Δημοτικό σχολείο – Χίος: Την ώρα που η – εκτός τόπου και χρόνου – Νίκη Κεραμέως κομπάζει για ανύπαρκτα επιτεύγματα όπως ότι έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο μπορεί μέσα σε… μία ώρα μπορεί να μεταπηδήσει σε τηλεκπαίδευση (μόνο η ίδια το αντιλαμβάνεται ως πραγματικότητα αυτό, πάντως σίγουρα όχι οι εκπαιδευτικοί), πολλά σχολεία της χώρας που συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά είναι ετοιμόρροπα γιαπιά που ακόμα και με έναν μικρής έντασης σεισμό μπορούν να γίνουν παγίδα θανάτου για εκατοντάδες παιδιά.
«Επιτέλους έχουμε κράτος, έχουμε σύγχρονο κράτος, το οποίο δεν διακόπτεται με ακραία καιρικά φαινόμενα», είχε πει συγχαίροντας τον εαυτό της η Νίκη Κεραμέως στις αρχές Φλεβάρη, όταν τα σχολεία της Αττικής έκλεισαν με έναν απλό χιονιά. Το «σύγχρονο κράτος» που βλέπει στον φανταστικό κόσμο της η υπουργός Παιδείας, είναι ένα τριτοκοσμικό κράτος με σχολικά κτήρια – ερείπια, όπως αποκαλύπτεται από μια σοκαριστική καταγγελία του Άκη Τσελέντη.
Ο γνωστός σεισμολόγος χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου για την ελλιπή αντισεισμική θωράκιση στα σχολεία, δίνοντας ως παράδειγμα το 5ο Δημοτικό σχολείο Βαρβασίου Χίου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «φέρετρο»! Θέλοντας να αναδείξει την επικινδυνότητα πολλώς δημόσιων κτηρίων, ανάρτησε στο Facebook φωτογραφίες – σοκ από το συγκεκριμένο σχολείο στη Χίο, όπου φαίνονται όλες οι κατεστραμμένες κολώνες του κτηρίου, από τις οποίες οι σοβάδες έχουν αποκολληθεί εντελώς και φαίνεται ακόμη και ο σκουριασμένος εσωτερικός οπλισμός τους!
Βλέποντας κανείς αυτές τις απίστευτες φωτογραφίες, δεν χρειάζεται να είναι ειδικός για να συμπεράνει πως οι μαθητές που στεγάζονται σε αυτό το κτήριο παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα – γράμματα επειδή μια άθλια πολιτεία (Υπουργείο και τοπική αυτοδιοίκηση) βλέπει την ασφάλεια των μαθητών ως περιττό «κόστος», ακριβώς όπως έβλεπε και την ασφάλεια των επιβατών στον σιδηρόδρομο, μέχρι που συνέβη το έγκλημα στα Τέμπη
Ο κ. Τσελέντης θέλοντας να τονίσει την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σχολείο, αναφέρει πως «σε περίπτωση σεισμού, θα βιώσουμε νέα Τέμπη». Καλεί δε τον Δήμαρχο να απαντήσει «γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια η και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια».
Το θέμα των κτηριακών υποδομών μπορεί να έχει περάσει μεν στους Δήμους, άλλα δεν νοείται σοβαρό υπουργείο Παιδείας να ανέχεται έστω και μια μέρα λειτουργίας ενός τόσο επικίνδυνου κτηρίου. Δεν χρειάζεται να ζήσουμε νέα «Τέμπη» και πάλι, για να βγει κάποιος ανεύθυνος πρωθυπουργός και να μας πει υποκριτικά «ποτέ ξανά». Το «ποτέ», το φροντίζεις πριν συμβεί το κακό. Και στην περίπτωση των ακατάλληλων σχολικών μονάδων, κανένας δεν θα μπορεί να προσποιηθεί ότι «δεν ήξερε», διότι οι καταγγελίες για καταρρεύσεις σοβάδων, ταβανιών, υπόστεγων, για πλημμύρες αιθουσών και άλλων προβλημάτων, έχουν γίνει πλέον συχνότατες.
Ντροπή και μόνο ντροπή για όλους τους υπεύθυνους, να βλέπουμε τέτοια σχολεία εν έτει 2023. Φαίνεται πως στις μέρες μας τα «τρωκτικά» έχουν γίνει τόσα πολλά, που δεν περισσεύουν χρήματα για την ασφάλεια των παιδιών μας…
Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
“Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που κάνω σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια για να αναδείξω σχολεία ερείπια σε σεισμογενείς περιοχές που φοιτούν τα παιδιά λαϊκών οικογενειών και όχι κολεγιόπαιδα.
Ένα τέτοιο σχολείο φέρετρο όπως αποκαλείται είναι το 5ο Δημοτικό σχολείο Βαρβασίου Χίου όπου λειτουργούν 8 τμήματα.
Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη.
Αναμένω τον κ. Δήμαρχο να μου επιτεθεί όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα (όταν αναδεικνύω τέτοια θέματα), κατηγορώντας με ότι τους εκβιάζω για να μου δώσουν μελέτες! Μα η ειδικότητα μου δεν έχει να κάνει με ενισχύσεις κτηρίων. Γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια ή και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια.
(**) Επειδή δεν έχω το χρόνο να απαντώ στον κάθε άσχετο ανεύθυνο υπεύθυνο (δείτε παρακάτω) σταματώ το διάλογο εδώ.
(**) Ελπίζω να μη το βάψουν με “αντισεισμική μπογιά” όπως έγινε με δεκάδες κόκκινα κτίρια μετά το σεισμό της Αθήνας που έγιναν πορτοκαλί και μετά πράσινα …
(**) θαυμάστε θράσσος
Γιάννης Ξενάκης:
“Δεν θα ήταν κακό Αξιότιμε Κ. Καθηγητή, να διασταυρώνετε τις πληροφορίες σας. Αιδώς για το υποτιθέμενο κύρος ενός επιστήμονα, να παραπλανά και να διασπείρει ανυπόστατες πληροφορίες. Θα έχετε την εμπεριστατωμένη απάντηση και ελπίζω να έχετε το θάρρος να ανακαλέσετε!!!”
Γνωμοδότηση μηχανικού στον τοίχο μου η απάντηση στο παραπάνω σχόλιο του υπαλλήλου του δήμου.
Αυτό το σχολείο βρίσκεται στο δήμο της Χίου! Παραπλεύρως αυτού του κτηρίου υπάρχει ακόμη ένα κτήριο παλαιότερο (περί των 90 ετών), το οποίο βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση! Από την πρώτη μέρα που πήγαμε το παιδί μας να φοιτήσει, δεν σταμάτησα να προσπαθώ να εξηγήσω τα αυτονόητα (δεχόμενη μονίμως αδιαφορία και συχνά χλευασμό!)!
Ως κηδεμονεύουσα και Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα, θεώρησα υποχρέωσή μου να καταθέσω τεύχος πολλών σελίδων με τεχνική τεκμηρίωση όλων των προβλημάτων του κτηριακού συγκροτήματος στη διεύθυνση του σχολείου, την Τεχνική υπηρεσία και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση! Όλοι ανεξαιρέτως με αγνόησαν και μεταβίβαζαν τις ευθύνες, ενώ δεν έλαβα καμία απάντηση! Στο άλλο κτήριο (που δεν βλέπετε στις φωτογραφίες), οι οπές στους τοίχους (φέρουσα τοιχοποιία), ήταν της τάξεως των 10-20 εκατοστών καθ’ ύψος και βάθος, ενώ είχε ανασηκωθεί όλο το δάπεδο του ισογείου!
Στο κτήριο που βλέπετε υπάρχει υπόγειο με λεβητοστάσιο, χωρίς καμία οδό ασφαλούς διαφυγής, στο οποίο επί 11 χρόνια κρατούνταν επί 2ωρο καθημερινά τα παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο τμήμα! Όταν ζήτησα να απομακρυνθούν από εκεί, δέχθηκα την αγανάκτηση και φυσικά θυμό από δασκάλους και γονείς! Τελικά με ίδιες ενέργειες 5 γονιών δημιουργήσαμε χώρο στο ισόγειο αυτού του κτηρίου για να μεταφερθεί αυτή η αίθουσα από το υπόγειο! Και έπειτα από όλα αυτά επήλθε ο σεισμός της Σάμου-Χίου! Δόξα τω Θεώ!
Μετά το σεισμό και με πιέσεις μας προς την τεχνική υπηρεσία κρίθηκε ακατάλληλο το κτήριο (όχι αυτό της φωτογραφίας) και αναμένουμε (για χρόνια προφανώς), τις μελέτες και τη στατική ενίσχυση! Το κτήριο της φωτογραφίας είναι έτσι επί διετία, καθώς άρχισαν να πέφτουν οι σοβάδες (όχι λόγω σεισμού, αλλά χρόνιας μη συντήρησης)! Μετά την πρόχειρη καθαίρεση των σοβάδων (προ διετίας) η κατάσταση παραμένει αυτή, χωρίς καν μια διαδικασία τμηματικής επισκευής έως ότου να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το συνολικό κτηριακό συγκρότημα!
Μετά το σεισμό τοποθετήθηκαν στο προαύλιο αυτού του σχολείου 4 κοντέινερς! Η γενική κατάσταση του σχολείου είναι πολύ άσχημη, αλλά ουδείς μοιάζει να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο! Δεν ευθύνονται μόνο οι αρμόδιοι, αλλά και εμείς που δεν ενεργούμε ή προτιμούμε την αδιαφορία γιατί κάπου βολευτήκαμε!”.