Τον αναζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση. Τον ψάχνει όλο το twitter. Απορούν πού χάθηκε, ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης. Άφαντος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αγνοείται. Πέρασαν τέσσερεις μέρες από τη νύχτα του άγριου φονικού στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο.
Η χώρα αποδεικνύεται ξέφραγο αμπέλι, απέναντι σε παράνομους, αλλά ακόμα και «νόμιμους» εισβολείς που έρχονται σαν «κύριοι» στην Αθήνα για να σκοτώσουν κόσμο. Οι πολίτες νοιώθουν περισσότερο από ποτέ, ότι ζουν κατά τύχη. Βλέπουν τις πόλεις τους να μετατρέπονται σε πεδία μάχης, και έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό για τα πανηγύρια, με την αστυνομία να «παρακολουθεί διακριτικά» τους μαχαιροβγάλτες.
Έχουμε αίμα αθώου, του 29χρονου Μιχάλη που κηδεύεται σήμερα. Έχουμε τραυματίες. Έχουμε εικόνα διοικητικής αποσύνθεσης στην ΕΛ.ΑΣ. Έχουμε έναν υπουργό Προστασίας του Πολίτη που συμπεριφέρθηκε σαν να μην ήξερε που παν’ τα τέσσερα, και είναι ο δεύτερος που εκτίθεται μέσα σε 1 μήνα, μετά τον Νότη Μηταράκη. Έχουμε θερμοκέφαλους οπαδούς σε αντίπαλα στρατόπεδα να «βράζουν» για αντίποινα και να υπάρχει φόβος για νέο κύκλο αίματος.
Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να διακόψει τις «διακοπές» του ένας πρωθυπουργός;
Κι όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει εξαφανισμένος. Δεν βγαίνει να κάνει ούτε μισή δήλωση. Ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συζητούν μεταξύ τους ότι η συμπεριφορά του είναι ακατανόητη, ειδικά για τα δεδομένα του πρωθυπουργού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τόσες άλλες υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (όπως πχ. οι πυρκαγιές, η πτώση του Canadair, η τραγωδία των Τεμπών), o Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευδε πρώτος να κάνει την επικοινωνιακή παρέμβασή του, προκειμένου να κοντρολάρει το πολιτικό κόστος. Ακόμα και στην υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, ο πρωθυπουργός βγήκε με καθυστέρηση δύο ημερών να απολογηθεί παρότι δεν του αναλογούσαν άμεσες ευθύνες για την τραγωδία.
Είναι γνωστό τοις πάσι πλέον, ότι ο πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα χωρίς τη συμβουλή των επικοινωνιολόγων του. Ποια είναι η εξήγηση για την «εξαφάνιση» του Κυριάκου Μητσοτάκη; Μία λογική απάντηση είναι ότι το επιτελικό φιάσκο είναι τόσο μεγάλο, τόσο κραυγαλέο και τόσο αναντίρρητο, που οποιοδήποτε αφήγημα και αν παρουσιάσει, θα του γυρίσει μπούμερανγκ.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια πολύπλοκη υπόθεση που θα εξιχνιαστεί στο μέλλον, ώστε να χωράει «μαγείρεμα» στο πόρισμα (όπως στο έγκλημα των Τεμπών). Τα πάντα είναι γνωστά στον ελληνικό λαό, από την πρώτη μέρα μάλιστα. Το υπουργείο ήξερε, η ΕΛ.ΑΣ ήξερε, το κράτος έμεινε άπραγο και η τραγωδία συνέβη χωρίς να εμποδιστεί από κανέναν.
Αφού δεν υπάρχει περιθώριο για πειστικές απαντήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να βγει από το κάδρο των ευθυνών με μια «συμβολική» απουσία από τη δημοσιότητα. Περιμένει να ξεθυμάνει η λαϊκή οργή και μέχρι τότε έχει δοθεί «σήμα» να διαχωριστούν οι επιχειρησιακές από τις πολιτικές ευθύνες (ενώ στην πραγματικότητα είναι αλληλένδετες), κάνοντας την ΕΛ.ΑΣ έναν βολικό σάκο του μποξ.
Με την αλαζονεία που τον διακατέχει και με τον «αέρα» του 41%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά (λανθασμένα) ότι έχει την πολυτέλεια να κάνει «statement» διά της απουσίας του. Να δίνει «λογαριασμό» όποτε θέλει, και όποτε δεν θέλει να αφήνει τη «βρώμικη» δουλειά στους υπασπιστές του. Μόνο που ξεχνά ότι ο ελληνικός λαός έχει «ξαποστείλει» κυβερνήσεις ακριβώς διότι είδαν «άφαντους» πρωθυπουργούς που άλλοτε έπαιζαν… «playstation», άλλοτε δεν είχαν χρόνο να διαβάσουν τα μνημόνια που ψήφιζαν και άλλοτε έκαναν πως δεν έβλεπαν το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.
Κοντολογίς, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίνει απαντήσεις στον ελληνικό λαό και παραμένει άφαντος, τόσο και ο λαός εξοικειώνεται με την ιδέα ότι η πρωθυπουργική καρέκλα καταλαμβάνεται τζάμπα…