Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν αρκετοί Έλληνες ειδικοί σχετικά με τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες και οι Έλληνες ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τον κόσμο, ώστε να προστατευθεί.
Ο πρόεδρος πνευμονολογικής εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega για τα νέα δεδομένα και την εν λόγω μετάλλαξη, πόσο αυτή ανησυχεί τους επιστήμονες αλλά και το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια.
Ο κ. Λουκίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα η μετάλλαξη δέλτα θα είναι αυτή η οποία θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα. Αυτό φαίνεται ότι είναι κάτι το οποίο είναι φανερό πλέον και από τον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό που θα πρέπει να δούμε αυτή τη στιγμή είναι πως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι πολύ μεταδοτική, δεν ξέρουμε ακόμα τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα της νόσησης. Αυτό είναι νωρίς να το πούμε γιατί δεν έχουμε τέτοια στοιχεία στα χέρια μας και κυρίως δεν έχουμε στοιχεία βιβλιογραφικά για να μπορούμε να το αναλύσουμε. Αυτό που για την ώρα ξέρουμε είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα.
Μη ξεχνάτε ότι και η βρετανική μετάλλαξη λέγαμε όλοι ότι είναι μεταδοτική και υπήρχαν στην αρχή απόψεις ότι δεν είχε σοβαρή νόσηση κάτι το οποίο διαψεύστηκε μετά. Έτσι, αν δεν δούμε επαρκή στοιχεία, ο,τι εικασία και αν κάνουμε θα είναι μάλλον χωρίς τεκμηρίωση».
Και συνέχισε μιλώντας για τα εμβόλια και αν αυτά προστατεύουν:
«Βιβλιογραφία που λέει και για το εμβόλιο της Pfizer και της AstraZeneca που λέει ότι έχουν ισχυρή αποτελεσματικότητα, χωρίς βέβαια αυτή να αγγίζει τα ποσοστά που άγγιζαν στο αρχικό στέλεχος. Δεν υπάρχουν στοιχεία για Moderna και Jonhson αλλά θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα».
Το λόγο πήρε ο Γιώργος Παπαζήσης, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών αλλά και το γενικό ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
«Το πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πως είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Φαίνεται πως είναι 60% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Α τη Βρετανική που είχαμε παρατηρήσει εξ αρχής. Όταν μία μετάλλαξη είναι ισχυρότερη, αυτό σημαίνει πως υπάρχει η ανάγκη για μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Αυτό σημαίνει ότι όταν αρχικά λέγαμε ότι χρειαζόμαστε ένα ποσοστό 70% του πληθυσμού, αν επικρατήσει η μετάλλαξη αυτή ενδεχομένως να χρειαζόμαστε και το 80% του πληθυσμού. Για αυτό πρέπει να αυξήσουμε τον ρυθμό του εμβολιασμού για να πετύχουμε ανοσία», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλυκά Νερά: Πως ο 33χρονος προσπάθησε να παγιδέψει τον Γεωργιανό
Καπραβέλος: «Πιθανό τέταρτο κύμα»
Survivor spoiler 27/6: Ποιος κερδίζει στο Ελλάδα – Ρουμανία;