«Έμφραγμα» στο ΕΣΥ από έλλειψη τραυματιοφορέων – Υπάλληλοι security και καθαρίστριες μεταφέρουν ασθενείς!
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο ΕΣΥ καταγγέλλουν οι τραυματιοφορείς που προχώρησαν σε στάση εργασίας - Πάνω από το 50% οι κενές οργανικές θέσειςΤην ώρα που ο Θάνος Πλεύρης παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για το ΕΣΥ, η δημόσια υγεία συνεχίζει να πορεύεται προς την απόλυτη κατάρρευση. Πολύς λόγος γίνεται για την τεράστια έλλειψη σε ιατρικές ειδικότητες και ιδιαίτερα την απουσία αναισθησιολόγων, όμως σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται και λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε τραυματιοφορείς.
Την Τετάρτη, οι τραυματιοφορείς σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας πραγματοποίησαν τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.
Η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων διαμαρτύρεται για τις τεράστιες ελλείψεις τραυματιοφορέων που παρατηρούνται στις δομές Υγείας, αφού όπως αποκαλύπτει, από τις 5.000 οργανικές θέσεις στους οργανισμούς νοσοκομείων, είναι καλυμμένες λιγότερες από τις μισές, ήτοι 2.200 τραυματιοφορείς, μόνιμοι και συμβασιούχοι.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης περιγράφουν ένα αδιανόητο μπάχαλο που συμβαίνει ιδιαίτερα στις εφημερίες. «Ασθενείς κινδυνεύουν» επισημαίνουν και τονίζουν πως επικρατεί «χάος κατά τις ημέρες των εφημεριών των νοσοκομείων στα Επείγοντα».
«Γιατροί-νοσηλευτές, security, καθαρίστριες, συνοδοί ασθενών κάνουν τους τραυματιοφορείς για να καλύψουν τα απίστευτα κενά που προκύπτουν» αναφέρουν μεταξύ άλλων, περιγράφοντας το χάος που επικρατεί. Οι ελλείψεις τραυματιοφορέων έχουν ως συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ταλαιπωρία των ασθενών άλλα και μεγάλη εξάντληση των εργαζομένων. Σαν αποτέλεσμα, οι ασθενείς παραμένουν στις κλινικές και καθυστερούν να πάρουν εξιτήριο, αυξάνοντας τα νοσήλεια και τα ράντζα στους διαδρόμους.
Οπωσδήποτε μιλάμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις που μαρτυρούν πως με τις ευλογίες του Θάνου Πλεύρη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η δημόσια Υγεία μετατρέπεται σε ένα απέραντο «σκορποχώρι». Κάθε τραυματιοφορέας κυριολεκτικά υποχρεώνεται να βγάζει δουλειά για δύο, αφού οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν το 50%, ενώ ο μέσος όρος του μισθού είναι 700 ευρώ τον μήνα. Ταυτόχρονα, το προσωπικό του κλάδου είναι γερασμένο, με μέσο όρο ηλικίας που κυμαίνεται στα 45 – 50 έτη.
Εφόσον η κατάσταση είναι τόσο τραγική που ακόμα και υπάλληλοι security, καθαρίστριες και συνοδοί ασθενών αναγκάζονται να μεταφέρουν ασθενείς, αυτό σημαίνει πως εξ’ ανάγκης γίνεται παραβίαση των κανόνων υγείας και ασφαλείας. Κάτι που με τη σειρά του σημαίνει πως διακινδυνεύεται άμεσα η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, άλλα και πολύ περισσότερο των ίδιων των ασθενών.
Ας αναρωτηθεί κάποιος – για παράδειγμα – τι σημαίνει να υπάρχει ένας μόνο τραυματιοφορέας (εάν υπάρχει και αυτός) για να μεταφέρει έναν υπέρβαρο ασθενή, έναν καταγματία ή έναν μεταμοσχευμένο. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτήν την κατάσταση και την σοβαρή έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καταλαβαίνει κανείς σε τι άθλιες συνθήκες λειτουργεί η δημόσια περίθαλψη. Το να είναι δυσεύρετα τα καρότσια μεταφοράς, ή να υπάρχουν λιγοστά ή ακατάλληλα φορεία, είναι πλέον ο θλιβερός κανόνας στην πλειοψηφία των δομών υγείας.
Αν το υπουργείο Υγείας δεν ανταποκριθεί τάχιστα σε αυτές τις σοβαρότατες ελλείψεις, νομοτελειακά θα οδηγηθεί σε «έμφραγμα» το ΕΣΥ. Αντί να δίνονται λύσεις για αυτά τα ζητήματα, ο Θάνος Πλεύρης είναι απασχολημένος με το να μετατρέπει το ΕΣΥ σε σύστημα υγείας δύο ταχυτήτων, ένα ΕΣΥ – «VIP» όσων μπορούν να πληρώνουν μέχρι και για να χειρουργηθούν, και ένα ΕΣΥ που μετατρέπεται σε «χωματερή» της Υγείας.
Αιτήματα της Ένωσης
Αιτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων αποτελούν η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η άρση των αναστολών, η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι αυξήσεις στους μισθούς και η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα των τραυματιοφορέων ερωτήσεις έχουν κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τη συντριπτική πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο υπουργός Υγείας αποφεύγει επισταμένως να δώσει λύσεις.