ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Blue Horizon – Δολοφονία: «Παραίτησαν» τον αμετανόητο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για να σωθεί το καταρρέον προφίλ του Κ. Μητσοτάκη

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κατακραυγή για τις δηλώσεις του για το Blue Horizon - Μιλά ακόμα για... «παρερμηνεία»

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κατακραυγή για τις δηλώσεις του για το Blue Horizon - Μιλά ακόμα για... «παρερμηνεία».
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Έπρεπε να περάσουν έξι μέρες από τη στυγνή δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στον καταπέλτη του Blue Horizon, και πέντε μέρες από την ανεκδιήγητη δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που εξίσωνε το θύμα με εκείνους που προξένησαν τον θάνατό του, για να πάρει την απόφαση να υποβάλει την παραίτησή του ο υπουργός Ναυτιλίας.

Στη σχετική δήλωση που έκανε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση ελήφθη μετά «την επίθεση που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά» ύστερα από την δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη η οποία, όπως υποστηρίζει, «εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση» και για την οποία, όπως λέει , «ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη».

«Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει» τονίζει ο πρώην, πλέον, υπουργός.

Καταλήγοντας αναφέρει:

«Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο».

Όλο το πανελλήνιο έγινε μάρτυρας αυτού του φρικτού περιστατικού που έλαβε χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, και η λαϊκή κατακραυγή έγινε τόσο εκκωφαντική, που ακόμα και η υπέρμετρη αλαζονεία του κ. Βαρβιτσιώτη δεν στάθηκε ικανή για να παραμείνει στη θέση του.

Αν κρίνει κανείς την κραυγαλέα διαφορά της αρχικής αντίδρασης του υπουργού Ναυτιλίας που έσπευσε να «ξεπλύνει» τη ναυτιλιακή εταιρεία και τις ευθύνες των υπαλλήλων της, με τη σημερινή απόφαση παραίτησης πέντε μέρες αργότερα, καταλαβαίνει ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης σε πρώτη φάση υπολόγιζε ότι το θέμα θα ξεχαστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ορίζουν τις πολιτικές κινήσεις τους σύμφωνα με τις ευθύνες τους, άλλα σύμφωνα με το αν τους «σηκώνει» ακόμα το επικοινωνιακό κλίμα ή όχι.

Να θυμίσουμε ότι η δήλωση που πυροδότησε την οργή των πολιτών ήταν όταν ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε «ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της είδησης, φαίνεται ότι περισσότερο το Μαξίμου… «παραίτησε» τον κ. Βαρβιτσιώτη, παρά παραιτήθηκε ο ίδιος. Και αυτό διότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μεταμέλεια στην ανακοίνωση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας. Χωρίς αίσθημα ευθιξίας ο κ. Βαρβιτσιώτης επιμένει να ισχυρίζεται ότι η δήλωση του για τον θάνατο του Αντώνη «παρερμηνεύτηκε», σαν να έχει απέναντί του έναν λαό χαμηλής νοημοσύνης που δεν… κατάλαβε τι ήθελε να πει ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης φαίνεται να «θυσιάστηκε» για το «damage control» και την προστασία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση δέχεται μαζικά πυρά λόγω της βιβλικής καταστροφής που βρήκε τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, άλλα και το εφιαλτικό καλοκαίρι που αφήσαμε πίσω μας.

Εκ των υστέρων, ο κ. Βαρβιτσιώτης γράφει στην ανακοίνωσή του ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ ο ίδιος είχε φροντίσει από την επόμενη μέρα της δολοφονίας του Αντώνη να τείνει επικοινωνιακή χείρα βοηθείας στην εταιρεία για να μην ζημιωθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντά της.

Το βέβαιο είναι ότι στο πρώτο δίμηνο μετά την επανεκλογή της, η κυβέρνηση πέφτει από το ένα φιάσκο στο άλλο, και οι υπουργοί της εκτίθενται χωρίς σταματημό. Κάποιοι παραιτούνται και κάποιοι παραμένουν στις θέσεις τους, ανάλογα τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και τη χρονική συγκυρία.

Ο γενικός «κανόνας» που ορίζεται από την αλαζονεία της κυβέρνησης, είναι ότι ουδείς υπουργός αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο Γιάννης Οικονόμου δεν παραιτήθηκε μετά την επέλαση των Κροατών ναζί στην Ελλάδα και τη δολοφονία του Μιχάλη, ούτε ο Βασίλης Κικίλιας παραιτήθηκε μετά το κάψιμο της μισής Ελλάδας.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι εξαίρεση στον κανόνα, όπως ήταν και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής που τον είχαν «παραιτήσει» κι εκείνον μετά το έγκλημα των Τεμπών, διότι όταν κρίνεται απαραίτητο να σωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάθε υπουργός είναι «αναλώσιμος».

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Βαρβιτσιώτη:

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

 Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.  Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει. Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα. Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα. Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

Exit mobile version