ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημόσιοι υπάλληλοι: Αυτοί θα πάρουν παραπάνω 2 μισθούς

Μπόνους δύο µισθών σε 30.000 υπαλλήλους ∆ηµοσίου και ΟΤΑ
Δημόσιοι υπάλληλοι: Αυτοί θα πάρουν παραπάνω 2 μισθούς

Σύστηµα χρηµατικής ανταµοιβής και παροχών που µπορεί να φτάνουν έως έναν ή και σχεδόν δύο επιπλέον µισθούς τον χρόνο -πέραν των δώδεκα που λαµβάνουν ετησίως οι εργαζόµενοι- εισάγει στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα η κυβέρνηση, έστω κι αν πρόκειται για όσα… κόπηκαν από μνημόνια των περασμένων ετών.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, με νοµοσχέδιο που θέτει προς δηµόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών τις επόµενες ηµέρες, διευρύνεται και επεκτείνεται το πλαίσιο ανταµοιβών που ίσχυσε πιλοτικά σε επιλεγµένους φορείς και µονάδες του ∆ηµοσίου την τελευταία διετία.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του και αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νοµοσχεδίου, εξετάζεται το ενδεχόµενο να καθοριστεί και ένα µίνιµουµ ποσό ετήσιας ανταµοιβής το οποίο θα λαµβάνουν κατ’ ελάχιστο όλοι οι δικαιούχοι (της τάξης των 500 ή και 800 ευρώ ενδεχοµένως) ώστε το κίνητρο να θεωρείται ικανό να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει κάθε εργαζόµενο που θα κληθεί να συνεισφέρει στις κρίσιµες δράσεις που θα επιλεγούν.

Πώς θα δοθεί η ανταµοιβή

Με το νέο µοντέλο στοχευµένων παροχών, το ∆ηµόσιο θα µπορεί να δίνει χρηµατική επιβράβευση σχεδόν έως δύο µισθούς (15% των συνολικών ετήσιων αποδοχών) σε εργαζόµενους σε µονάδες αιχµής.

Μέχρι τώρα ανταµοιβή έχουν λάβει µόνο εργαζόµενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στις Γενικές ∆ιευθύνσεις Οικονοµικών Υπηρεσιών (Γ∆ΟΥ) όλων των υπουργείων, υπάλληλοι του Ταµείου Ανάκαµψης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ή και ειδικές κατηγορίες που σχεδιάζουν τους ετήσιους στόχους των υπουργείων.

Ανοίγει έτσι ο δρόµος για αποδοχές και ανταµοιβές πολλών ταχυτήτων σε όλο το ∆ηµόσιο. Από περίπου 9 εκατ. ευρώ ετησίως που δίνονταν, µε την πρώτη µαζική εφαρµογή του µέτρου το κονδύλι για έξτρα χρηµατικές αµοιβές αυξάνεται αυτοµάτως στα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό εκτιµάται ότι θα µπορούσαν -θεωρητικά- να ωφεληθούν στοχευµένα ενδεχοµένως έως 20.000 ή και 30.000 εργαζόµενοι ετησίως, λαµβάνοντας ως µπόνους 1.300 ή έως και 2.000 ευρώ κατά µέσον όρο ο καθένας.

Ενώ προοπτικά, αν το σύστηµα αποδειχθεί αποτελεσµατικό, θα µπορούσε ο «κουµπαράς» να αυξηθεί περαιτέρω.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δημόσιοι υπάλληλοι: Αυτοί θα πάρουν παραπάνω 2 μισθούς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.