Εφημερίδες 3/10 : Τι διάβαζαν πριν από (περίπου) 100 χρόνια
Τι έγραφαν οι εφημερίδες πριν από πολλά χρόνια, στις 3/10; Σας έχουμε πολλά... Από ιστορικά, πολεμικά μέχρι... αθλητικά και φεμινιστικά θέματαΕφημερίδες … Ήταν ο αποκλειστικός τρόπος με τον οποίο οι πολίτες ενημερώνονταν για τα καθέκαστα. Τόσο για τα εντός συνόρων όσο και για τα παγκόσμια. Και απ’ αυτό το σημείο αρχίζει και η δική μας είσοδος στην χρονομηχανή. Το Sportime θα σας ενημερώνει για το τι διάβαζαν οι Έλληνες πριν από έναν αιώνα, πάνω- κάτω. Κάτι περισσότερο, κάτι λιγότερο, δεν έχει σημασία.
Η αναζήτησή μας θα έχει όριο τα… 75 χρόνια. Δεν πρόκειται, δηλαδή, προς το παρόν τουλάχιστον να διαβάσετε κάτι που συνέβη μετά το 1944 ή 1945. Αντίθετα θα δείτε πολλά από τον 19ο αιώνα ή τις αρχές του 20ού αιώνα… Πολλά έχουν πλάκα. Άλλα όχι… Γενικά η διαδικασία απαιτεί γερά νεύρα.
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημεριδες την 1η Οκτωβρίου το 1889, το 1903, το 1919 και το 1926
Η 3η Οκτωβρίου έχει πολύ πλούσιο υλικό! Με αρχή από το 1842, ελάχιστα χρόνια δηλαδή από τη στιγμή που ανακηρύχθηκε η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κι επίσημο Κράτος. Εχουμε πολλά καθημερινά, πολεμικά, ιστορικά, αθλητικά αλλά και μια έκπληξη.
Ποιά είναι αυτή; Μα βρήκαμε και ελληνική φεμινιστική εφημερίδα του 1927. Με πολλά ιστορικά στοιχεία σχετικά με την τότε θέση και τον αγώνα των γυναικών.
Εφημερίδες : Αθήναι, 1842
Η Ελλάδα δεν είχε παρά λίγα χρόνια ως ανεξάρτητο Κράτος. Φυσικά τα πράγματα δεν ήταν καλά… Και γυρίζουμε 177 ολόκληρα χρόνια πίσω από σήμερα για να διαβάσουμε μια είδηση:
Κατασκευάστηκε λοιπόν μια γέφυρα από τα όρια της πόλης μέχρι τον κήπο του Δημάρχου της πόλης. Για την ιστορία (επειδή δεν αναφέρεται στο κείμενο) Δήμαρχος Αθηναίων τότε ήταν ο Ανάργυρος Πετράκης.
Η πολύπαθη γέφυρα αναποδογύρισε και εξαφανίστηκε όλως διόλου (όπως διαβάζουμε) με το που έπιασε η πρώτη βροχή. Και ο συντάκτης με πολύ ευγενικό τρόπο… ξιφουλκεί κατά του Δημάρχου.
Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 2 Οκτωβρίου το 1874, το 1915 και το 1936
Η επόμενη είδηση αφορά πώληση πλοίου. Το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1840 (δύο χρόνια νωρίτερα) και είχε κοστίσει 22 χιλιάδες δραχμές και πουλήθηκε σε δημοπρασία αντί… πέντε χιλιάδων δραχμών. Ο συντάκτης εύχεται να φυλάξει από τα χειρότερα τον κόσμο τόσο ο Θεός όσο και η… φρόνηση του Βασιλιά!
Αγών, 1902: Ο πληθυσμός της Κρήτης
Το 1902 η Κρήτη ήταν αυτόνομη. Η εφημερίδα Αγών παρουσίασε την κατανομή του πληθυσμού του νησιού κάτι που όπως θα δείτε είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Στα Χανιά, 61.737 Χριστιανοί και 11.681 Οθωμανοί. Στα Σφακιά 24.821 Χριστιανοί και 35 Οθωμανοί. Στο Ρέθυμνο, 53.086 Χριστιανοί και 6.979 Οθωμανοί. Στο Ηράκλειο αντίστοιχα 77.356 με 13.269 και στο Λασίθι 51.145 με 1.469
Συνολικά το 1902 ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν 301.577 άνθρωποι. Οι 286.146 ήταν Χριστιανοί και οι Οθωμανοί 83.432. Επίσης από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Κρήτη ο Πρίγκηπας Γεώργιος, εγκατέλειψαν την Κρήτη 42.775 Οθωμανοί!!!
Εφημερίδες : Ακρόπολις, 1915
Βρισκόμαστε στο 1915. Ο Α Παγκόσμιος πόλεμος είναι σε εξέλιξη και… πλησιάζει τα σύνορά μας. Οι Ελληνες διάβαζαν ότι η Βουλγαρία κήρυξε τον πόλεμο στην Σερβία
Αθλητικός Κόσμος, 1926
Πάμε και στα αθλητικά. Στο 1926… Η εβδομαδιαία εφημερίδα Αθλητικός Κόσμος έχει στο πρωτοσέλιδο τους τρεις νικητές των 100 μέτρων των Παναθηναίων Αγώνων. Στο μέσον, ο Αγγελόπουλος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, ο πρώτος νικητής. Αριστερά, ο δεύτερος Κάσσιος του Πανιωνίου και δεξιά ο τρίτος, Αθανασόπουλος της Παναχαϊκής
Στο παρακάτω δημοσίευμα μπορείτε να διαβάσετε την ποδοσφαιρική κίνηση το 1926.
Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στον Βόλο (που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα) είχαν αγωνιστεί η Μικτή Βόλου και ο Αγγλικός Στόλος. Τον ενδιαφέροντα ποδοσφαιρικό αγώνα, όπως θα διαβάσετε τον παρακολούθησαν πλήθος επισήμων αλλά και φιλάθλων. Ολοι έμειναν έκθαμβοι από την τεχνική των Αγγλων.
Ο αγώνας της γυναίκας, 1927
Η επόμενη ιστορία μας είναι σημαντική. Η εφημερίδα «Ο Αγώνας της Γυναίκας» κυκλοφορούσε το 1927, σε μια δύσκολη εποχή για τις γυναίκες που δεν ειχαν δικαιώματα. Ηταν φεμινιστική φωνή… Και αναφερόταν στα δικαιώματα των γυναικών. Στις 3 Οκτωβρίου 1927 υπάρχει έντονη διαμαρτυρία προς την Δημοκρατική Ενωση, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Είχε υποσχεθεί προεκλογικά ψήφο στις γυναίκες αλλά αν και εξέλεξε 17 βουλευτές στις εκλογές του 1926, ούτε που ασχολήθηκε με το θέμα…
Σημειωτέον, το 1930 οι γυναίκες στην Ελλάδα ψήφισαν για πρώτη φορά σε Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές.
Οπως βλέπετε στο επόμενο ρεπορτάζ, υπάρχει ενημέρωση για τα πόστα που κατέλαβαν γυναίκες σε άλλες χώρες του πλανήτη. Οπως αναφέραμε η εφημερίδα προσπαθούσε να βελτιώσει τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.
Και βέβαια η εφημερίδα έχει και διαφημίσεις. Μια απ’ αυτές δείχνει πόσο… επιθετικό ήταν το marketing το 1927. Η διαφήμιση καλούσε τις γυναίκες να αγοράσουν τη μηχανή πλύσεως Μόριζον για να γλιτώσουν από τη… δουλεία της μπουγάδας. Διαβάστε επιθετικό marketing…
Εφημερίδες : Αγροτική Κρήτη, 1927
Θα παρουσιάσουμε κι άλλα τοπικά φύλλα. Πάμε στην Κρήτη του 1927 και σε κάποιες παράξενες οσο και ενδιαφέρουσες ειδήσεις.
Διαδόθηκε φήμη ότι στις 2/10/1927 υπήρξε επανάσταση στην Κρήτη υπό τον Κούνδουρο. Ομως η επικοινωνία του τότε Υπουργού Ιωάννη Μεταξά (του γνωστού) αποκατέστησε την αλήθεια. Ήταν απλώς, φήμη.
Τρομερή είδηση… Πλήθος σταφιδοπαραγωγών είχε φτάσει στο Ηράκλειο προκειμένου να λάβει μέρος στο συλλαλητήριο κατά της φορολογικής διατίμησης της σταφίδας. Τελικά ματαιώθηκε η εκδήλωση καθώς μειώθηκε κατά 2 δραχμές η διατίμηση… Το… έσωσε ο τελώνης!
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram