ΚΟΙΝΩΝΙΑ

AstraZeneca – EMA: «Οι θρομβώσεις είναι παρενέργεια, αλλά σπάνια»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πήρε θέση με αφορμή τις εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες.
AstraZeneca – EMA: «Οι θρομβώσεις είναι παρενέργεια, αλλά σπάνια»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πήρε θέση με αφορμή τις εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι άνθρωποι του Οργανισμού αποφάνθηκαν για την πιθανή σύνδεση του εμβολίου με την εμφάνιση θρομβώσεων και το πόσο ασφαλές είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με την Astrazeneca, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

«Μια στις 100.000 η πιθανότητα για εμβολιασμένο με το εμβόλιο της AstraZeneca να παρουσιάσει θρόμβωση» ανέφεραν οι αξιωματούχοι του ΕΜΑ στην ενημέρωση.

Δείτε το Live της συνέντευξης

Επιτροπή Ασφαλείας EMA: Στις πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες οι θρομβώσεις από το εμβόλιο AstraZeneca

Η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC – ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca (νυν ονομασία Vaxzevria), υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους.

Κατά την ολοκλήρωσή των εργασιών της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο ή προϋπάρχουσες παθήσεις, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Επιπλέον, η επιτροπή αναφέρει πως τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Η επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης πυλαίας φλέβας που αναφέρθηκαν σε βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα μέχρι τις 22 Μαρτίου, τα 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Τα περιστατικά προήλθαν κυρίως από συστήματα αναφοράς του ΕΜΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Τα «ύποιπτα» συμπτώματα σύμφωνα με τον ΕΜΑ

– δυσκολία στην αναπνοή
– πόνος στο στήθος
– πρήξιμο στο πόδι
– επίμονος κοιλιακός πόνος
– νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
– μικροσκοπικά σημάδια αίματος κάτω από το δέρμα πέρα ​​από το σημείο της ένεσης

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα, μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

Παρά τη σκληρή κριτική η ΕΕ καταφέρνει το, φαινομενικά, ακατόρθωτο. Θα εμβολιάσει τους περισσότερους πολίτες της ταχύτερα από πολλές άλλες περιφέρειες.

Φαίνεται ότι παρά την σκληρή και σε πολλές περιπτώσεις άδικης κριτικής, η ΕΕ, θα κόψει πρώτη το νήμα. Ωστόσο οι εξελίξεις αναφορικά με την AstraZeneca είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο εν λόγω σκεύασμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το ερευνητικό ίδρυμα Yougov, το 55% των Γερμανών πολιτών, στη χώρα όπου εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία των εμβολιαστικών κέντρων, θεωρούν ότι το σκεύασμα της AstraZeneca είναι επικίνδυνο.

Στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 52%. Παράλληλα στη Γαλλία, ενώ καταγράφεται σημαντική αύξηση των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, οι Γάλλοι σε ποσοστό 61% αρνούνται να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η ΕΕ έχει λάβει προς το παρόν περισσότερες από 88 εκατ. δόσεις εμβολίων εκ των οποίων μόλις 20 εκατ. εξ αυτών αφορούν σε αυτό της AstraZeneca.

Βάσει των στοιχείων του ECDC, μέχρι την 1η Απριλίου, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει περισσότερους από 1,69 εκατ. πολίτες, με το 67% να έχουν λάβει το εμβόλιο των BioNtech/Pfizer, το 22% της AstraZeneca και το 11%, αυτό της Moderna.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να εμβολιαστεί το 70% όλων των Ευρωπαίων ενηλίκων πολιτών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson και την λειτουργία νέων μονάδων παρασκευής εμβολίων εντός της ΕΕ από την BioNtech που θα μπορεί να παράγει μέχρι 8 εκατ. δόσεις κάθε πέντε ημέρες, ο στόχος δεν μοιάζει απλά εφικτός, αλλά ενδεχομένως η ΕΕ να ξεπεράσει σε ταχύτητα εμβολιασμού τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρόλο που η ΕΕ εξάγει εμβόλια, ενώ τόσο το ΗΒ, όσο και οι ΗΠΑ έχουν παγώσει τις εξαγωγές.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «AstraZeneca – EMA: «Οι θρομβώσεις είναι παρενέργεια, αλλά σπάνια»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.