Για τους περισσότερους ανθρώπους ο βραδινός ύπνος, είναι – αν όχι δεδομένος- μία συνήθεια.Για τους ανθρώπους ωστόσο που δουλεύουν βράδυ, είναι πολυτέλεια και η έλλειψη του, δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογία τους, αλλά πολλά περισσότερα σύμφωνα με νέα μελέτη!
Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της και διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα το να μένει κάποιος ξύπνιος τη νύχτα και το να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλάζει ακόμα και τη χημεία του αίματος.
Πιο συγκεκριμένα, όπως βρέθηκε περισσότερες από 100 πρωτεΐνες στο αίμα επηρεάζονται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος, τον ενεργειακό μεταβολισμό και την ανοσολογική λειτουργία.
«Τα αλλαγμένα επίπεδα πρωτεΐνης εμφανίστηκαν, μόλις τη δεύτερη μέρα της προσομοίωσης της νυχτερινής εργασίας», δήλωσε ο ερευνητής Κρίστοφερ Ντέπνερ και συμπλήρωσε πως:
«Έτσι, ακόμα και το jet-lag ή και μερικές βραδινές βάρδιες θα προκαλέσουν πιθανώς τις αλλαγές που παρατηρήσαμε σε αυτή τη μελέτη».
Τι μπορεί να κάνει κάποιος που δουλεύει νύχτες λοιπόν;
Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν όσοι εργάζονται βράδυ ώστε να παραμείνουν υγιείς. Η αύξηση της άσκησης και ένας βαθύς ύπνος κατά τις ώρες που δεν δουλεύει, μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός διαταραγμένου κύκλου, καθώς και το να τρώει υγιεινά.
«Οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο φαγητό από ό, τι χρειάζονται και τρώνε λιγότερο υγιεινά και πιο επεξεργασμένα τρόφιμα όταν διακόπτονται τα προγράμματα ύπνου-αφύπνισης», δήλωσε ο Ντέπνερ και συμβούλευσε:
«Εστιάστε σε πιο υγιεινές επιλογές διατροφής όπως τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και τη σωματική άσκηση σε καθημερινή βάση».
Φυσικά μία καλή ιδέα είναι και το να παίρνετε κι έναν υπνάκο μια στο τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας.