ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται αμείωτα η κατρακύλα της κυβέρνησης – Στο 24,4% η πρόθεση ψήφου για ΝΔ, με μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών

Σε λίγο καιρό τα (χαμηλά) ποσοστά των ευρωεκλογών θα είναι άπιαστο όνειρο για τη ΝΔ - Το 66% έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται αμείωτα η κατρακύλα της κυβέρνησης – Στο 24,4% η πρόθεση ψήφου για ΝΔ, με μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ταυτόχρονα με την εσωκομματική κρίση η οποία εντείνεται στη ΝΔ. Ακόμα και οι πιο… κολακευτικές δημοσκοπικές εταιρείες, όπως η Metron Analysis (που έδειχνε για εκτίμηση ψήφου στο 32% τη ΝΔ πριν τις ευρωεκλογές και τελικά πήρε 28,31%), διαπιστώνουν την σταθερή καθίζηση των ποσοστών της κυβέρνησης, αλλά και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών στις πολιτικές του Μαξίμου.

Στην πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis μετά από τις ευρωεκλογές, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του MEGA, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,4%, δηλαδή ακόμα 4 μονάδες κάτω και από το αποτυχημένο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στην πρόθεση ψήφου συνήθως δίνεται ένα πιο πραγματιστικό νούμερο σε σχέση με τα «ομιχλώδη» ποσοστά της εκτίμησης ψήφου, όπου εκεί γίνονται όλα τα «μαγειρέματα» των δημοσκόπων.

Ο όρος «πρόθεση ψήφου», αφορά σε όλες τις καταγεγραμμένες απαντήσεις που δίνονται στην ερώτηση, άρα είναι ένα απτό νούμερο, σε αντίθεση με την εκτίμηση ψήφου που έχει χαρακτηριστικά υποκειμενικής «μαντεψιάς». Στην εκτίμηση ψήφου που παρουσιάζει η Metron Analysis η ΝΔ φαίνεται να παίρνει… 32%, κάτι που φαίνεται να απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Και εδώ έρχεται ο ρόλος των δημοσκοπικών εταιρειών να… τονώνουν το προφίλ των «τραυματισμένων». Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι πολίτες βλέπουν πλέον με δυσπιστία τα «φουσκωμένα» νούμερα και δίνουν περισσότερη σημασία στα ρεαλιστικά στοιχεία όπως είναι η πρόθεση ψήφου και οι επί μέρους ερωτήσεις.

Στα ερωτήματα που πρόβαλλε η έρευνα της Metron Analysis, το κλίμα παραμένει βαρύτατο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 66% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση, ενώ σε ακόμη χειρότερη απαξίωση βουλιάζει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση που το ποσοστό της καταγράφεται στο 81%.

 

Σχεδόν οι 7 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση ζημιώνει την Ελλάδα με τις πολιτικές της, αφού στο ερώτημα για την πορεία της χώρας, το 65% απάντησε ότι πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Παρά την προσπάθεια των κυβερνητικών να πείσουν τον κόσμο ότι δήθεν καταπολεμούν την ακρίβεια, οι πολίτες συνεχίζουν να αξιολογούν ως σημαντικότερα προβλήματα την ακρίβεια και την οικονομία, σε ποσοστό 46% και 23%.

Το πρόβλημα της ακρίβειας ήταν εκείνο που στοίχισε στη ΝΔ στις ευρωεκλογές, περισσότερο από κάθε άλλο θέμα. Και εφόσον ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές παραμένει – με διαφορά – κορυφαίο ζήτημα λαϊκής δυσαρέσκειας, αυτό υποδηλώνει ότι η φθορά της κυβέρνησης συνεχίζεται αμείωτα.

Στη δημοσκόπηση υπήρχε και ερώτημα αν το κομματικό σύστημα βρίσκεται σε φάση ρευστότητας ή σταθερότητας μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι απαντήσεις ήταν ξεκάθαρα προς την πλευρά της ρευστότητας με ποσοστό 74% και μόνο το 23% απάντησε ότι βρίσκεται σε φάση σταθερότητας.

Μια απολύτως αναμενόμενη απάντηση, εφόσον ο λαός βλέπει μετά τις ευρωεκλογές τα 3 μνημονιακά κόμματα να βυθίζονται σε κρίση διάσπασης, εσωστρέφειας, αλλά και ταυτότητας. Η Μητσοτακική πτέρυγα της ΝΔ βάλλεται από τη Σαμαρική και Καραμανλική πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ ο αποτυχημένος Νίκος Ανδρουλάκης περικυκλώθηκε από δελφίνους, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει κόμμα συνεχούς αστάθειας σε μόνιμο «εμφύλιο», μεταξύ των υποστηρικτών του Σ.Κασσελάκη και του Α.Τσίπρα.

Όσον αφορά το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να κονταροχτυπιέται με τον… «κανένα», συγκεντρώνοντας 33%, ενώ 32% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αξίζει να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Να επισημάνουμε ότι η φθορά της ΝΔ πιθανότατα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν η δημοσκόπηση της Metron Analysis «προλάβαινε» το ντροπιαστικό περιστατικό με την επίθεση του Λευτέρη Αυγενάκη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται αμείωτα η κατρακύλα της κυβέρνησης – Στο 24,4% η πρόθεση ψήφου για ΝΔ, με μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.