ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχύτας: Ο αρχαίος Έλληνας που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή

Πόσοι γνωρίζουν σήμερα το όνομα Αρχύτας και την πρωτοπορία του στην αρχή της δράσης αντίδρασης

Αρχύτας: Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, πολιτικός, στρατηγός, μαθηματικός, εφευρέτης και μηχανικός, γεννηθείς το 428 π.Χ. στον Τάραντα.
Συντάκτης: Γεωργία Τσιαρλή Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Αρχύτας: Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, πολιτικός, στρατηγός, μαθηματικός, εφευρέτης και μηχανικός, γεννηθείς το 428 π.Χ. στον Τάραντα.

Ανήκε στη δεύτερη γενιά Πυθαγορείων φιλοσόφων, ενώ ορίστηκε επτά φορές στρατηγός στην πόλη του.

Ενδεικτικό γεγονός της αξίας του ήταν ότι ο νόμος απαγόρευε σε όλους τους άλλους να πάρουν τη θέση αυτή για δεύτερη φορά!

Ο Αριστόξενος, μάλιστα, αναφέρει ότι ποτέ δεν ηττήθηκε σε καμία μάχη, ενώ ιστορικοί καταγράφουν ότι ο Τάραντας (σ.σ. ανήκε στη Μεγάλη Ελλάδα) έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του όταν ήταν εκείνος επικεφαλής (380-345 π.Χ.).

Ανάμεσα στα τόσα ανδραγαθήματά του, ο Αρχύτας ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε μαθηματικές αρχές στη μηχανική και ο πρώτος που χρησιμοποίησε την αρχή της δράσης αντίδρασης πάνω στην οποία στηρίζεται η λειτουργία των πυραύλων και των αεριωθούμενων αεροπλάνων.

Σύμφωνα με μαρτυρία του Φαβωρίνου, επινόησε και κατασκεύασε ένα αεριοπροωθούμενο περιστέρι, που αποκλήθηκε «πετομηχανή» ή «περιστερά».

Πώς συνδέονται αυτά με την επικαιρότητα; Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι τέσσερις πλευρές θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την έρευνα, ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η υλοποίηση του προγράμματος, λοιπόν, που άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου, φέρει την ονομασία «Αρχύτας» για τους λόγους που διαβάσατε παραπάνω.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία, και συνολικά στη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό, σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Όλα αυτά σε μία εποχή που το ΓΕΣ οραματίζεται την αναβάθμιση των οκτώ μη επανδρωμένων αεροσκαφών Sperwere (γαλλικής κατασκευής) που είχε στη διάθεσή του.

Κατά συνέπεια, ο Στρατός Ξηράς θα αποκτήσει ένα όπλο σύγχρονων δυνατοτήτων που είναι απαραίτητο στα πεδία της επιτήρησης και της άντλησης πληροφοριών.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ανείπωτη θλίψη για μια μάνα που έχασε το παιδί της – Ο γιατρός που φρόντιζε τον γιο της, είχε βγει σε αναστολή! (vid)

Σχολεία: Το Υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε επίσημα διαχωρισμό μαθητών – Έτσι θα μπαίνουν στις τάξεις τα παιδιά

Σεμέδο: Αιχμηρή ανακοίνωση από Κούγια – «Με κάποιους αλητάμπουρες θα τα πούμε στα Δικαστήρια»

Exit mobile version