Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Το μοιραίο βράδυ 12 χρόνια πριν (vids)
Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αυτός ο πυροβολισμός ώθησε τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους και αλλάζει τη χώρα μέχρι σήμερα. Δώδεκα χρόνια μετά ο Κορκονέας είναι ελεύθερος αφού αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο σε μία απόφαση, που σκόρπισε θύελλα αντιδράσεων.Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, στις 6 Δεκέμβρη του 2008 ο ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αυτός ο πυροβολισμός ώθησε τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους και αλλάζει τη χώρα μέχρι σήμερα. Δώδεκα χρόνια μετά ο Κορκονέας είναι ελεύθερος αφού αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο σε μία απόφαση, που σκόρπισε θύελλα αντιδράσεων.
Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Το χρονικό της μοιραίας νύχτας
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008, το περιπολικό με οδηγό τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και συνοδηγό τον Βασίλη Σαραλιώτη, ανηφόρισε την οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια. Στο ύψος της Ναβαρίνου, οι αστυνομικοί δέχτηκαν φραστική επίθεση από μια ομάδα νεαρών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας 6/12
Έκαναν τον γύρο δύο τετραγώνων και επέστρεψαν μέσω της Ζωοδόχου Πηγής, στην οδό Τζαβέλλα. Κατέβηκαν από το όχημα, ο Σαραλιώτης πέταξε μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και απομακρύνθηκαν με το περιπολικό. Σταμάτησαν μπροστά στους αστυνομικούς της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το γραφεία του ΠΑΣΟΚ και τους είπαν «κατεβείτε κάτω».
Στη συνέχεια, οι δύο ειδικοί φρουροί άφησαν το περιπολικό αφύλακτο στην Τρικούπη και επέστρεψαν αργά με τα πόδια στην Τζαβέλλα. Δεν υπήρχε καμία ένταση ούτε επεισόδια. Στιγμές αργότερα, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από πυροβολισμό σε ευθεία βολή.
Η εξέγερση
Από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΒΕΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν μόνο στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Οι αναλυτές απέδωσαν τη νεανική εξέγερση στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαία αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να τους εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.