Σχεδόν όλα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, αντιμετωπίστηκαν με την ίδια ποινή από το δικαστήριο, δηλαδή την κάθειρξη των 13 ετών.
Κορυφαίοι νομικοί, μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Κούγιας εξήγησαν στον Γιώργο Βότσκαρη και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής.
Τι έπαιξε ρόλο και επισημαίνουν την πιθανότητα να μην μπει κανείς σύντομα στη φυλακή.
Το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει στα διευθυντικά στελέχη της Χρυσής Αυγής σχεδόν το ανώτατο της ποινής. Επέβαλε τις ποινές που επιβάλλονται σε επικίνδυνους εγκληματίες. Είναι η αυστηρότερη ποινή μετά την ισόβια κάθειρξη. Η διαφοροποίηση που δεν υπήρξε μεταξύ του κυρίου Μιχαλολιάκου και των υπολοίπων που καταδικάσθηκαν, με τα 13 χρόνια κάθειρξη, οφείλεται στο γεγονός ότι ο νομικός χαρακτηρισμός της εγκληματικής δράσεως ήταν ότι οι 7 πρώτοι ουσιαστικά ήταν συνιδρυτές, συναρχηγοί και συνδιευθύνοντες στην εγκληματική οργάνωση, οπότε τους επέβαλε την ίδια ποινή» εξήγησε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.
«Αυτοί που καταδικάστηκαν 13 χρόνια θα πρέπει να μείνουν τουλάχιστον 5 χρόνια στη φυλακή και το υπόλοιπο 1/5 μπορούν να το συνυπολογίσουν προνομιακά αν εργαστούν στις φυλακές. Το ένα είναι κάποιος άρρωστος- ανάπηρος με συγκεκριμένα ποσοστά μπορεί η έκτιση της ποινής της φυλακής να είναι μικρότερη» επεσήμανε ο Δημήτρης Τσοβόλας.
Αλέξης Κούγιας: «Μη σοκαριστείτε αν δεν πάνε τώρα φυλακή»
«Εκείνο το οποίο πρέπει να μη σοκάρει κάποιους είναι το ενδεχόμενο της μη κρατήσεως δηλαδή του να χορηγηθεί το ευεργέτημα της αναστολής στην ασκούμενη έφεση μετά την καταδίκη. Δε συζητώ για τον Ρουπακιά που έχει καταδικαστεί με ισόβια κάθειρξη. Για τους υπολοίπους όμως, είναι ενδεχόμενη η αναστολή εκτέλεσης της ποινής γιατί οι ποινές αυτού του επιπέδου αναστέλλονται καθημερινά από το ίδιο δικαστήριο, το Τριμελές Κακουργημάτων, ακόμα και για εγκληματίες» τόνισε ο κ.Κούγιας.
Τι θα γίνει αν αργήσει το Εφετείο; Ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης σημείωσε ότι «το εφετείο δε θα αργήσει, επειδή υπάρχουν πλημμεληματικές πράξεις που παραγράφονται, μάλλον τον Σεπτέμβριο του 2021. Έτσι, πρέπει το δικαστήριο να ξεκινήσει πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021, ώστε να μην παραγραφούν οι πλημμεληματικές πράξεις».
ΠΗΓΗ: star.gr