ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά ζήτησε η εισαγγελέας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών που κρίθηκαν ένοχοι για την εγκληματική οργάνωση ζήτησε στην ολιγόπεπτη αγόρευσή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου. «Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν με την απόφαση σας έχετε αναγνωρίσει ότι διέπραξαν εγκληματικές πράξεις που εβλαψαν το δημοκρατικό πολίτευμα και την κοινωνία. Τι ελαφρυντικά να...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά ζήτησε η εισαγγελέας
Συντάκτης: Στέλιος Ανδρικάκης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να απορριφθούν τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών που κρίθηκαν ένοχοι για την εγκληματική οργάνωση ζήτησε στην ολιγόπεπτη αγόρευσή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

«Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν με την απόφαση σας έχετε αναγνωρίσει ότι διέπραξαν εγκληματικές πράξεις που εβλαψαν το δημοκρατικό πολίτευμα και την κοινωνία. Τι ελαφρυντικά να προτείνω; Να απορριφθούν όλα», είπε η κυρία Οικονόμου. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πρέπει να αναγνωρισθεί ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο, που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Αν τελικώς το δικαστήριο δεν αναγνωρίσει ελαφρυντικά τότε δεν υπάρχει περίπτωση να «πέσει» το πλαίσιο των προβλεπόμενων ποινών. Αυτή την ώρα στο δικαστήριο δευτερολογούν επί της πρότασης της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά οι συνήγοροι της υπεράσπισης.

Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας μέχρι την ανακοίνωση των ποινών

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου έλαβε το λόγο λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι για να αγορεύσει επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

Στο δικαστήριο δεν βρίσκεται κανείς από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που καταδικάσθηκαν είτε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωση είτε για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Μέχρι αυτή την ώρα στο δικαστήριο βρίσκονται επτά εκ των 65 ατόμων που κρίθηκαν ένοχοι,

Ο δεύτερος γύρος -χωρίς καθόλου χρονοτριβές- ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης και αφορά τις ποινές που θα επιβληθούν σε όσους χρυσαυγίτες κρίθηκαν ένοχοι.

Στόχος των λειτουργών της δικαιοσύνης να τελειώνει ό,τι αφορά αυτή τη δίκη που κράτησε 5,5 χρόνια, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέχρι το τέλος της ημέρας να ανακοινωθέι και η τελική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε αυτά τα κελιά θα μπουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής – Χωρίς κινητό και λάπτοτ

Η σημερινή διαδικασία που αναμένεται να είναι πολύωρη θα διεξαχθεί σε τρεις «κύκλους».

Ο πρώτος ξεκινησε με την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα δευτερολογήσουν επί της πρότασης. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να ανακοινώσει την απόφασή του.

Με αγόρευση της εισαγγελέως θα ξεκινήσει και ο δεύτερος «κύκλος» που θα αφορά τις ποινές. Μετά την πρόταση της εισαγγελέως, οι συνήγοροι των μελών της Χρυσής Αυγής θα ζητήσουν την επιβολή της ελάχιστης ποινής με το δικαστήριο να αποσύρεται για να αποφανθεί εκ νέου. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα υπάρξει και ανακοίνωση επί της επιμέτρησης και συγχώνευσης των ποινών.

Μετά και τη διαδικασία αυτή το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις οριστικές του αποφασεις στον τρίτο «κύκλο» και θα ενημερώσει τις αστυνομικές διευθύνσεις στις περιφέρειες στις οποίες ζουν μέλη της Χρυσής Αυγής που θα έχουν καταδικαστεί και τυχόν δεν θα βρίσκονται στο δικαστήριο.

Όπως ανέφεραν νομικές πηγές σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να μην χορηγήσει αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα παραβρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την βίαιη προσαγωγή τους ή τη σύλληψή τους. Πάντως, χθες, όπως άλλωστε και καθ΄ όλη τη διάρκεια της δίκης επί 5,5 έτη, ουδείς από τους καταδικασθέντες, πλέον, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση επί των ελαφρυντικών είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καθορίσει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο χθες κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης.

Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version