Κατά κοινή ομολογία, οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ είναι εκείνοι που ξοδεύουν τις περισσότερες… «εργατοώρες» για να υπερασπίζονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέναντι στις διαπιστώσεις διεθνών παρατηρητηρίων και μεγάλων μέσων ενημέρωσης της ΕΕ, πως η Ελλάδα διαθέτει τριτοκοσμικό επίπεδο στην Ελευθερία του Τύπου.
Δεν έχουν σταματημό οι σχετικές έρευνες και τα άρθρα διεθνών μέσων που κατατάσσουν τη χώρα μας στον πάτο της Ευρώπης και στις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως. Κι όμως, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ που εξαπέλυαν μύδρους κατά των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (που κατέταξαν την χώρα μας στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου), έκαναν μια συζήτηση στον «αέρα» που αναιρεί πλήρως την «γραμμή» υπεράσπισης της κυβέρνησης και αποκαλύπτει πως εν έτει 2022 η δημοσιογραφία βρίσκεται υπό ομηρία.
Συγκεκριμένα, σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ξεκίνησε συζήτηση για τις σκληρές ερωτήσεις που δέχθηκε η Λιζ Τρας από Βρετανούς δημοσιογράφους. Μία από τις ερωτήσεις που έγιναν ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή, αφού ένας δημοσιογράφος του BBC ρώτησε την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας αν «αισθάνεται ότι γελοιοποιήθηκε», με την Τρας να «παγώνει».
Το τηλεοπτικό πάνελ του ΣΚΑΪ που απαρτιζόταν από Πορτοσάλτε, Οικονόμου, Παυλόπουλο και Κουτροκόη, εξέφρασε τον… θαυμασμό του για το θάρρος των Βρετανών δημοσιογράφων που μπορούν να κάνουν τόσο ευθείες και αιχμηρές ερωτήσεις, και πόσο μάλλον όταν αυτές γίνονται από το BBC που είναι η δημόσια τηλεόραση της Βρετανίας. Και στη συνέχεια συμφώνησαν όλοι πως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε Έλληνας δημοσιογράφος να κάνει τέτοιες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό.
«Δεν μπορεί Έλληνας δημοσιογράφος να κάνει τέτοια ερώτηση στην Ελλάδα. Όχι γιατί θα φοβηθεί ο δημοσιογράφος στην Ελλάδα αλλά γιατί θα εξοβελιστεί με την πρώτη όποιος διατυπώσει τέτοια ερώτηση», είπε ο Άρης Πορτοσάλτε, για να προσθέσει ότι «δεν αντέχει το πολιτικό μας σύστημα».
Ο Άκης Παυλόπουλος συμπλήρωσε στη συζήτηση ότι εάν κάποιος Έλληνας δημοσιογράφος έκανε ανάλογες ερωτήσεις : «την επόμενη μέρα, οποιοσδήποτε τολμούσε να κάνει την ερώτηση θα του έβαζαν ταμπέλα ότι είναι βαλτός και πληρωμένος».
Ώστε, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ ομολογούν πως η κυβερνητική «θηλιά» στην δημοσιογραφία είναι τόσο σφιχτή που δεν υπάρχει περιθώριο για ερωτήσεις και κριτική που βάζει το «μαχαίρι στο κόκκαλο». Επιβεβαιώνουν πλήρως πως η 108η θέση για την Ελευθερία του Τύπου όχι μόνο μας αξίζει, άλλα ίσως είναι και τιμητική.
Γιατί προξενεί εντύπωση στο πάνελ του ΣΚΑΪ πως ένας δημοσιογράφος κρατικού καναλιού, έκανε μια τόσο σκληρή ερώτηση στην Λιζ Τρας;. Μήπως γιατί έχουν «μάθει» βλέποντας την ελληνική κρατική τηλεόραση να λειτουργεί ως φερέφωνο της κυβέρνησης; Και από ποια κέντρα ελέγχου θα εξοβελιστούν οι… τολμηροί δημοσιογράφοι αν κάνουν την δουλειά τους; Δεν διευκρίνισε ο Άρης Πορτοσάλτε.
Πάντως τα όσα λέει, εναρμονίζονται απόλυτα με τις διαπιστώσεις του Economist (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι και βρετανικό περιοδικό), με άρθρο – καταπέλτη που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Μάιο και μιλούσε για παρακολουθήσεις, παρεμποδίσεις και διώξεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και αργότερα με το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών.
Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι πως η δημοσιογραφική ενημέρωση και δράση, είναι έρμαιο των «ταμπελών» και των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Παραδέχονται πως το πολιτικό μας σύστημα, δεν «σηκώνει» ερωτήσεις με ουσία, δεν ανέχεται δημοσιογραφική ελευθερία, έτσι όπως θα έπρεπε να λειτουργεί σε μια δημοκρατική χώρα.
Στην ελληνική πραγματικότητα, μερικές από τις ερωτήσεις που γίνονται στον πρωθυπουργό, είναι αν ξέρει να… μαστορεύει, αν ξέρει να μαγειρεύει και αν γνωρίζει να αλλάζει λάμπες. Σε τέτοια επίπεδα έχουμε φτάσει.