Δολοφονία – Νέα Φιλαδέλφεια: Να «ξεπλύνει» τις ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και να κρατήσει μακριά από το κάδρο της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκει το Μαξίμου μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας κυβερνητικών στελεχών που βάλλουν κατά της ΕΛ.ΑΣ για να κρύψουν τις πολιτικές ευθύνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τόσες άλλες υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (όπως πχ. οι πυρκαγιές, η πτώση του Canadair, η τραγωδία των Τεμπών), o Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευδε πρώτος να κάνει την επικοινωνιακή παρέμβασή του, προκειμένου να κοντρολάρει το πολιτικό κόστος. Στην περίπτωση της εισβολής των Κροατών χούλιγκαν στη χώρα όμως, ενώ έχουν περάσει τρεις ολόκληρες μέρες από τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, ο πρωθυπουργός παραμένει «εξαφανισμένος».
Όσον αφορά τον Γιάννη Οικονόμου, εξακολουθεί να μην έχει την πολιτική τσίπα για να παραιτηθεί μετά από αυτό το αδιανόητο φιάσκο που διέσυρε διεθνώς τη χώρα και ενέτεινε το κλίμα ανασφάλειας στους Έλληνες πολίτες. Έως τώρα, ο κ. Οικονόμου προσβάλλει το κοινό αίσθημα και υποτιμά τη νοημοσύνη ενός ολόκληρου λαού, δείχνοντας με το δάχτυλο τα λάθη της αστυνομίας, ενώ η μόνη ευθύνη που αναλαμβάνει ο ίδιος είναι να… δουλέψει σκληρά από εδώ και πέρα.
Κυβερνητική «μπουγάδα» από τον Μάκη Βορίδη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει δώσει «σήμα» για να στηριχθεί πάση θυσία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και ήδη το δεξί του χέρι, ο Μάκης Βορίδης, ανέλαβε τον ρόλο του «πλυντηρίου» για τις σοβαρές ευθύνες του Γιάννη Οικονόμου.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ έκανε λόγο για «αναποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ» και είπε ότι οι αξιωματικοί νόμισαν εσφαλμένα ότι μπορούσαν να χειριστούν το θέμα, ενώ υποτίμησαν την έκταση και τη σοβαρότητα του κινδύνου και δεν είχαν πάρει επαρκή μέτρα να αποτρέψουν τις συμπλοκές.
Το αφήγημα του Μάκη Βορίδη, εκπορεύεται από την κλασσική -πλέον- τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάθε φορά που προκύπτει ένα επιτελικό φιάσκο να ρίχνουν όλες τις ευθύνες σε υφιστάμενους και σε τρίτους. Στην προκειμένη περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ. Και τα «ξηλώματα» που έγιναν σε αξιωματικούς της αστυνομίας είναι προσχηματικά και άτοπα.
Συγκεκριμένα έως τώρα καρατομήθηκαν 7 αξιωματικοί, εκ των οποίων οι 6 είναι της… Τροχαίας! Μα τι θα μπορούσε να κάνει η Τροχαία; Θα μπορούσαν να εμποδιστούν 200 επικίνδυνοι οπαδοί με… τροχονόμους; Τι θα έκαναν δηλαδή, θα τους έκοβαν… κλήση; Από τη στιγμή που το υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ ήταν ενήμεροι για την επιδρομή των χούλιγκανς, γιατί δεν δόθηκε εντολή να τους σταματήσουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα;
Οι τραγικοί χειρισμοί του υπουργείου Προ.Πο. δεν μπορούν να καλυφθούν με κανένα τρόπο. Κι όμως ο Μάκης Βορίδης δικαιολόγησε αυτό το φιάσκο, επιστρατεύοντας επιχειρήματα που θα φάνταζαν αστεία, αν δεν είχαμε μια βίαιη δολοφονία ενός 29χρονου Έλληνα στο κέντρο της συζήτησης.
Αναφερόμενος στα περί παραίτησης του Γιάννη Οικονόμου που ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση, ο κ.Βορίδης απάντησε ότι «ο κ. Οικονόμου είναι 10 μέρες στο υπουργείο και είναι προφανές ότι δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς κάτι άλλο». Αν στη θέση του κ. Οικονόμου βρισκόταν κάποιος άπειρος πολιτικός, το επιχείρημα του κ. Βορίδη θα μπορούσε να ευσταθεί. Όμως ο Γιάννης Οικονόμου δεν είναι ούτε άπειρος, ούτε άσχετος με την οργάνωση της ΕΛ.ΑΣ και τις απαιτήσεις της Δημόσιας Τάξης. Υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος και είχε σφαιρική γνώση γι’ αυτά τα θέματα, και πολλές φορές υπερασπίστηκε τα «παρατράγουδα» του υπουργείου Προ.Πο. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών λοιπόν. Ήξερε καλά τι υπουργείο αναλάμβανε και ποιες ήταν οι ανάγκες του.
Όμως ο Μάκης Βορίδης δεν έμεινε εκεί. Επικαλέστηκε και εκείνον τον γελοίο νομικίστικο όρο αποποίησης ευθυνών που ακούστηκε και μετά το έγκλημα των Τεμπών, για να «ξεπλυθεί» ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Την… «αντικειμενική πολιτική ευθύνη». Συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης είπε με περίσσιο θράσος ότι οι υπουργοί και η κυβέρνηση έχουν «την γενική ευθύνη όχι την υποκειμενική» και χαρακτήρισε «αντιπολιτευτικές υπερβολές» τα περί παραίτησης!
Ενώ χωρίς να επικαλείται το παραμικρό στοιχείο, εκτίμησε με έωλο τρόπο ότι ο κ. Οικονόμου δεν είχε συγκεκριμένη ενημέρωση για το ζήτημα προσθέτοντας πως «ό,τι ανεβαίνει στον υπουργό ως ενημέρωση δεν μπορεί να αφορά το σύνολο της δράσης της αστυνομίας, αλλά πιο μείζονα θέματα. Η εσφαλμένη εκτίμηση της αστυνομίας ήταν ότι δεν είναι μείζον θέμα».