Διακοπές ρεύματος και στην Ελλάδα λόγω φυσικού αερίου – Πότε και σε ποιούς θα γίνουν
Ένας δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά, αν και εφόσον διακοπούν οι ροές ρωσικού αερίου.Ελλάδα: Μεγάλη είναι η πιθανότητα διακοπής του αερίου από τη Ρωσία, κάτι που θα φέρει πολλά προβλήματα.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε σαφείς κατευθύνσεις προς του διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας για ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος. Στο Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνου άλλωστε, ορίζει πως ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές στις επιχειρήσεις αλλά και στους οικιακούς καταναλωτές, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να καλυφθούν οι ανάγκες από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άλλα καύσιμα και εισαγωγές ρεύματος.
Οι περικοπές δεν θα αφορούν όλους τους χώρους, καθώς από αυτές εξαιρούνται τα νοσοκομεία, τα σώματα ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις, τράπεζες, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να επαναλειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream με μειωμένες ποσότητες, ενώ η Κομισιόν παρουσίασε πρόταση για μείωση 15% στην κατανάλωση αερίου στην Ε.Ε.
Βέβαια, ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα στο σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου τον χειμώνα που έρχεται. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες, εθνικό μπλακ άουτ και σημαντικές διαταραχές στα διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα άλλων χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έχει πέσει και το ρεύμα με… δελτίο.
Ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων, καθώς οι μειωμένες ροές αερίου θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα που στηρίζεται σε ποσοστό πάνω από 40% στο εν λόγω καύσιμο.
Ήδη έχουν παρθεί κάποια μέτρα, όπως είναι η διασφάλιση επαρκών αποθεμάτων του καυσίμου και διαθεσιμότητα μονάδων παραγωγής. Έτσι, θα αυξήσει τη λειτουργία των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που θα ζητήσει τη λειτουργία με ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου οπυ μπορούν να δουλέψουν με εναλλακτικό καύσιμο. Παράλληλα, θα υποβάλει αίτημα για παροχή έκτακτη βοήθειας σε Διαχειριστές γειτονικών χωρών που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Οι καταναλωτές θα ζητηθεί να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής, ρυθμίζοντας τα συστήματα ψύξης θέρμανσης για τη μέγιστη δυνατή εξοικονομηση ενέργειας αλλά και εξοικονόμηση στους τομείς φωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης.
Πως θα γίνουν οι διακοπές ρεύματος και στην Ελλάδα
Σε περίπτωση που αυτά τα μέτρα δεν καταφέρουν να κρατήσουν όρθιο το σύστημα, τότε θα προχωρήσουν στο ύστατο μέτρο που είναι η περικοπή φορτίων σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές.
Ο ΑΔΜΗΕ αν το μέτρο προχωρήσει αυτόματα, δίνει απευθείας εντολές σε διακόπτες μέσης τάσης, η επιλογή των οποίων θα γίνει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και εντός Αττικής τα φορτία που θα αποκοπούν θα είναι ομαδοποιημένα ανά περιοχές.
Σε περίπτωση ημιαυτόματης εφαρμογής, οι εντολές δίνονται από περιφερειακό κέντρο ελέγχου για προστασία συγκεκριμένων περιοχών με ιδιαίτερες συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια τάσης και να οδηγήσουν το σύστημα σε κατάρρευση.
Υπάρχει και η περίπτωση χειροκίνητης αποκοπής φορτίων που θα γίνεται είτε με εντολές του ΑΔΜΗΕ στο ΔΕΔΔΗΕ, είτε απευθείας στους καταναλωτές που συνδέονται με το σύστημα ή το δίκτυο. Ο ΔΕΔΔΗΕ συντάσει πίνακες με ιεράρχηση των φορτίων που θα περικοπούν και φροντίζει στη μη διάκριση ανάμεσα στους καταναλωτές, καθορίζει κατάλογο καταναλωτών με προτεραιότητα τροφοδότησης και καταναλωτών που δεν υπόκεινται σε περικοπή φορτίου.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είτε με δική του πρωτοβουλία είτε με εντολή του ΑΔΜΗΕ, φροντίζει να επανατροφοδοτήσει τους καταναλωτές που έχουν αποκοπεί και να προχωρήσει σε διακοπή τροφοδότησης άλλων, φροντίζοντας με αυτό τον τρόπο να εναλλάσσονται κυκλικά οι περικοπές σε πελάτες απευθείας συνδεδεμένους στο σύστημα και σε σημεία σύνδεσης του συστήματος με το δίκτυο.