ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση κόλαφος για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους – Οργή των πολιτών για τους λάθους χειρισμούς

Οργή των πολιτών για τους λάθους χειρισμούς της Κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων στο θέμα της πανδημίας φανερώνει μια μεγάλη δημοσκόπηση.

Δημοσκόπηση κόλαφος για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους - Οργή των πολιτών για τους λάθους χειρισμούς
Συντάκτης: Χρήστος Μαγγίνας Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Μια δημοσκόπηση κόλαφος δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «δημοκρατία» η οποία αποτυπώνει πλήρως τις σκέψεις των πολιτών για τους χειρισμούς της πανδημίας από την Ελληνική Κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος λάθος.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρίας R.P. REALPOLLS LTD φανερώνουν τον μεγάλο προβληματισμό των πολιτών για το μέλλον αλλά και για τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πρώτη ερώτηση στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι ερωτηθέντες είναι αν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την έρευνα, το 72,6% όσων ρωτήθηκαν έχει εμβολιαστεί και το 14,7% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο. Σημαντικό στοιχείο σε αυτές τις απαντήσεις είναι και το ποσοστό αυτών που είπαν ότι σκοπεύουν να εμβολιαστούν, το οποίο αγγίζει το 2,8%. Γίνεται φανερό το πρόβλημα που παρουσιάζεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο μοιάζει να έχει… κολλήσει. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να διχάσει την κοινωνία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, και επίσης καταρρίπτεται ο μύθος ότι όλοι όσοι αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα είναι αντιεμβολιαστές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στον πληθυσμό 17 ετών και άνω, από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2021, σε συνολικό δείγμα 5.625 άτομα (826 χρήστες κινητών τηλεφώνων, 4.799 χρήστες κοινωνικών δικτύων). Είναι απαραίτητες αυτές οι διευκρινίσεις, ώστε να φανεί το μεγάλο δείγμα το οποίο συμμετείχε.

 

 

Έντονα αμφισβητείται από τους πολίτες ο ρόλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Οι απαντήσεις των πολιτών ως προς το εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με την πρόταση «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει τις πολιτικές της» αποκαλύπτουν ότι στην κοινή γνώμη κυριαρχεί η άποψη πως η επιτροπή λοιμωξιολόγων δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μία βιτρίνα, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να επιβάλλει τις δικές της επιλογές.

Το 58,9% των πολιτών συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ μόλις το 36,6% διαφωνεί, με τα ποσοστά τού «δεν γνωρίζω» και «δεν απαντώ» να είναι ιδιαιτέρως χαμηλά.

Συγκεκριμένα, το 41,9% συμφωνεί απολύτως με αυτή, ενώ μάλλον συμφωνεί το 17%. Με την πρόταση διαφωνεί απολύτως το 24,7% των ερωτηθέντων και μάλλον διαφωνεί το 11,9%.

Όπως είναι απολύτως λογικό, μεταξύ αυτών που έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο, το ποσοστό αυτών που συμφωνούν απολύτως πως η επιτροπή χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ανεβαίνει στο 85,1%, ενώ πέφτει αισθητά στο 30% μεταξύ αυτών που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο. Μεταξύ αυτών που αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το τι έχουν κάνει ή προτίθεται να κάνουν στο μέλλον, το ποσοστό αυτών που συμφωνούν απολύτως βρίσκεται στο 66,7%.

Ακόμη μεγαλύτερο, όμως, είναι το ποσοστό αυτών που θεωρούν πως «κάθε ιατρικό δεδομένο πρέπει να είναι απόρρητο», απάντηση που σαφώς προσδιορίζει τη θέση τους έναντι της ευρείας χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Το ποσοστό αυτών που εν γένει συμφωνούν αγγίζει το 78%, με το 57,7% να δηλώνει «συμφωνώ απολύτως» και το 20,3% να απαντά «μάλλον συμφωνώ».

Αυτοί που διαφωνούν απολύτως με τη συγκεκριμένη πρόταση αποτελούν μόλις το 6,3% των ερωτηθέντων, ενώ μάλλον διαφωνεί το 11,6%.

Λιγότεροι από τους δύο στους 10, λοιπόν, αποδέχονται κάποιου είδους εκπτώσεις στο ζήτημα του απορρήτου των ιατρικών δεδομένων, στο οποίο προφανώς περιλαμβάνονται και οι εμβολιασμοί. Μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν το έχουν κάνει και δεν σκοπεύουν να το κάνουν δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση, με το 74,4% των εμβολιασμένων να απαντά πως συμφωνεί με την πρόταση και το 87,2% των ανεμβολίαστων να απαντά το ίδιο.

 

«Όχι» της πλειοψηφίας στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σαφέστατα αποτυπώνεται από τα δημοσκοπικά ευρήματα της εταιρίας η αντίθεση της πλειοψηφίας των πολιτών στην προοπτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Παρότι κυβερνητικά στελέχη κάθε τόσο φροντίζουν να τονίζουν ότι είναι «στο τραπέζι» η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε ολοένα περισσότερες κοινωνικές ομάδες, την άποψή τους δεν δείχνει να συμμερίζεται η κοινωνία. Αποκαλύπτεται όμως ότι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση συζητά το ενδεχόμενο ακόμη και του υποχρεωτικού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, το οποίο γενικά θεωρείται αντισυνταγματικό.

Με την πρόταση «Ο εμβολιασμός θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός» διαφωνεί συνολικά το 51,4% των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 37,8% διαφωνεί απολύτως, ενώ μάλλον διαφωνεί το 13,6%. Απόλυτα συμφωνεί το 26,9% και μάλλον συμφωνεί το 19,6%, διαμορφώνοντας το ποσοστό ύψους 46,5% αυτών που βλέπουν μάλλον θετικά την υποχρεωτικότητα.

Προφανέστατα, το ποσοστό αυτών που διαφωνούν απολύτως μεταξύ αυτών που δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν είναι «σταλινικό», αγγίζοντας το 97,5%, ενώ μόλις το 18,9% αυτών που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο ανήκει στην ίδια κατηγορία. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι, μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο, αλλά σκοπεύουν να το κάνουν, το 58% διαφωνεί απολύτως με την προοπτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ μάλλον διαφωνεί και το 24,5%.

Εξίσου εντυπωσιακό όμως είναι και το γεγονός ότι το 39,2% των ερωτηθέντων συμμερίζεται απόψεις που θέλουν την πανδημία να είναι μέρος ενός σχεδίου ελέγχου της κοινωνίας. Παρά την προσπάθεια να κατηγοριοποιηθούν και να απομονωθούν ως «ψεκασμένοι» αυτοί που επιλέγουν να βρίσκουν σκοπιμότητες πίσω από την υπόθεση της πανδημίας, ο αριθμός τους δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος και προφανώς τροφοδοτείται από τις διαρκείς απόπειρες περιορισμού των ελευθεριών και της επιβολής μιας «νέας κανονικότητας».

Μόλις το 40% των πολιτών διαφωνεί απόλυτα με την πρόταση «Η πανδημία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ελέγχου της κοινωνίας», ενώ μάλλον διαφωνεί το 12,7%. Το ποσοστό αυτών που μάλλον συμφωνούν βρίσκεται στο 16% και αυτών που συμφωνούν απολύτως είναι 23,2%.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι το 10,3% των εμβολιασθέντων συμφωνεί απολύτως με τη συγκεκριμένη πρόταση και το 13,9% μάλλον συμφωνεί. Αντιθέτως, απολύτως φυσιολογικό φαίνεται το γεγονός ότι, μεταξύ αυτών που έχουν δηλώσει πως δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, το 72,7% συμφωνεί απόλυτα και το 18% μάλλον συμφωνεί.

 

«Κόβεται» η κυβέρνηση στη διαχείριση της κρίσης

Κάτω από τη βάση βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν εμπιστεύονται πλήρως την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ποσοστό 50,7% απαντά «διαφωνώ απολύτως» και ποσοστό 12% «μάλλον διαφωνώ». Δηλαδή, συνολικά 62,7% των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση για το εν λόγω θέμα.

Εμφανώς λιγότεροι είναι αυτοί που αποτιμούν θετικά την κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μάλλον συμφωνώ» απάντησε το 18,1% των πολιτών και «συμφωνώ απολύτως» το 17,7%. «Δεν γνωρίζω» απάντησε το 0,9% και «δεν απαντώ» το 0,7% των ερωτηθέντων.

Από τους ερωτηθέντες που δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 92,2% δηλώνει πως διαφωνεί απολύτως με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Από την άλλη, πιο μοιρασμένα είναι τα πράγματα μεταξύ των εμβολιασμένων.

Εν προκειμένω, από αυτούς που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο, το 51,4% διαφωνεί (απολύτως ή μάλλον διαφωνεί) με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ το 47% συμφωνεί (μάλλον ή απολύτως) με τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το ερώτημα αν το μέτρο της αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς είναι δικαιολογημένο, το 42,9% των πολιτών διαφωνεί απολύτως, ενώ το 34,5% συμφωνεί απολύτως.

Από εκεί και πέρα, το 11,3% μάλλον συμφωνεί, το 9,8% μάλλον διαφωνεί, το 1% απαντά «δεν γνωρίζω» και το 0,5% «δεν απαντώ». Το 52,7% τάσσεται αρνητικά στο μέτρο αυτό, ενώ το 45,8% δείχνει θετικά διακείμενο.

Όπως είναι φυσικό, σχεδόν το σύνολο αυτών που δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν και συγκεκριμένα το 94,7% διαφωνεί απολύτως με την αναστολή εργασίας στους υγειονομικούς.

Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους εμβολιασμένους δηλώνουν σύμφωνοι με την απομάκρυνση των υγειονομικών από τις θέσεις τους. Το 46,1% αυτών συμφωνεί απολύτως, το 14,8% μάλλον συμφωνεί, ενώ διαφωνεί το 26,3% (απόλυτα) και το 11,2% (μάλλον).

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά σκοπεύουν να το πράξουν: το 62,2% διαφωνεί απολύτως με το συγκεκριμένο μέτρο, το 18,7% μάλλον διαφωνεί, το 8,2% μάλλον συμφωνεί και το 10,1% συμφωνεί απολύτως.

 

Δείτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «δημοκρατία» που αποκαλύπτει σήμερα την δημοσκόπηση:

 

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι την Δευτέρα 13/9

Κορονοϊός: Ο Βασιλακόπουλος αδειάζει την κυβέρνηση για τα μέτρα στα σχολεία

US Open: «Άλματα» στην Παγκόσμια κατάταξη από τη Σάκκαρη – Μπορεί ακόμη και στο Νο4!

Exit mobile version