«Έμφραγμα» στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας – Ελάχιστες ΜΕΘ και ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη δημιουργούν το αδιαχώρητο
Σε τραγική κατάσταση τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας - Γεμάτες οι ελάχιστες ΜΕΘ Παίδων που διαθέτει το εγκαταλελειμμένο ΕΣΥΔραματική είναι η κατάσταση του συστήματος Υγείας στα παιδιατρικά νοσοκομεία, αφού το εποχικό «κοκτέιλ» από ιώσεις, γρίπη και covid – 19 αποκαλύπτει την μεγάλη γύμνια του ΕΣΥ, έτσι όπως έχει καταντήσει από την καταστρεπτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Υγείας. Η εγκατάλειψη της Βορείου Ελλάδας άλλα και της νησιωτικής Ελλάδας που στερούνται παιδιατρικών νοσοκομείων και κλινικών προκαλεί τεράστια προβλήματα και κινδύνους για την υγεία πολλών παιδιών.
Οι πολίτες δεν έχουν ξεχάσει πως η κυβέρνηση το 2020 και 2021 συχνά – πυκνά έκανε πολιτικές φιέστες μπροστά στις κάμερες για παρουσιάσεις νέων ΜΕΘ και δωρεές εφοπλιστών και επιχειρήσεων. Η πραγματικότητα πίσω από τις κάμερες όμως είναι εντελώς διαφορετική και εξαιρετικά δυσοίωνη, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη κλινών εντατικής για τα παιδιά, με την χώρα μας να διαθέτει γι’ αυτά μόλις λίγες δεκάδες κλίνες ΜΕΘ Παίδων, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος σε τηλεοπτική παρουσία του στο OPEN.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, στις εφημερίες πάνε εκατοντάδες παιδιά. Υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία», είπε αρχικά ο κ. Γιαννάκος.
Και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε επίπεδο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παιδιατρικών (ΜΕΘ Παίδων) στην περιφέρεια. Υπάρχουν μόνο 18 κλίνες ΜΕΘ Παίδων σε τρία νοσοκομεία, Θεσσαλονίκη (Ιπποκράτειο), Πάτρα (Πανεπιστημιακό Ρίου) και Ηράκλειο (ΠΑΓΝΗ). Η βόρεια Ελλάδα έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Είναι γεμάτα εδώ και πολλές ημέρες. Έχουμε αρκετές διακομιδές από Κοζάνη, Γρεβενά, Δράμα, Ιωάννινα, προς την Αθήνα».
Στον αντίποδα, «στην Αθήνα η πληρότητα των ΜΕΘ Παίδων είναι στο 50%, γιατί υπάρχουν τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αττική (Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης). Στην περιφέρεια όμως, μόνο σε τρία νοσοκομεία υπάρχουν ΜΕΘ Παίδων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Ο κ. Γιαννάκος διευκρίνισε ότι οι ΜΕΘ που φτιάχτηκαν την περίοδο της πανδημίας «δεν είναι για παιδιά», τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού.
Τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες νοσηλείας και δεν γίνεται – έτσι απλά – η νοσηλεία ενηλίκων να μετατραπεί σε νοσηλεία παίδων. Άλλα ακόμα και αν το αδιάφορο υπουργείο Υγείας αποφάσιζε να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με επαρκή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό που θα χρειαζόταν για να στελεχώσει τις επιπλέον ΜΕΘ Παίδων.
Το ακόμα πιο θλιβερό της υπόθεσης είναι πως δεδομένου του ότι δημιουργείται μια τέτοια «εκρηκτική» εικόνα στη νοσηλεία των παιδιών της χώρας, κάποιοι «ειδικοί» που συνηθίζουν να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, ξεκίνησαν να ζητούν υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία και αυστηροποίηση των μέτρων προφύλαξης έναντι των ιώσεων. Δηλαδή αντί να ζητούν να λυθεί το πρόβλημα στην ρίζα του και να υπάρξει επάρκεια σε ΜΕΘ Παίδων και ένα σοβαρό πλαίσιο λειτουργίας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (που «κατεβάζει ρολά» Σαββατοκύριακα, αργίες και νύχτες), προτιμούν να μετακυλήσουν όλο το βάρος της τεράστιας ευθύνης που αναλογεί στην κυβέρνηση προς τα ίδια τα παιδιά!
Οι «ειδικοί» που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, με έναν μοιρολατρικό τρόπο που ουσιαστικά βγάζει «λάδι» την κυβέρνηση, παραδέχονται πως δεν λειτουργεί τίποτα σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο, οπότε απομένει μονάχα να καταστρέψουμε την ψυχική υγεία των παιδιών με αέναη μασκοφορία, όπως έγινε και στα χρόνια της πανδημίας!
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ημέρες (και διαφοροποιούνται ελαφρά από τους αριθμούς που παρέθεσε ο κ. Γιαννάκος) συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 55 κλίνες ΜΕΘ Παίδων, από τις οποίες:
32 στην Αττική (11 στο Αγλαΐα Κυριακού, 9 στο Αγία Σοφία, 6 στο Παίδων Πεντέλης, 6 στο Αττικό)
10 στην Θεσσαλονίκη (στο Ιπποκράτειο)
6 στην Κρήτη (στο ΠΑΓΝΗ)
7 στην Αχαΐα (στο Πανεπιστημιακό Ρίου)