ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΕΜΣ: Επιτρέπεται να μη βρίσκεις ελληνικά προϊόντα σε σούπερ μάρκετ του στρατού; – Στηρίζουν την Ελλάδα στα όπλα, αλλά όχι στα… ράφια;

Σούπερ Μάρκετ: Η νοοτροπία εθνικής συνείδησης ξεκινάει από απλά και καθημερινά πράγματα - Ανεπίτρεπτο να υπάρχει ξενομανία ακόμα και στα ΕΚΕΜΣ

Σούπερ Μάρκετ: Η νοοτροπία εθνικής συνείδησης ξεκινάει από απλά και καθημερινά πράγματα - Ανεπίτρεπτο να υπάρχει ξενομανία ακόμα και στα ΕΚΕΜΣ.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Κάτι πηγαίνει πολύ λάθος στη νοοτροπία του Ελληνικού Στρατού, και έχει να κάνει με την ξενομανία και την εμπορευματοποίηση των αξιών. Δεν χρειάζεται καν να μπούμε σε αναλύσεις για τις πανάκριβες εισαγωγές οπλικών συστημάτων και την απουσία εγχώριας βιομηχανίας όπλων. Αρκεί να εστιάσουμε σε πολύ πιο απλά και καθημερινά πράγματα, που όμως δείχνουν ότι ο Στρατός πάσχει σοβαρά σε θέματα κουλτούρας.

Τα ΕΚΕΜΣ (Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού) αποτελούν ουσιαστικά τα σούπερ μάρκετ του στρατού. Στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι από διάφορα Σώματα και αρκετοί άλλοι δικαιούχοι, προμηθεύονται από εκεί σε καλές τιμές τα αναγκαία για το νοικοκυριό τους.

Αν ρωτούσαμε κάποιον λογικό άνθρωπο για το ποια καταστήματα αρμόζει να στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα ΕΚΕΜΣ θα ήταν μια αυτονόητη απάντηση, έτσι δεν είναι; Υποτίθεται ότι αποτελεί μια υπηρεσία που και στελεχώνεται από το ελληνικό κράτος και απευθύνεται προς υπηρεσίες του κράτους, που επωφελούνται από τα ΕΚΕΜΣ ως πελάτες.

Και ως στρατιωτικό κέντρο που διοικείται από αξιωματικούς με εθνική συνείδηση (ελπίζουμε), υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν ως πρώτο μέλημα να στηρίζουν τα εγχώρια προϊόντα, είτε μιλάμε για τρόφιμα, είτε για είδη νοικοκυριού ή οτιδήποτε άλλο. Και πόσο μάλλον θα πρέπει να ενισχύουν την ελληνική οικονομία τα ΕΚΕΜΣ, τη στιγμή που στην αγορά οργιάζουν τα καρτέλ των πολυεθνικών και η μόνη λύση για συγκράτηση των τιμών είναι η στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων.

Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι πολυεθνικές έχουν «εισβάλει» για τα καλά και στα ΕΚΕΜΣ. Καταναλωτική ξενομανία και εισαγόμενες μάρκες για το κάθε τι, την ίδια στιγμή που λείπουν αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα, ανάλογης ή και καλύτερης ποιότητας!  Δεν εννοούμε βέβαια ότι τα ΕΚΕΜΣ δεν έχουν καθόλου ελληνικά προϊόντα, αλλά ότι θα έπρεπε να έχουν πολλά περισσότερα, για να μην πούμε πώς θα έπρεπε να έχουν ΜΟΝΟ ελληνικά, όπου το επιτρέπει η εγχώρια παραγωγή.

Μα επιτρέπεται να μπαίνεις για να ψωνίσεις σε ένα σούπερ μάρκετ του Ελληνικού Στρατού και να ψάχνεις ελληνικά προϊόντα με το… κυάλι; Μήπως οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν σε τίποτα και δεν το ξέρουμε; Επιτρέπεται να βρίσκεις σε ιδιωτικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ περισσότερα ελληνικά προϊόντα απ’ ότι βρίσκεις στα ΕΚΕΜΣ; Αν είναι δυνατόν!

Αυτή την κουλτούρα μεταφέρει η υπηρεσία στους νέους ένστολους; Ότι υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα στα όπλα, άλλα όχι στα… ράφια; Κάποτε ήταν αδιανόητο στις υπηρεσίες του Στρατού να μην δίνεται προβάδισμα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η κουλτούρα ενός Στρατού ξεκινάει από απλά καθημερινά πράγματα που «χτίζουν» εθνική συνείδηση. Αν δεν διορθώσεις αυτά, δεν πρόκειται να δούμε προκοπή ούτε στα σημαντικότερα…

Exit mobile version