ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς συναίνεση: Κάνει πίσω η κυβέρνηση για το άρθρο 336

Χωρίς συναίνεση: Μετά την κατακραυγή και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Rise TV, το επίμαχο άρθρο 336 του ποινικού κώδικα θα έχει νομοτεχνικές βελτιώσεις, αναφορικά με το αδίκημα του βιασμού.

Χωρίς συναίνεση: Κάνει πίσω η κυβέρνηση για το άρθρο 336
Χωρίς συναίνεση: Κάνει πίσω η κυβέρνηση για το άρθρο 336
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Χωρίς συναίνεση: Μετά την κατακραυγή και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Rise TV, το επίμαχο άρθρο 336 του ποινικού κώδικα θα έχει νομοτεχνικές βελτιώσεις, αναφορικά με το αδίκημα του βιασμού.

Αυτό  προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μιλώντας στη Βουλή, προκειμένου να περιορίσει τις σφοδρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

«Υπάρχει θέμα στον ορισμό του βιασμού. Υπήρξε μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία και διόρθωση μετά την διαβούλευση. Σήμερα διαβάζουμε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει.

Διατηρείται κακούργημα και τιμωρείται ως κακούργημα» είπε αρχικά ο κ. Καλογήρου για να συνεχίσει: «Η παράγραφος 5 του άρθρου προσπάθησε να κλιμακώσει ποινολογικά το αδίκημα με πλημμέλημα που όμως θα εκτίεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή της κλιμακοποίησης.

Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπερ των βιαστών.

Ειμαστε σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής  επιτροπής ώστε με νομοτεχνική βελτίωση να διορθωθεί η παράγραφος 5. Θα επανέλθουμε και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταματήσει η συζήτηση αυτή».

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση των Κωδίκων γίνεται μόνο με την παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών και των μελών της Κ.Ο. του Ποταμιού.

Η ΝΔ έχει προαναγγείλει ότι δεν μετέχει στις αντιθεσμικές ενέργειες της κυβέρνησης που επιθυμεί να νομοθετεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Διαβάστε το θέμα που έκανε το Rise TV

Xωρίς συναίνεση: Πόσο αλλάζει το νομικό πλαίσιο περί βιασμού με την τροποποίηση του άρθρου 336 που προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης;

Αρχές Μαρτίου η προπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατέθεσε για διαβούλευση το Νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και την τροποποίηση του άρθρου 336.

Τι αναγράφει σήμερα το άρθρο 336;

Σήμερα το άρθρο 336 αναγράφει τα εξής:

Παράγραφος 1. «Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη».

Παράγραφος 2. «Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών».

Τι γίνεται όμως με την τροποποίηση του άρθρου 336;

Στο τροποποιημένο άρθρο βλέπουμε ότι έχει προστεθεί η παράγραφος 5 όπου όπως σημειώνεται «όποιος εκτός από την παράγραφο  1 εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Τι λένε όμως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι γι αυτή την αλλαγή;

Χωρίς συναίνεση

Στο RISE TV και τον Ιάκωβο Πανουργιά μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Στυλιανός Παπαγεωργίου Γονατάς, σύμφωνα με τον οποίο με το νέο νομικό πλαίσιο ο βιασμός θα μπορεί να αντιμετωπιστεί και ως πλημμέλημα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί πλέον γίνεται διαχωρισμός μεταξύ της σωματικής βίας και του άμεσου κινδύνου της ζωής του θύματος με τα υπόλοιπα περιστατικά που αφορούν εξαναγκασμούς γενετήσιων πράξεων και απειλών  βιασμού. Στην πρώτη περίπτωση η πράξη τιμωρείται με ποινή κάθειρξης ενώ στην δεύτερη αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα.

π.χ. αν ένας δράστης εξαναγκάσει μία γυναίκα σε ερωτική πράξη απειλώντας την με δημοσίευση προσωπικών της στιγμών, επειδή σε αυτή την περίπτωση δεν κινδυνεύει η ζωή της και παρά το γεγονός ότι θα εξαναγκαστεί να κάνει έρωτα μαζί του χωρίς συναίνεση, η υπόθεση αυτή, με το νέο Ποινικό Κώδικα, δεν θα επισείει ποινή κάθειρξης αλλά θα αντιμετωπίζεται ως ένα απλό πλημμέλημα, με ανώτατη ποινή φυλάκισης τα τρία χρόνια. Με τον υπάρχοντα Ποινικό Κώδικα η ποινή θα μπορούσε να φτάσει  ως κάθειρξη (έως 20 χρόνια). Υποθετικά, ως υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου για βιασμό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι αν δεν ήθελε το θύμα να κάνει έρωτα μαζί του θα μπορούσε να καταγγείλει στην αστυνομία τον υποτιθέμενο εκβιασμό.

Στο RISE TV μίλησαν επίσης ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης και δικηγόρος, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, η δικαστική ψυχολόγος, αντιπρόεδρος ΔΣ PRAKSIS Μαρία Μουδάτσου, η δικηγόρος Θεοδώρα Γκόγκα και η Ειρήνη Γαιτάνου, υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Exit mobile version