ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Bloomberg: Χαμηλά η Ελλάδα στον δείκτη «Covid Resilience» – Πιο ψηλά η Σουηδία με κανένα lockdown!

Η Ελλάδα στην 21η θέση απέχει μακράν από τις «καλύτερες χώρες για να ζει κανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ενώ στη πρώτη δεκάδα βρίσκονται χώρες που ακολούθησαν ήπια μέτρα περιορισμού.

Η Ελλάδα στην 21η θέση απέχει μακράν από τις «καλύτερες χώρες για να ζει κανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ενώ στη πρώτη δεκάδα βρίσκονται χώρες που ακολούθησαν ήπια μέτρα περιορισμού.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σε σταθερά χαμηλές θέσεις συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα στον δείκτη του πρακτορείου Bloomberg: «Covid Resilience Ranking», ο οποίος διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση, αναδεικνύοντας ποιες χώρες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα την πανδημία.

Για την κατάταξη των χωρών αξιολογούνται δώδεκα επιμέρους μετρήσεις που έχουν να κάνουν με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, την ποιότητα του συστήματος υγείας, τη θνησιμότητα, την εμβολιαστική κάλυψη κ.α.

Σύμφωνα με το Bloomberg λοιπόν, η Ελλάδα απέχει μακράν από τις «καλύτερες χώρες για να ζει κανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αφού παραμένει σταθερά στην 21θέση μεταξύ 53 χωρών.

Πιο ψηλά χώρες που δεν εφάρμοσαν σκληρά μέτρα

Εντύπωση προκαλεί πως στη πρώτη δεκάδα, υπάρχουν χώρες που ακολούθησαν από χαλαρά έως και υποτυπώδη περιοριστικά μέτρα από την αρχή της πανδημίας, όπως είναι η Ολλανδία (3η θέση), η Δανία (5η θέση), η Νορβηγία (10η θέση) και η Φινλανδία (4η θέση).

Άλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο, είναι πως η Σουηδία που δεν εφάρμοσε απολύτως κανένα lockdown και που την παρουσίαζε η Ελληνική κυβέρνηση σαν παράδειγμα προς αποφυγήν λέγοντας πως… «εκεί αφήνουν τον κόσμο να πεθάνει», βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την χώρα μας (18η θέση). Και βέβαια η Ελλάδα των σκληρών πολύμηνων lockdown, έχει φτάσει σε νεκρούς από covid το ποσοστό της Σουηδίας, με τις δυο χώρες να πλησιάζουν τις 15.000 απώλειες από τις αρχές της πανδημίας.

Ακόμα και η Τουρκία του Ερντογάν, που μοίραζε… τσάι στους πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετώπισε τη πανδημία με τα φαινόμενα φρενίτιδας, διχασμού και απολυταρχισμού που κυριάρχησαν στην Ελλάδα, βρίσκεται σε καλύτερη θέση από εμάς (14η θέση).

Πρόκειται για στοιχεία αξιολόγησης που θα έπρεπε να προβληματίζουν σοβαρά την Ελληνική κυβέρνηση, για την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζει. Σε αρκετές άλλες χώρες οι λαοί παίρνουν τις ζωές τους πίσω και τίποτα στη καθημερινότητα τους, δεν θυμίζει εικόνες εξελισσόμενης πανδημίας.

Καμία σχέση δηλαδή με το συντηρούμενο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στην Ελλάδα, με «ειδικούς» και πολιτικούς να εισηγούνται και να αποφασίζουν εξουθενωτικά μέτρα, διχάζοντας τον λαό και στοχοποιώντας μερίδα πολιτών.

Exit mobile version