ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπάχαλο με τις χρεώσεις ρεύματος και πειράματα στην «πλάτη» του καταναλωτή – Καταργείται το πράσινο τιμολόγιο και το νυχτερινό ρεύμα!

Ρεύμα: Το υπουργείο οδήγησε τα νοικοκυριά στο πράσινο τιμολόγιο και τώρα το καταργεί - Τέλος και στο νυχτερινό που εξυπηρετούσε πολλά νοικοκυριά

Ρεύμα: Το υπουργείο εγκλώβισε τα νοικοκυριά στο πράσινο τιμολόγιο και τώρα το καταργεί - Τέλος και στο νυχτερινό που εξυπηρετούσε πολλά νοικοκυριά.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί με την τιμολόγηση ρεύματος, με την κυβέρνηση να συνεχίζει το «ράβε – ξήλωνε» στους τρόπους των χρεώσεων, ενώ το μόνο που μένει ίδιο και απαράλλαχτο είναι η ακρίβεια του ρεύματος.

Ενώ η κυβέρνηση μεταχειρίστηκε ακριβές καμπάνιες για να διαφημίσει τα χρωματιστά τιμολόγια και ανάγκασε τους καταναλωτές να γίνουν… μαθηματικοί για να καταλάβουν πώς θα χρεώνεται το κάθε χρώμα, και ενώ έσπρωξε τον περισσότερο κόσμο στο πράσινο τιμολόγιο που ήταν η «φιξ» επιλογή για όσους δεν διάλεγαν άλλο χρώμα, τώρα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προαναγγέλλει την κατάργηση του πράσινου τιμολογίου!

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, είπε στο Action 24 ότι το πράσινο τιμολόγιο -το οποίο έχει επιλέξει η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ρεύματος- θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2024 και μετά θα καταργηθεί. Από κει και πέρα οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν ένα νέο χρωματιστό τιμολόγιο ρεύματος, που όμως – εκτός από το «κλειστό» μπλε τιμολόγιο – είναι επιλογές που οι χρεώσεις «τζογάρονται» με χρηματιστηριακούς όρους και ο μέσος καταναλωτής δεν ξέρει τι τον περιμένει.

Να θυμίσουμε ότι το πράσινο τιμολόγιο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως την καλύτερη επιλογή… σταθερότητας στα μεταβαλλόμενα τιμολόγια και τώρα το παίρνουν πίσω άρον άρον. Έχει παρατηρηθεί ότι η φόρμουλα του πράσινου τιμολογίου μετατρέπει την πτώση της τιμής στην χονδρική ρεύματος σε μικρότερη πτώση της λιανικής τον επόμενο μήνα. Και αντίστροφα, η αύξηση της τιμής της χονδρικής μεταφέρεται ως μεγαλύτερη αύξηση της λιανικής τον επόμενο μήνα.

Κερδισμένοι σε αυτό, βγαίνουν φυσικά οι πάροχοι, που έχουν μεγάλα περιθώρια κερδοσκοπίας, όπως και αν κινηθεί η τιμή στη χονδρική. Και οι μεγάλοι χαμένοι (ως συνήθως) είναι οι καταναλωτές, που δεν είχαν κανένα σημαντικό όφελος στο λογαριασμό, όποτε υπήρχαν υποχωρήσεις τιμών στη χονδρική. Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι θα υπάρξουν ενημερώσεις ως το τέλος του χρόνου για τις αλλαγές σε χρώματα και τιμολογήσεις.

Τέλος και το νυχτερινό!

Το αλαλούμ όμως δεν τελειώνει με τα πράσινα τιμολόγια. Αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών, η κυβέρνηση καταργεί ένα μέτρο που ισχύει εδώ και δεκαετίες, δηλαδή το νυχτερινό ρεύμα!

Ο κ. Σκυλακάκης δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης λέγοντας ότι: «το νυχτερινό ρεύμα χορηγούνταν από την τότε ΔΕΗ τις νυχτερινές ώρες που δεν υπήρχε ζήτηση. Πλέον με τις ΑΠΕ, το φθηνό ρεύμα το έχουμε το μεσημέρι όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, για να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα μπορούν να δίνουν οι πάροχοι».

Και πρόσθεσε:

«Θα πάμε σε δύο ζώνες, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3 μ.μ.) και όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή τη ζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πιθανό να την εισάγουμε».

Η κίνηση του υπουργείου δεν έχει λογική, αφού τις μεσημεριανές ώρες των καθημερινών, οι καταναλωτές δεν θα έχουν κανένα ιδιαίτερο όφελος από το φθηνότερο ρεύμα, γιατί πολύ απλά λείπουν στις εργασίες τους και τα παιδιά τους είναι στο σχολείο. Επιπλέον τις νυχτερινές ώρες (και όχι το μεσημέρι) τα νοικοκυριά καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα τον χειμώνα για τις ανάγκες θέρμανσης. Αν καταργηθεί το νυχτερινό ρεύμα, οι χρεώσεις θα εκτιναχθούν και ο κόσμος θα αναγκάζεται να «παγώνει» για να κάνει οικονομία.

Αντί ο Θόδωρος Σκυλακάκης να δώσει απαντήσεις για τα παραπάνω, τα δικαιολόγησε με μια απίστευτη απάντηση, λέγοντας ότι αυτές οι αλλαγές είναι καλές για τους… συνταξιούχους:

«Πράγματι στη διάρκεια της εβδομάδας δεν σε διευκολύνει. Έχουμε πολλούς συνταξιούχους, η χώρα έχει πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι στη σύνταξη», είπε συγκεκριμένα.

Exit mobile version