Δυστοπικά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας: Σκοτεινοί δρόμοι, «μαύρο» σε μνημεία και περιορισμός μετακινήσεων!
Μέτρα - σοκ εξετάζει η κυβέρνηση για να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, και ο «λογαριασμός» για άλλη μια φορά πηγαίνει στους πολίτες.Εξοικονόμηση ενέργειας: Ακολουθώντας πιστά τις επιταγές των Βρυξελλών για επιβολή ενεργειακής λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να ακολουθεί τα παραδείγματα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βάζοντας στο τραπέζι ακραία μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που για άλλη μια φορά θα επιβληθούν με το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης».
Η κυβέρνηση φαίνεται να ασπάζεται με μεγάλη προθυμία την «αυτοκτονική» πολιτική που ορίζουν οι Βρυξέλλες, και έτσι αντί για ευελιξία στην εξωτερική πολιτική και σύγκρουση με τους κερδοσκόπους, προωθεί σοβαρούς περιορισμούς κατανάλωσης ενέργειας, πολύ απλά διότι έτσι οι κυβερνήσεις βγαίνουν «λάδι», άλλα και εξυπηρετείται η ατζέντα της «κλιματικής κρίσης». Το νέο αφήγημα δηλαδή, που θα αποτελέσει βάση για την επιβολή ακόμη πιο απολυταρχικών μέτρων, από αυτά που αποφασίστηκαν στον καιρό της πανδημίας.
Έτσι μέσω διαρροών που προέρχονται από το Μαξίμου, η κυβέρνηση φαίνεται πως προτίθεται να στείλει τη χώρα στις σκοτεινές εποχές των αρχών του 20ου αιώνα, επιβάλλοντας ένα ενεργειακό lockdown που προηγούμενο του δεν έχει υπάρξει στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Στα πρωτοφανή μέτρα που συζητούνται, συμπεριλαμβάνονται ακραίες προτάσεις, όπως η διακοπή φωτισμού του μνημείου της Ακρόπολης (!) όπως και σε άλλα εμβληματικά κτήρια και μνημεία της χώρας, άλλα και η συσκότιση μεγάλων οδικών αρτηριών της πόλης μετά τις 10 το βράδυ!
Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «όλα είναι στο τραπέζι», επισημαίνοντας ότι το δημόσιο πρέπει να δείξει το παράδειγμα, αλλά και οι καταναλωτές να επιδείξουν σύνεση στην κατανάλωση της ενέργειας.
Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί ένα τόσο δυστοπικό σενάριο, η οδήγηση σε κεντρικές λεωφόρους θα καταστεί τουλάχιστον επικίνδυνη, ενώ και η διάβαση των πολιτών από σκοτεινές περιοχές των αστικών κέντρων θα δώσει μεγάλο περιθώριο δράσης στην εγκληματικότητα!
Στη Γαλλία που ήδη έχουν υιοθετηθεί τέτοιου βεληνεκούς μέτρα, η γαλλική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει δύναμη χιλιάδων ένοπλων στρατιωτών, για να περιπολούν την πρώην πόλη του… Φωτός! Έχει σημασία να συνδυάσουμε το γεγονός πως στη Γαλλία αποφασίστηκε να δημιουργηθεί «πράσινη αστυνομία» με πρόσληψη 3.000 αστυνομικών που θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις των λεγόμενων «περιβαλλοντικών εγκλημάτων». Κάτι που λογικά δεν θα αργήσουμε να δούμε και στην Ελλάδα. Σκότος, ενεργειακή φτώχεια, υπεραστυνόμευση και απολυταρχισμός με «οικολογικό» προσωπείο, είναι η νέα «κανονικότητα» που οδεύουν οι ευρωπαϊκές χώρες.
Η ελληνική κυβέρνηση που ακολουθεί τυφλά τις Βρυξέλλες και την «γραμμή» Νταβός, κυριολεκτικά και μεταφορικά οδηγεί τον λαό σε ένα θεοσκοτεινό «αύριο», σε μια απόλυτη δυστοπία που μοιάζει να ξεπήδησε από τα πιο δυσοίωνα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας.
Ποια μέτρα εξετάζονται από την κυβέρνηση
Στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως Υπουργεία, Σχολεία, Δικαστήρια, Βουλή, Περιφέρειες, Δήμοι κ.ά., συνίσταται:
- Αλλαγή λαμπτήρων σε LED (χαμηλή κατανάλωση – μεγαλύτερη διάρκεια ζωής)
- Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας
Αυτό που προβλέπεται για κλιματιστικά είναι να μπει «κόφτης» στη θερμοκρασία. Έτσι το καλοκαίρι δεν πρέπει να είναι κάτω των 26-27 βαθμών και τον χειμώνα όχι πάνω από 19 βαθμούς. Παράλληλα, πολύ σημαντικό να γίνεται καλή συντήρηση στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.
Σύσταση σε εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα
- Ανά 2-3 ώρες 10λεπτα διαλείμματα με ανοιχτά παράθυρα, χωρίς κλιματισμό
- Απενεργοποίηση ψύξης / θέρμανσης σε χώρους χωρίς εργαζόμενους
- Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας
Συσκότιση μετά τις 10 μ.μ.:
- Σιντριβάνια
- Φώτα σε δρόμους και υπηρεσίες
- Φώτα καλλωπισμού σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μετά το πέρας της λειτουργίας τους
- Αλλαγές σε αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες
Ιδιωτικές επιχειρήσεις
- Μείωση του φωτισμού των καταστημάτων μετά το πέρας της λειτουργίας τους (βιτρίνες, ταμπέλες)
- Στην αναμονή το κλιματιστικό (όταν δεν υπάρχουν πελάτες)
Σύσταση για τους Ιδιώτες
- Ανοιχτή θέρμανση -> κλειστά παράθυρα
- Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων