ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση τιμής για αφυπηρετήσαντες δημοσιογράφους από ΓΓΕΕ, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος της εκδήλωσης, της ΓΓΕ, είναι να αποτελέσει την απαρχή ενός θεσμού που θα συνεχιστεί, αναγνωρίζοντας την προσφορά των δημοσιογράφων στους αναφερόμενους φορείς.
Εκδήλωση τιμής για αφυπηρετήσαντες δημοσιογράφους από ΓΓΕΕ, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (ΓΓΕΕ) διοργάνωσε τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024, εκδήλωση απόδοσης τιμής στους δημοσιογράφους που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στη ΓΓΕΕ, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και έχουν αφυπηρετήσει τα τελευταία χρόνια.

Να σημειώσουμε οτι ο συλλογος διοργανώνει και το πρωτάθλημα Τύπου στο ποδόσφαιρο στο οποίο μετέχει και το Sportime, φτάνοντας φέτος μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Στόχος της εκδήλωσης, η οποία ήταν πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, είναι να αποτελέσει την απαρχή ενός θεσμού που θα συνεχιστεί, αναγνωρίζοντας την προσφορά των δημοσιογράφων στους αναφερόμενους φορείς και αποδίδοντας την αρμόζουσα σημασία και τιμή στο πολύτιμο και πολυετές έργο τους, το οποίο απαιτεί επιμονή, υπομονή και προσήλωση, για την επίτευξη του αγαθού της ενημέρωσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε -μεταξύ άλλων: «Έχει ξεχωριστή σημασία αυτή η εκδήλωση, γιατί πίσω από αυτά τα βραβεία, πίσω από αυτή τη συμβολική κίνηση, κρύβεται ένας αγώνας, μία μάχη, μια καθημερινή προσπάθεια ανθρώπων να κάνουν κάτι το οποίο μπορεί για τον κόσμο να φαίνεται, κάποιες φορές, εύκολο. Αλλά αυτόν τον έναν χρόνο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την ευθύνη, μαζί με τον κύριο Γαλαμάτη και όλη την υπόλοιπη ομάδα, των ζητημάτων του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ξέρω πάρα πολύ καλά ότι μόνο εύκολο δεν είναι.

Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε εμείς είναι να απαντάμε σε όλα τα ερωτήματα των δημοσιογράφων, με όσο δυνατόν περισσότερα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό μας έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Και αυτό νομίζω είναι το καθήκον κάθε κυβερνητικού εκπροσώπου και όλων των κυβερνήσεων. Ξεκινάω από αυτό, γιατί η ενημέρωση, οι στοιχειοθετημένες απαντήσεις, με επιχειρήματα και με δεδομένα, είναι το μόνο αντίδοτο στην εποχή της παραπληροφόρησης, στην εποχή των fake news, που προφανώς, -δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση-, βιώνει και η χώρα μας.

Στην προσπάθεια αυτή, καταλυτικός είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων, της ερευνητικής, της ουσιαστικά ερευνητικής δημοσιογραφίας, του να μην βγει απλά γρήγορα μια είδηση, αλλά να βγει σωστά μια είδηση. Και όπως πολλές φορές έχω πει, με μία πολύ εντυπωσιακή προσπάθεια που γίνεται και στην ΕΡΤ των τελευταίων ετών, αλλά και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ποτέ δεν θυσίασαν την ταχύτητα για την αξιοπιστία. Πολλές φορές, τις περισσότερες, τα έχουν συνδυάσει αυτά.

Επίσης, προσπαθούμε να δώσουμε τα εργαλεία στους δημοσιογράφους τα περισσότερα που μπορούμε, και σε θεσμικό, αλλά και σε καθημερινό επίπεδο. Πολλές είναι αυτές οι πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνουν η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και συνολικά η Γενική Γραμματεία και το Υφυπουργείο για τα ζητήματα Τύπου και Ενημέρωσης. Έχουν να κάνουν και με την προστασία των δημοσιογράφων, με την κατάργηση της απλής δυσφήμησης, αλλά και τα Μητρώα Ηλεκτρονικού και Έντυπου Τύπου, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε.

Αυτή είναι, ούτως ή άλλως, μια εκδήλωση για να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς, όλους και όλες εσάς. Είναι σημαντικό να γυρίζουμε πίσω όμως το χρόνο, να βλέπουμε την ιστορία μας, να βλέπουμε τις μάχες που δόθηκαν, να ακούμε την εμπειρία, να μην την ξεχνάμε και το κράμα της εμπειρίας με τη φρεσκάδα των νεότερων γενεών να φέρνει ένα αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι επειδή γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και όσοι δεν το έχουμε στο μυαλό μας κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος, γιατί από όλες αυτές τις θέσεις είμαστε περαστικοί, τη σημασία που έχει, από αυτό το πέρασμα να αφήσουμε το όσο το δυνατό περισσότερο θετικό αποτύπωμα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, καθένας και κάθε μία με τον δικό του και τον δικό της τρόπο.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αποτελεί για μένα πολύ μεγάλη τιμή να μπορώ να μιλάω ενώπιόν σας, να μπορώ να συνεργάζομαι με τις διοικήσεις και της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και να είμαστε χρήσιμοι στην καθημερινότητα των εργαζομένων, των ανθρώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης χωρίς πολλά λόγια, αλλά με πράξεις.»

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε όλοι για να βελτιώσουμε την εικόνα του δημοσιογράφου στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Εκτός από την τιμητική αναγνώριση των αφυπηρετήσαντων δημοσιογράφων, αποφασίσαμε φέτος, για πρώτη φορά, να παρουσιάσουμε και τις κοινωνικές δράσεις δημοσιογράφων πέρα από το επαγγελματικό τους έργο, αναδεικνύοντας τις προσπάθειές τους σε ομάδες που επισημαίνουν και προωθούν κοινωνικά ζητήματα. Η συμβολή των δημοσιογράφων στην αξιόπιστη και αμερόληπτη ενημέρωση του κοινού είναι ανεκτίμητη. Αυτή η εκδήλωση αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση της δουλειάς και της αφοσίωσής τους”.

Ακολούθησε από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη η βράβευση του Γεωργίου Μαλούχου, Διευθυντή Ενημέρωσης Επί Τιμή στη ΓΓΕΕ, τίτλος που αποδόθηκε στον τιμώμενο με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, αναγνωρίζοντας την πολυετή και σημαντική προσφορά του στην υπηρεσία.

Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, με τίτλο «Ρόλος και αποστολή του δημοσιογράφου στα δημόσια ΜΜΕ», παρουσιάστηκε και συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο και προϊσταμένη του Τμήματος Επικοινωνιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της ΓΓΕΕ, Ευαγγελία Ρίζου.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η οποία αναφέρθηκε εμφατικά στην έννοια της αλληλεγγύης που αποτέλεσε γενεσιουργό δύναμη της ΕΣΗΕΑ, και ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας, ο οποίος στάθηκε στο ήθος των δημοσιογράφων.

Ο κεντρικός ομιλητής της πρώτης ενότητας ήταν ο Σωτήρης Τριανταφύλλου, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο οποίος, αφού εξήρε την καλή συνεργασία της ΠΟΕΣΥ με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ανέλυσε τον ρόλο του δημοσιογράφου στην εποχή των ψηφιακών μέσων, αναφέροντας ότι ο δημοσιογράφος ασκεί το λειτούργημά του για την κοινωνία, ακολουθώντας πάντα τον κώδικα δεοντολογίας και απολογούμενος τελικά σε αυτήν. Τόνισε, δε, ότι τα δημόσια ΜΜΕ στη χώρα μας, έχουν υψηλότατο δείκτη αξιοπιστίας, σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών φορέων.

Ακολούθησε η παράδοση τιμητικών πλακετών στους αφυπηρετήσαντες δημοσιογράφους της ΓΓΕΕ από τον τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Γαλαμάτη, στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Αικατερίνη Κασκανιώτη, και στους δημοσιογράφους ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Πρόεδρο Αιμίλιο Περδικάρη.

Η δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, με τίτλο «Ο δημοσιογράφος ως φορέας κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης: ένας άλλος ρόλος», συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο του Τμήματος Επικοινωνιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της ΓΓΕΕ, Γιώτα Καμπισιούλη.

Ο κεντρικός ομιλητής της δεύτερης ενότητας ήταν ο Γεώργιος Γαβαλάς, αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις κοινωνικές δράσεις των δημοσιογράφων και των ενώσεών τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη να απονέμει τιμητική πλακέτα στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλουμένων Εργαζομένων σε ΜΜΕ (ΠΣΑΜ-ΜΜΕ), την οποία παρέλαβε ο Πρόεδρος Τάσος Δρακωτός.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσκεκλημένοι από τους φορείς προέλευσης των τιμώμενων προσώπων, καθώς και εκπρόσωποι από συλλόγους και ενώσεις των ΜΜΕ.

Τιμώμενοι Δημοσιογράφοι:

Από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
• Γεώργιος Μαλούχος, Διευθυντής Ενημέρωσης Επί Τιμή
• Στυλιανός Αγουρίδης
• Στυλιανός Μπίθας
• Ελισάβετ Πασιαλή
• Λύσανδρος Ρήγας
• Ανδρέας Αθανασίου
• Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος
• Ιωάννης Σιδέρης

Από την ΕΡΤ
• Αριάνα Φερεντίνου
• Κωνσταντίνος Βασιλάκης
• Ιωάννης Γιάλλουρος
• Νικόλαος Τσώνης
• Ιωάννης Δέλκος

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
• Αθανάσιος Αδαμόπουλος
• Αναστασία Δομνάκη
• Αντώνιος Νομικός

 

ΓΓΕΕ
ΓΓΕΕ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εκδήλωση τιμής για αφυπηρετήσαντες δημοσιογράφους από ΓΓΕΕ, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.