ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δείτε ποιος είναι ο πιο σημαντικός κατάσκοπος που είχε ποτέ η Ελλάδα

Ποιος ήταν ο καλύτερος Έλληνας κατάσκοπος.
Δείτε ποιος είναι ο πιο σημαντικός κατάσκοπος που είχε ποτέ η Ελλάδα

Ο Σταύρος Λάλας ήταν ο πιο πετυχημένος και σημαντικός κατάσκοπος που είχε ποτέ η Ελλάδα και όμοιός του, κατά γενική ομολογία, δεν έχει ξαναϋπάρξει.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που για 16 χρόνια έδινε στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες τα απόρρητα τηλεγραφήματα όλων των Υπηρεσιών των ΗΠΑ, αλλά και στοιχεία για το που και πόσες στρατιωτικές δυνάμεις είχε η Τουρκία. Όπως σημειώνουν ειδικοί, αποτελούσε την σημαντικότερη πηγή πληροφοριών που είχε η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Γιος Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Πολέμησε με την Αμερική σε Βιετνάμ και Λάος, ωστόσο η αγάπη του για την Ελλάδα- κι ας μην την είχε γνωρίσει από κοντά- είχε δυναμώσει από όλα όσα είχε ακούσει από τους δικούς του.

Η Ελλάδα γνώριζε τα πάντα σε σχέση με τους Τούρκους και το κατασκοπευτικό του ταλέντο φάνηκε σύντομα. Το 1983 εως το 1985 υπηρέτησε στο Βελιγράδι, συνεχίζοντας να στέλνει στοιχεία, ενώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1992 όμως ξεκίνησε να χαλάει αυτή η καλοστημένη κατασκοπευτική δουλειά, καθώς εκτός από τον Σπιτά, τον Λάλα ξεκίνησαν να χειρίζονται δύο ακόμη στρατιωτικοί αποσπασμένοι στην ΕΥΠ. Μέχρι τότε, οι φάκελοι που παρέδιδε πήγαιναν μυστικά και προσεκτικά μόνο στον πρωθυπουργό (Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) και τον Υπουργό Εξωτερικών. Φυσικά, κανείς δεν γνώριζε την ταυτότητα του Λάλα, εκτός από τους απολύτως απαραίτητους.

Οι φάκελοι ξεκίνησαν να κάνουν… βόλτες στα γραφεία, δεν κρατούσαν ούτε τα προσχήματα ενώ ο ένας από τους στρατιωτικούς που χειριζόταν τον Λάλα, χρησιμοποιούσε το διαμέρισμα στου Ζωγράφου ακόμα και για ερωτική φωλιά. Μετά τη σύλληψη του Λάλα άλλωστε «μεγαλούργησε» και πήρε απανωτές προαγωγές. Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους πράκτορες της CIA είχαν γίνει ξανά άριστες, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για «ξεπούλημα»!

Το 1993 συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές με την κατηγορία της κατασκοπίας εναντίον των ΗΠΑ. Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση και πέντε χρόνια επιπλέον υποχρεωτικής παραμονής στην Αμερική. Το 2005 αποφυλακίστηκε και παρά την αδιαφορία των ελληνικών Κυβερνήσεων, ο ίδιος σημείωνε πως «δεν μετανιώνω για τίποτα. Είμαι Έλληνας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι. Θα το ξαναέκανα, θα βοηθούσα, αυτό ήταν το σωστό».

Παράλληλα, έκανε λόγο για μεγάλη προδοσία από την τότε Κυβέρνηση, ενώ ειδικοί σημειώνουν πως η πλευρά της Ελλάδας δεν έκανε ποτέ τίποτα, ούτε έρευνα για το πως διέρρευσαν κάποια έγγραφα.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο…

@thegreeksimperial #Steve #lalas ♬ πρωτότυπος ήχος – Greek imperial people

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δείτε ποιος είναι ο πιο σημαντικός κατάσκοπος που είχε ποτέ η Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.