκρατίας. Δεν μπορεί προεκλογικά ο κάθε βουλευτής να γεμίζει το «σύμπαν» με διαφημίσεις του ονόματός του, και την ώρα που ψηφίζει ένα άθλιο νομοσχέδιο να κρύβεται πίσω από την ανωνυμία.
Η ψηφοφορία για το επίμαχο νομοσχέδιο πιθανότατα θα γίνει όντως με ονομαστική ψηφοφορία, καθώς η «ΝΙΚΗ» και οι «Σπαρτιάτες» μάζεψαν τις απαραίτητες υπογραφές και κατέθεσαν το σχετικό αίτημα για τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου.