ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι σημαίνει η απόφαση – Αυτές είναι οι ποινές για την εγκληματική οργάνωση (vid)

Ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι σημαίνει η απόφαση – Αυτές είναι οι ποινές για την εγκληματική οργάνωση (vid)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εγκληματική οργάνωση έκρινε τη Χρυσή Αυγή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην απόφαση του που ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τα ηγετικά στελέχη του κόμματος

Οι δικαστές, σήμερα κλήθηκαν -και τελικά έπραξαν, να αποδώσουν δίκαιο στα θύματα τριών συγκεκριμένων υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών αρχών» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Οι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και αυτοί που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες.

Άπαντες έχουν το δικαίωμα έφεσης και αναμένεται να το ασκήσουν όλοι. Αν το δικαστήριο αναγνωρίσει ελαφρυντικά οι ποινές θα μειωθούν η ακόμη και θα λάβουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα αν η τελική ποινή είναι άνω των πέντε ετών κάθειρξης τότε όσοι τη λάβουν θα οδηγηθούν στη φυλακή. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν εκτός φυλακής. Συνεπώς αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε οι ένοχοι θα βρεθούν σίγουρα στο κρατητήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής. Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές

Η ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι : 5-10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)

Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η διαδικασία

Ο αριθμός των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι, με βάση τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, εξαρτάται και ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα απαιτηθούν μέχρι την ημέρα που θα πέσει η αυλαία της πρωτόδικης δίκης.

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να ολοκληρωθεί κάθε σκέλος της απόφασης.

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, το λόγο λαμβάνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών από τα οποία θα εξαρτηθεί και η «τύχη» τους, εάν δηλ. θα μείνουν εκτός ή εντός φυλακής.

Σε κανένα από τα στάδια αυτά της απόφασης, δεν έχουν δικαίωμα λόγου οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Αντίθετα, η υπεράσπιση έχει τη δυνατότητα να δευτερολογήσει, μετά την εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών.

Μετά από διάσκεψη των δικαστών, η πρόεδρος θα ανακοινώσει εάν και σε ποιους καταδικασθέντες θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Σημαντικό ρόλο βέβαια σε αυτό θα παίξουν οι καταδίκες που έχουν στις πλάτες τους οι κατηγορούμενοι. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις πρόκειται για τελεσίδικες καταδίκες για άλλες υποθέσεις.

Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, αφού προηγουμένως η εισαγγελέας υποβάλλει την πρότασή της και πάρει το λόγο η υπεράσπιση, ζητώντας \, κατά το συνήθως συμβαίνον, το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο αυτών. Στη συνέχεια το δικαστήριο προχωρά στη συγχώνευση των ποινών.

Σε εκείνο ακριβώς το δικονομικό στάδιο ξεκινά η προσπάθεια των κατηγορουμένων, διά των συνηγόρων τους για την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής, κάτι που μπορεί να τους επιτρέψει να γλυτώσουν τη φυλακή και να αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Το λόγο λαμβάνει πρώτη η Εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι εκ των κατηγορουμένων δεν είναι παρόντες στο εδώλιο, κατά την απαγγελία της ποινής, τότε το δικαστήριο θα διατάξει την εκτέλεση της απόφασής του.

Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα πάντως , το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή.

Πηγή www.in.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι σημαίνει η απόφαση – Αυτές είναι οι ποινές για την εγκληματική οργάνωση (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.