Coronavirus Greece Research Group» ονομάζεται και αναμένεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μάχη για την καταπολέμηση του COVID-19 στη χώρα.
Η ανάρτηση του Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Προέδρου Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας:
«Σήμερα ανακοινώνουμε το «Coronavirus Greece Research Group», μια συνεργασία επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια (Τμήμα Φαρμακευτικής και Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) που αποφάσισε να αναλάβει ερευνητικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.
Η ομάδα έχει ήδη καταθέσει επιστημονικές προτάσεις και έχει ξεκινήσει την έρευνα, ενώ εργασίες βρίσκονται ήδη κατατεθειμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά προς αξιολόγηση.
Κύριος φορέας διάχυσης και διάδοσης της έρευνας και των αποτελεσμάτων της είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα http://www.coronavirus-greece.gr/ και http://www.coronavirus-greece.org/
Στόχος της πρώτης μελέτης που ανακοινώνουμε είναι να καταγράψει:
1. Τις γνώσεις και πεποιθήσεις των Ελλήνων για τον κορονοϊό και την πανδημία.
2. Τον επιπολασμό λοίμωξης αναπνευστικού (με ή χωρίς διάγνωση νόσου από τον κορωνοϊό – COVID-19) στην Ελλάδα.
Είναι σημαντικό να καταγραφεί τι γνωρίζουν και τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πανδημία, τους τρόπους προφύλαξης από τη λοίμωξη με κορονοϊό και την άποψή τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, έχει σημασία να διερευνηθεί το εύρος της επιδημίας, και τα μέτρα που λαμβάνουν οι πολίτες. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς και για την κατανόηση της επιδημίας στην Ελλάδα.
Την επιστημονική ομάδα της μελέτης αποτελούν (καταρχήν):
Κων/νος Φαρσαλινός, Ερευνητής, Τμήμα Φαρμακευτικής Παν. Πατρών
Κων/νος Πουλάς, Αν. καθηγητής, Τμήμα φαρμακευτικής, Παν. Πατρών
Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Παν. Πατρών
Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής υγείας, Παν. Δυτ. Αττικής
Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Παν. Θεσσαλίας
Η συμμετοχή σας είναι πολύ σημαντική. Διαδώστε το!
Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ»