ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικό: Το πουλήσαμε μπιρ παρά για να θησαυρίζει η Lamda Development – Πούλησε 5 οικόπεδα σε 4πλάσια τιμή απ’ όσο τα απέκτησε

Τεράστια τα κέρδη για τη Lamda Development, αφού το κράτος χάρισε το Ελληνικό σε ποσό τουλάχιστον 2,5 φορές κάτω από την πραγματική του αξία
Ελληνικό: Το πουλήσαμε μπιρ παρά για να θησαυρίζει η Lamda Development – Πούλησε 5 οικόπεδα σε 4πλάσια τιμή απ’ όσο τα απέκτησε

Το μεγάλο φαγοπότι σε βάρος της δημόσιας περιουσίας των φορολογούμενων πολιτών, συνεχίζεται απρόσκοπτα στο Ελληνικό. Η Lamda Development που αγόρασε από το δημόσιο το «πολυτιμότερο οικόπεδο της Ευρώπης» έναντι πινακίου φακής, σήμερα μοσχοπουλάει οικόπεδα σχεδόν 4 φορές πάνω από το κόστος κτήσης τους!

Ένας από τους πιο μεγάλους (πρώην) ελεύθερους αστικούς χώρους κοντά στη θάλασσα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έκτασης 7000 στρεμμάτων, λεηλατείται από τα ιδιωτικά συμφέροντα και γίνεται πεδίο υπερπλουτισμού, ενώ στον λαό παρουσιάστηκε το αφήγημα ότι η ανάπλαση του Ελληνικού ήταν δήθεν ασύμφορη και μη συμφέρουσα.

Ενδεικτικό της σκανδαλώδους κερδοφορίας που απολαμβάνουν οι μεγαλοεργολάβοι του Ελληνικού, είναι τα πέντε οικόπεδα που ανακοίνωσε ότι πούλησε η Lamda Development στην περιοχή, με το συνολικό τίμημα να φτάνει τα 106 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, περίπου 2.100 ευρώ ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας.

Η συνολική αξία των συγκεκριμένων 5 οικοπέδων στα βιβλία της Εταιρείας (κόστος κτήσης περιλαμβανομένου του αναλογούντος κόστους υποδομών) την 31.12.2023 ανερχόταν σε περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, 531 ευρώ ανά τ.μ. Επομένως μιλάμε για – σχεδόν – τετραπλάσιο κέρδος σε σχέση με το κόστος που αποκτήθηκαν από το δημόσιο.

Επομένως δικαιώνονται απόλυτα όσοι χαρακτήριζαν ως οικονομικό «έγκλημα» την πώληση του ακινήτου τουλάχιστον 2,5 φορές κάτω από την πραγματική του αξία. Το δημόσιο όχι μόνο (σχεδόν) χάρισε το Ελληνικό, αλλά η υποτιθέμενη ανάπτυξη της περιοχής που δήθεν θα επιτυγχανόταν τάχιστα λόγω της προσέλκυσης ιδιωτών, αποδείχθηκε μια τεράστια απάτη αφού έχει περάσει μια δεκαετία και ακόμα το Ελληνικό είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.

Τα συγκεκριμένα οικόπεδα που πωλήθηκαν βρίσκονται στην Περιοχή προς Πολεοδόμηση «Α-Π3» πλησίον του Commercial Hub και του The Ellinikon Mall, συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης οικοδομήσιμης επιφάνειας περίπου 51 χιλ. τ.μ.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Lamda Development, μετά την ολοκλήρωση όλων των συναλλαγών, αναμένεται να αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου 76 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένων των εξόδων συναλλαγής) ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία και τις καθαρές ταμειακές ροές της Φάσης Α’ του έργου.

Η πώληση των πέντε οικοπέδων έγινε από τη Lamda Development μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. Οι αγοραστές, οι οποίοι προέκυψαν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, αναλαμβάνουν το κόστος της εκάστοτε ανάπτυξης καθώς και την υποχρέωση να ολοκληρώσουν τις οικιστικές αναπτύξεις εξ ολοκλήρου.

Οι εν λόγω αγοραστές είναι οι διεθνείς όμιλοι Brook Lane Capital και TENBRINKE και οι ελληνικοί Hellenic Ergon και Daedalus Development, οι οποίοι θα συνδράμουν στην ανάπτυξη αλλά και στην επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης της ανάπλασης του έργου στο Ελληνικό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με έκθεση της Axia Research, μόνο κατά την τριετία 2024-2026, υπολογίζεται ότι η Lamda θα εισπράξει έσοδα συνολικού ύψους 3,13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 685,9 εκατ. ευρώ φέτος, 1,04 δισ. ευρώ το 2025 και άλλα 1,06 δισ. ευρώ το 2026. Πρόκειται άλλωστε για τα δύο χρόνια κατά τα οποία θα αυξηθεί κατακόρυφα η κατασκευαστική δραστηριότητα στο Ελληνικό, καθώς θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη μια σειρά εργοταξίων, για την κατασκευή κατοικιών, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, όπως επίσης και υποδομών εκπαίδευσης, υγείας και αθλητισμού.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι τεράστια κέρδη προσφέρει το «φιλέτο» του Ελληνικού, άλλα και για ποιο λόγο υπάρχει υψηλή ζήτηση εξαρχής, αφού εταιρείες και εργολάβοι «μυρίστηκαν» τους προνομιακούς όρους που έχει πετύχει η Lamda για την οικοδομική ανάπτυξη στο Ελληνικό, μετά το πλήθος ειδικών ρυθμίσεων πού έχει περάσει με διάφορες τροπολογίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για διευκόλυνση του «επενδυτή».

Πλέον το Ελληνικό θεωρείται από τον μέσο Έλληνα μια ακόμα χαμένη υπόθεση, ένα ακόμη ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας εις βάρος του λαού, που διαφημίστηκε ως πρωτοποριακό μοντέλο ανάπτυξης και δημόσιου συμφέροντος, και εξελίχθηκε σε μοντέλο κερδοσκοπίας και λεηλασίας δημόσιου πλούτου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνικό: Το πουλήσαμε μπιρ παρά για να θησαυρίζει η Lamda Development – Πούλησε 5 οικόπεδα σε 4πλάσια τιμή απ’ όσο τα απέκτησε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.