Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Η άρση μέτρων προβλέπει και την ελεύθερη μετακίνηση στα ελληνικά νησιά.
Από το πρωί της Δευτέρας 25 Μαΐου και με την άρση μέτρων να βρίσκεται στο 4ο στάδιο, τα νησιά απέκτησαν ξανά πρόσβαση, είτε με τη χρήση καραβιού, είτε με αυτοκίνητο, όπου φυσικά είναι δυνατό.
Ελεύθερη για όλους τους πολίτες θα είναι από σήμερα (Δευτέρα 25/05) η πρόσβαση προς τα νησιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρση μέτρων: Ανοίγουν εστιατόρια και καφέ (vids)
Όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν με καράβι θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Όλοι οι επιβάτες θα θερμομετρούνται, θα είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και φυσικά εν πλω θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες απόστασης (1,5 μέτρο).
Τα ερωτηματολόγια που οι επιβάτες μπορούν να τα προμηθεύονται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, αλλά και από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, θα παραδίδονται κατά την επιβίβαση τους στα μέλη του πληρώματος του πλοίου.
Η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους του καραβιού είναι υποχρεωτική, τόσο από τους επιβάτες, όσο και από το πλήρωμα.
Επίσης, σε πλοία που υπάρχουν αεροπορικά καθίσματα, έχει προβλεφθεί ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγουν την 1η Ιουνίου δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί – βρεφικοί σταθμοί
Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.
Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεσθούν επτά δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα.
Τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο καθώς το κάθε ένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.
Άρση μέτρων: Οι τρεις ζώνες των νησιών
Στο μεταξύ και βάσει του σχεδίου, τα νησιά χωρίζονται σε τρεις ζώνες: χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου.
Προορισμοί χαμηλού κινδύνου είναι η Κρήτη, η Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά, π.χ. των Κυκλάδων ή των Σποράδων, η πρόσβαση ή η σύνδεση των οποίων με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας.
Μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας. Ενδεικτικά τέτοια νησιά είναι η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος).
Στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας. Ενδεικτικά σε αυτή τη λίστα βρίσκονται η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Ανάφη, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σκύρος.