ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μέσα στο 2023

Τι ισχύει με το δώρο Χριστουγέννων για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν εντός του 2023.

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μέσα στο 2023
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου.

Η χρονική περίοδο που υπολογίζεται το δώρο είναι από την 1η Μαϊου μέχρι και την 31η του Δεκέμβρη και ισχύει για όσους εργάζονται με το καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με ορισμένου ή αορίστου χρόνου συμβάσεις.

Το δώρο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό ή με 25 ημερομίσθια (ανάλογα τον τρόπο αμοιβής του εργαζόμενου).

Τι ισχύει όμως για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν εντός του 2023; Και αυτοί δικαιούνται κανονικά δώρο, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ή κυμαινόμενες αποδοχές, ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών που έλαβε ο μισθωτός κατά το διάστημα από 1/5- 31/12 ή μέχρι την ημερομηνία λήξεως της εργασιακής του σχέσης.

Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Σε αντίθεση με τους μακροχρόνια ανέργους το επίδομα θα λάβουν:

Exit mobile version