Έφτασαν και οι εκλογές, αφού σε λιγότερο από 24 ώρες άπαντες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα κληθούν να σπεύσουν στις κάλπες.
Φέτος μάλιστα η εκλογική διαδικασία είναι διπλή, αφού οι εκατομμύρια συμπολίτες μας θα συρρεύσουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τόσο για τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές Εκλογές όσο και για τις Ευρωεκλογές.
Εκλογές: Για ποιο λόγο ψηφίζουμε
Το πρώτο και βασικό λοιπόν που πρέπει να ξέρουν όλοι οι πολίτες είναι για πιο λόγο ψηφίζουμε. Την Κυριακή λοιπόν 26 Μαΐου ψηφίζουμε για: Ευρωεκλογές, Περιφερειακές Εκλογές, Δημοτικές Εκλογές και Κοινοτικές Εκλογές.
Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι να ξέρουμε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουμε και να μην το αφήσουμε για τελευταία στιγμή.
Εκλογές: Που ψηφίζουμε
Αυτό ενδεχομένως είναι και το πιο εύκολο, αφού μπορούμε να το μάθουμε μόλις με ένα «κλικ» στην ιστοσελίδα «Μάθε που ψηφίζεις».
Αρκετός κόσμος αναρωτιέται πότε ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες. Η εκλογική διαδικασία θα αρχίσει στις 07:00 το πρωί της Κυριακής (26/5) και θα διαρκέσει για δώδεκα ώρες μέχρι τις 19:00, όταν και θα ολοκληρωθεί.
Μετά το πέρας της συγκεκριμένης προθεσμίας, καμία ψήφος δεν θα γίνεται δεκτή.
Η ψήφος είναι υποχρεωτική
Επιπλέον, βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Ωστόσο υπάρχουν κι εξαιρέσεις Από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και -μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές- όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.
Όσοι προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το δικαίωμά τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους και κάποια έγγραφα.
Έτσι για να επιτευχθεί η ταυτοπροσωπία κάθε πολίτης θα πρέπει να φέρει μαζί του ένα από τα εξής παρακάτω έγγραφα: Αστυνομική ταυτότητα, Διαβατήριο, Άδεια Οδήγησης, Ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες Αρχές.
Εκλογές: Πόσους σταυρούς βάζουμε
Τέλος, ένα σημαντικό ερώτημα είναι πόσους σταυρούς βάζουμε στις Ευρωεκλογές και πόσους στις Αυτοδιοικητικές.
Για τις Ευρωεκλογές λοιπόν, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι τέσσερις σταυρούς της επιθυμίας τους, ενώ συνολικά η Ελλάδα εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.
Για τις Περιφερειακές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Για τις Δημοτικές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:
σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
– όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
– όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου
Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης