ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΣΕΠ: Οι επερχόμενοι διαγωνισμοί για προσλήψεις – Ποιες κατηγορίες αφορά

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, μίλησε για τους διαγωνισμούς του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, μίλησε για τους διαγωνισμούς του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Καλεσμένος στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ήταν ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, ο οποίος μίλησε για τους διαγωνισμούς του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

«Σήμερα θα γίνει η κλήρωση για τις ισοβαθμίες των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η δουλειά του ΑΣΕΠ είναι κάθε δύο χρόνια να αξιολογεί και να κατατάσσει 150.000 περίπου εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με βάση αυτήν τη σειρά μετά το υπουργείο Παιδείας, σε συνδυασμό με τις αιτήσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών, να κάνει τους διορισμούς μονίμων και αναπληρωτών».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Σήμερα γίνεται η κλήρωση, δυστυχώς έχουμε πολλές ισοβαθμίες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το αργότερο μέχρι τον 15αύγουστο θα έχουν βγει οι οριστικοί πίνακες κατάταξης. Κάναμε έναν αγώνα δρόμου γιατί 150.000 εκπαιδευτικοί να καταταγούν δεν είναι εύκολη δουλειά. Είχαμε να εκδικάσουμε 4.950 ενστάσεις, από τις οποίες έγιναν δεκτές περίπου το 20%».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου:

«Πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ’23.

Σήμερα λήγει η προθεσμία των ενστάσεων. Οι θέσεις είναι 4.300 περίπου και τα οριστικά αποτελέσματα, ανάλογα και με τον αριθμό των ενστάσεων και με τη δυσκολία τους, θα βγουν το φθινόπωρο.

Έχουμε βγάλει ήδη τους τεχνολογικής εκπαίδευσης τα οριστικά αποτελέσματα, θα βγάλουμε τώρα τα προσωρινά και το φθινόπωρο τα οριστικά των πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και μετά θα γίνουν προκηρύξεις για τον προγραμματισμό του ’24 πάλι από επιτυχόντες του διαγωνισμού αυτού, για να καλύψουμε και τις ανάγκες του ’24. Η εισήγησή μας είναι όπου υπάρχει δυνατότητα να καλύψουμε και τις ανάγκες το ’25 από τους επιτυχόντες».

Για τους επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών σημειώνει:

«Οι τελευταίοι μεγάλοι γραπτοί διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ είχαν γίνει το 2008. Μετά μεσολάβησε η αναστολή των προσλήψεων, ξεκίνησαν πάλι το 2016 σιγά σιγά, το 2019 πήγαμε ξανά στο 1 προς 1, το θέμα έχει πάει στα δικαστήρια, έχουν βγει κάποιες αποφάσεις, δεν είναι αυτήν την στιγμή στα χέρια του ΑΣΕΠ το θέμα. (…) Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στον χώρο της υγείας.

Στον χώρο της υγείας χιλιάδες κόσμου απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτήν την στιγμή γίνονται προκηρύξεις, έχει τελειώσει η προκήρυξη του ’22, είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη του ’23».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ:

«Ενδιαφέρον σε επίπεδο αιτήσεων υπάρχει, χιλιάδες κόσμος για εκατοντάδες θέσεις. Εκείνο που δεν υπάρχει είναι όταν έρθει η ώρα των διοριστέων, υπάρχει μεγάλο ποσοστό μη αποδοχής του διορισμού.

Το ποσοστό ξεκινάει από 35% και μπορεί να φτάσει και το 70%. Σε όλο το Δημόσιο είναι 40%, στην υγεία μπορεί να φτάσει και το 60%. Για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να το εξηγήσουμε.

Προφανώς μια εξήγηση είναι τα μισθολογικά. Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι κλασικός υποψήφιος του ΑΣΕΠ δεν είναι πια ο παλιός άνεργος που δεν είχε δουλειά. Είναι κάποιος που δουλεύει αυτήν την στιγμή και θέλει κάτι πιο ασφαλές».

Exit mobile version