ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνοτουρκικά: Αναμονή σε τεταμένο κλίμα μέχρι τις 24 Αυγούστου

Μια εβδομάδα σταθερής έντασης ξεκίνησε από χθες στην ανατολική Μεσόγειο. Μία ένταση, η οποία δεν φαίνεται ότι θα κλιμακωθεί, εκτός αν γίνει κάποιο ατύχημα. Μετά την… επακούμβηση της περασμένης Τετάρτης, μάλιστα, η προσοχή όλων των κυβερνητών των πολεμικών πλοίων στην περιοχή είναι άγρυπνη ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, ενώ το τουρκικό ερευνητικό «Oruc...

Φρεγάτα Λήμνος ελληνοτουρκικά
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Μια εβδομάδα σταθερής έντασης ξεκίνησε από χθες στην ανατολική Μεσόγειο. Μία ένταση, η οποία δεν φαίνεται ότι θα κλιμακωθεί, εκτός αν γίνει κάποιο ατύχημα.

Μετά την… επακούμβηση της περασμένης Τετάρτης, μάλιστα, η προσοχή όλων των κυβερνητών των πολεμικών πλοίων στην περιοχή είναι άγρυπνη ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, ενώ το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πηγαινοέρχεται μεταξύ ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κυπριακής ΑΟΖ έως ότου λήξει η ισχύς της -παράνομης, όπως λέει η ελληνική πλευρά- Navtex στις 23 Αυγούστου.

Στο διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα προσπαθούν καθημερινά να κερδίσουν πόντους, με την Ελλάδα να έχει την Ευρωπαϊκή Ένωση… σθεναρά με το μέρος της, στον βαθμό που δεν απαιτεί εδώ και τώρα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Όπως φάνηκε και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την περασμένη Παρασκευή, οι εταίροι δεν ήταν διατεθειμένοι να σφίξουν τη θηλιά γύρω από την οικονομία της Τουρκίας, άμεσα τουλάχιστον.

30.000 live παιχνίδια κάθε μήνα, αμέτρητα στοιχήματα
+21 Παίξε υπεύθυνα

Κι αν ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν εμφανίστηκε αναφανδόν υπέρ της Ελλάδας -ή, σωστότερα, κατά της Τουρκίας- στο μπρα ντε φερ πάνω στον 28ο μεσημβρινό, στέλνοντας και φρεγάτες για κοινά γυμνάσια με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Γερμανίδα καγκελάριος, που έχει αναλάβει τον ρόλο της διαμεσολαβήτριας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, θέλει να δει τις δύο πλευρές να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να αυξάνει την πίεση στην Άγκυρα με τη μορφή των κυρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τούρκοι έριξαν τη σελίδα της Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης – Έπεσε και του 424 ΓΣΝΕ

Άλλωστε η γερμανική διπλωματία δεν χάρηκε καθόλου με τον… αιφνιδιασμό της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που είχε καταφέρει να δρομολογήσει.

Ελληνοτουρκικά: Ατυχής συγκυρία…

Η αλήθεια είναι πως στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ξέρουν ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είναι συμβατή με το Δίκαιο της Θάλασσας, σε αντίθεση με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, όπως θυμούνται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία ούτε της Χάγης ούτε του δικαστηρίου του Αμβούργου για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο θεώρησαν ότι ήταν… ατυχής η χρονική στιγμή που επέλεξε η Αθήνα να υπογράψει με το Κάιρο -κι έχουν μια κακοκρυμμένη κατανόηση για τα τουρκικά επιχειρήματα περί ανατολικής Μεσογείου.

Τώρα το Βερολίνο ελπίζει ότι στις 23 Αυγούστου ο Ερντογάν θα αποσύρει το ερευνητικό σκάφος από τις “διαφιλονικούμενες περιοχές”, όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος, κι ότι δεν θα… ξαναγριέψει όταν η ελληνική Βουλή θα έρθει να επικυρώσει τις συμφωνίες με την Αίγυπτο, αλλά και την Ιταλία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Απευθείας διάλογος

Η Μέρκελ πιέζει και τις δύο πλευρές να αρχίσουν έναν απευθείας διάλογο, γι’ αυτό τόσο ο Ερντογάν όσο και οι υπουργοί του Εξωτερικών και Άμυνας εμφανίζονται τόσο “ανοιχτοί” σε διαπραγματεύσεις. Με τον Τούρκο Πρόεδρο, μάλιστα, να προτείνει τη διοργάνωση μιας “συνόδου της ανατολικής Μεσογείου”, όπου όλες οι εμπλεκόμενες χώρες θα καθίσουν στο τραπέζι για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Η πρόταση αυτή ακούγεται πολύ καλά στα αυτιά όσων δεν ξέρουν, πρώτον, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και, δεύτερον, ότι κάθε χώρα της περιοχής ορίζει διαφορετικά το τι είναι πρόβλημα.

Εν πάση περιπτώσει οι Τούρκοι προσπαθούν αυτές τις μέρες να στείλουν το σήμα ότι η Άγκυρα είναι αυτή που θέλει την ειρήνη και τη δίκαιη μοιρασιά των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο -κι ότι οι αιτιάσεις της Αθήνας είναι “μαύρη προπαγάνδα”, όπως λέει ο Τσαβούσογλου.

Ελληνοτουρκικά: Ίσες αποστάσεις

Αυτή την… επιχειρηματολογία δεν την “αγοράζει” ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, που έχει χαρακτηρίσει -και στον παρελθόν, και το επανέλαβε χθες- “παράνομες” τις τουρκικές έρευνες για γεωτρήσεις, καταρχάς εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν την υιοθετεί ούτε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, με τον οποίο συναντήθηκε προχθές ο Τσαβούσογλου, δύο μέρες μετά το τετ α τετ Πομπέο – Δένδια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πομπέο τάσσεται σαφώς με το μέρος της Ελλάδας. Απλώς υπογράμμισε και στον Τούρκο συνομιλητή του ότι είναι “επείγουσα η ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο”. Διατύπωση που, σε αυτή τη συγκυρία, μόνο ως τήρηση ίσων αποστάσεων μπορεί να ερμηνευτεί.

Ίσες αποστάσεις φαίνεται να τηρεί και η Ρωσία, που δεν «καίγεται» να εμπλακεί στα ελληνοτουρκικά. Αυτό μπορεί να διαβάσει κάποιος μέσα από τις γραμμές της ανακοίνωσης της τουρκικής προεδρίας μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έως ένα σημείο ίσες αποστάσεις τηρεί και η Μέρκελ, που θέλει να σταματήσει κάθε ενέργεια που προκαλεί εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο. Θεωρείται δε πολύ πιθανό να συντονίσει τις προσπάθειές της με τον Μακρόν στο ραντεβού που έχουν κλείσει την Πέμπτη στην Κυανή Ακτή, έστω κι αν ο τόνος των δύο ηγετών έναντι της Τουρκίας είναι πολύ διαφορετικός.

Ελληνοτουρκικά: Ο Δένδιας στη Λευκωσία

Στην Κύπρο αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην ατζέντα βρίσκονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής.

Πηγή: Avgi.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ SPORTIME ONLINE

Exit mobile version