Όσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας καταρρέει μέσα στις συνθήκες υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο οι πολίτες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε λύσεις ανάγκης για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της υγείας τους. Και όταν αυτό το «βραχυκύκλωμα» της Δημόσιας Υγείας αφορά πολίτες ακριτικών νησιών, τότε το μοναδικό αντίμετρο στην εγκατάλειψη τους, είναι να αναζητήσουν – δυστυχώς – βοήθεια σε δομές Υγείας εκτός συνόρων.
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες μετά το περιστατικό στο ακριτικό Καστελόριζο, όταν οι γονείς ενός 4χρονου κοριτσιού που τραυματίστηκε σοβαρά αναγκάστηκαν να μεταβούν στην Τουρκία, ενώ υπήρξε και καταγγελία ότι ενώ κλήθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, δεν πήγε να παραλάβει το παιδί. Και τώρα έρχονται μαύρα μαντάτα στην Υγεία, όχι από ένα μικρό νησί, άλλα από το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και τέταρτο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα, με πληθυσμό 125.113 κατοίκους, τη Ρόδο.
Το νοσοκομείο της Ρόδου βρίσκεται υπό κατάρρευση και εξαιτίας των τρομερών ελλείψεων δεν μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα στους ασθενείς του νησιού, με αποτέλεσμα οι Ροδίτες να αναζητούν υπηρεσίες στο νοσοκομείο της Αττάλειας, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος στο νοσοκομείο της Ρόδου λειτουργούν μόνο 2 από τις 7 αίθουσες χειρουργείου, καθώς υπάρχει έλλειψη στους αναισθησιολόγους και τους νοσηλευτές. Επιπλέον, δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος, ούτε ΜΕΘ Παίδων, ούτε ΜΕΘ νεογνών, και συνολικά υπάρχουν 185 κενές οργανικές θέσεις!
«Το νοσοκομείο της Ρόδου θα πρέπει να αναβαθμισθεί εάν δεν θέλουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερους ασθενείς να αναζητούν υπηρεσίες στη διπλανή χώρα στο νοσοκομείο της Αττάλειας. Και βέβαια επί πληρωμή. Όπως θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα της ακρίβειας εάν δεν θέλουμε να πηγαίνουν οι πολίτες της Ρόδου και άλλων ακριτικών περιοχών στις διπλανές χώρες να ψωνίζουν τα πάντα» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και επισημαίνει:
«Το νοσοκομείο της Ρόδου το ιδανικό θα ήταν να γίνει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με λειτουργία ιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπως είναι η πρόταση εκεί των φορέων. Δεν επιτρέπεται το νοσοκομείο της Ρόδου να εμφανίζει αυτές τις ελλείψεις. Όταν ένας ασθενής που διακομίζεται στο νοσοκομείου της Ρόδου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί εκεί και πρέπει να αεροδιακομισθεί σε νοσοκομείο της Αττικής ή της Κρήτης είναι αναμενόμενο οι συγγενείς να σκεφτούν τη λύση της μισής ώρας που είναι το νοσοκομείο της Αττάλειας, πλήρως οργανωμένο και στελεχωμένο. Το νοσοκομείο της Ρόδου αντιμετωπίζει τις παθογένειες των νοσοκομείων των νησιών μας. Δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι γιατροί, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες για πρόσληψη στο νοσοκομείο».
Εντοπίζοντας τα τρομακτικά κενά στο ελληνικό σύστημα Υγείας, οι Τούρκοι βρίσκουν χώρο άλλα και έδαφος να δράσουν, έχοντας… «ανοιχτές αγκάλες» για τους Έλληνες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στην πατρίδα τους, και έτσι εκμεταλλεύονται επιχειρηματικά, οικονομικά άλλα και γεωπολιτικά την κατάρρευση του ΕΣΥ στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό της… προθυμίας των Τούρκων να καλύψουν τα κενά που αφήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (και) στα Δωδεκάνησα είναι ότι διοχετεύονται πλέον χορηγούμενες διαφημίσεις στα social media, γραμμένες μάλιστα στα ελληνικά, όπου ογκολογικό ιδιωτικό νοσοκομείο της Τουρκίας καλεί Έλληνες ασθενείς στην Αλικαρνασσό (Bodrum), για επεμβάσεις καρκίνου, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες. Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι από το ιδιωτικό νοσοκομείο προσφέρονται ειδικές τιμές για τους ασθενείς στα νησιά και έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την Κω!
Αυτή η κατάσταση με τα τουρκικά διαδικτυακά «καλέσματα» έχει αρχίσει να διαμορφώνεται εδώ και πολλούς μήνες, κι όμως το υπουργείο Υγείας δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα για να στελεχώσει τα νοσοκομεία των ακριτικών νησιών. Προδομένοι από την ελληνική κυβέρνηση οι νησιώτες πέφτουν στην ανάγκη της γειτονικής χώρας, που αυξάνει ολοένα και περισσότερο την επιρροή της στα νησιά που εποφθαλμιά.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το νοσοκομείο: «Με 1.850 ευρώ ο γιατρός και 800 ευρώ ο νοσηλευτής είναι λογικό σε μια τέτοια ακριβή περιοχή να μην υπάρχει ενδιαφέρον. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν κίνητρα οικονομικά, θεσμικά προκειμένου να στελεχωθεί πλήρως το νοσοκομείο προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες εάν δεν μας αρέσει να βλέπουμε διακομιδές στην Αττάλεια».
Για την στελέχωση του νοσοκομείου της Ρόδου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι:
- στις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν 215 μόνιμοι και 80 συμβασιούχοι
- λειτουργούν μόνο 2 από τις 7 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών
- υπηρετούν μόνο δύο αναισθησιολόγοι
- λειτουργούν μόνο 6 κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων που σε πολλές περιπτώσεις δεν φθάνουν και γίνονται αεροδιακομιδές διασωληνωμένων ασθενών
- υπηρετούν μόνο 4 εντατικολόγοι και δύο κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές
- δεν λειτουργεί ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ και τα παιδιά που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ διεκομίζονται στην Αθήνα
- δεν λειτουργεί ΜΕΘ Νεογνών και τα βρέφη διεκομίζονται στην Κρήτη»
- δεν υπηρετεί κανείς ενδοκρινολόγος και τους ασθενείς τους παρακολουθούν ειδικευμένοι παθολόγοι στο Ιατρείο μεταβολικών νοσημάτων
- δεν υπηρετεί κανείς παιδοορθοπεδικός γι’ αυτό οι γονείς του 3χρονου παιδιού αναγκάστηκαν να πάνε στην Αττάλεια για να χειρουργηθεί άμεσα