ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έγκλημα στα Τέμπη: O Σ.Μιναέμης γλύτωσε από το τρένο του θανάτου, τον έκριναν ανάπηρο, αλλά δεν του δίνουν σύνταξη!

Τέμπη: Τραγική αδιαφορία από το κράτος - Στην απίστευτη ταλαιπωρία που υφίσταται ο Στέργιος Μιναέμης, αναδεικνύεται και ο γολγοθάς που βιώνουν οι επιζώντες
Έγκλημα στα Τέμπη: O Σ.Μιναέμης γλύτωσε από το τρένο του θανάτου, τον έκριναν ανάπηρο, αλλά δεν του δίνουν σύνταξη!

Το ελληνικό κράτος δεν παύει να δείχνει με όλους τους τρόπους ότι έχει εγκαταλείψει τα θύματα των Τεμπών, είτε μιλάμε για τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, είτε για τους επιζήσαντες που ζουν «μισή» ζωή μετά τον εφιάλτη που πέρασαν.

Ο 30χρονος, Στέργιος Μιναέμης, ήταν στο τρίτο βαγόνι της μοιραίας διαδρομής του Intercity 62. Αμέσως μετά την τρομακτική σύγκρουση και τον εκτροχιασμό, το βαγόνι έγινε σμπαράλια και ξεκίνησε η φονική έκρηξη (που φέρεται να προήλθε από παράνομες εύφλεκτες ουσίες που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία) που επεκτάθηκε μέσα στα πρώτα βαγόνια. Όπως έχει καταθέσει ο ίδιος ο Στέργιος Μιναέμης, μέσα στο βαγόνι ξέσπασε φωτιά, υπήρχαν μαύροι καπνοί από χημικά που καίγονταν και οι επιβάτες δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν.

Υπήρχαν αίματα παντού και ο κόσμος ξεκίνησε να ψάχνει τρόπο να πηδήξει έξω από το βαγόνι, ψάχνοντας με τους φακούς των κινητών τους. Ένα τζάμι είχε σπάσει από τη σφοδρή σύγκρουση, αλλά το παράθυρο ήταν πλέον στο ταβάνι του βαγονιού λόγω του εκτροχιασμού και της ανατροπής. Με μεγάλη προσπάθεια, ο 30χρονος μαζί με άλλους σκαρφάλωσαν από εκεί και πήδηξαν από ύψος 2 μέτρων για να απομακρυνθούν από τα φλεγόμενα συντρίμμια. Στο βαγόνι που ήταν ο Στέργιος υπήρχαν και νεκροί, ενώ στα αμέσως πιο μπροστινά βαγόνια το μακελειό ήταν απερίγραπτο.

Αναπηρία ναι… σύνταξη όχι!

Στιγμές μιας απόλυτης φρίκης που στοιχειώνουν για μια ζωή όσους κατάφεραν να επιβιώσουν. Κι όμως η πολιτεία έχει «πετάξει» στο περιθώριο τους τραυματισμένους, ακριβώς με την ίδια νοοτροπία που περιθωριοποιεί και τον αγώνα των οικογενειών των θυμάτων. Ο Στέργιος Μιναέμης μετά το έγκλημα των Τεμπών νοσηλεύτηκε για μία εβδομάδα στο νοσοκομείο και στη συνέχεια κρίθηκε ανάπηρος σε ποσοστό 50% από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Δημοσίου.

Παρόλο που η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο κ. Μιναέμης δικαιούται σύνταξη αναπηρίας, ο 30χρονος δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ λόγω… γραφειοκρατίας! Ο κ. Μιναέμης πήγε την απόφαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εκεί τον ενημέρωσαν πως δεν μπορεί να ξεκινήσει η καταβολή της σύνταξης καθώς η γνωμάτευση της πιστοποίησης αναπηρίας του Στέργιου έχει ισχύ για 3 χρόνια και με αυτή την εξοργιστική λογική το κράτος θεωρεί ότι μέσα σε αυτό το διάστημα μπορεί να… θεραπευτεί ο 30χρονος! Άρα το σκεπτικό του κράτους είναι ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα επανεξετάσουν τον πάσχοντα και… βλέπουμε. Προφανώς αυτό γίνεται στα πλαίσια μιας γενικότερης νοοτροπίας να μπλοκάρονται οι συντάξεις με τη παραμικρή δικαιολογία.

Έτσι λοιπόν, όχι μόνο μιλάμε για ένα έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και για αδιαφορία των αρμόδιων να βοηθήσουν όσους άφησε πίσω αυτό το έγκλημα. Κοντεύουν σχεδόν 20 μήνες από τη φονική σύγκρουση και ο Στέργιος Μιναέμης δεν λαμβάνει καμιά βοήθεια για μια αναπηρία που απέκτησε επειδή πίστεψε ότι τα τρένα είναι ασφαλή. Και φυσικά ο 30χρονος δεν είναι η μόνη περίπτωση εγκατάλειψης από την Πολιτεία, καθώς υπάρχουν πολλές ανάλογες καταγγελίες από επιζήσαντες.

Ο Στέργιος περιέγραψε στο OPEN και τις συγκλονιστικές στιγμές μετά τη σύγκρουση που συνεχίζουν να τον στοιχειώνουν για πάντα:

«Έγινε η σύγκρουση και καιγόμασταν μέσα στο βαγόνι. Δεν υπήρχε οξυγόνο και φως. Βλέπαμε με το φως που έφεγγαν όσοι είχαν τα κινητά τους. Προσπαθήσαμε να φύγουμε με τα παράθυρα στη θέση 5 που καθόμουν  στο βαγόνι. Παντού είχε αίματα. Δεν είχαμε την πολυτέλεια να δούμε πως είμαστε. Προσπαθήσαμε να βγούμε έξω για  να μην καούμε. Είναι δύσκολη η καθημερινότητα. Ειδικά τα βράδια. Αυτό το ‘’τέρας’’ έρχεται και σου φέρνει στο νου τις εικόνες», είπε.

Για τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα μίλησε και η μητέρα του Στέργιου:

«Μας πήρε ο ίδιος στο τηλέφωνο του αδερφού μου. Μέχρι να επικοινωνήσουμε μαζί περνούσαν πολλά από το μυαλό μου. Ηρεμήσαμε όταν μιλήσαμε μαζί του. Αλλά στενοχωρηθήκαμε για τους υπόλοιπους ανθρώπους».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έγκλημα στα Τέμπη: O Σ.Μιναέμης γλύτωσε από το τρένο του θανάτου, τον έκριναν ανάπηρο, αλλά δεν του δίνουν σύνταξη!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.