ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αιμορραγεί» οικονομικά ο Έβρος: Πάνε για ψώνια σε Βουλγαρία και Τουρκία λόγω ακρίβειας – Απεγνωσμένοι οι έμποροι

Έβρος: «Μιλάμε για ερημοποίηση - Κάθε μέρα μπαίνουν ταφόπλακες σε περισσότερα καταστήματα» - Ζητούν ειδικό φορολογικό καθεστώς οι έμποροι
«Αιμορραγεί» οικονομικά ο Έβρος: Πάνε για ψώνια σε Βουλγαρία και Τουρκία λόγω ακρίβειας – Απεγνωσμένοι οι έμποροι

Παρατημένος στη μοίρα του συνεχίζει να βρίσκεται ο Έβρος, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει λάβει το παραμικρό μέτρο στήριξης για να τον ενισχύσει, μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη ο νομός το περασμένο καλοκαίρι.

Και σαν να μην έφτανε η ολική καταστροφή που υπέστησαν οι Εβρίτες σε δασικό πλούτο, σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και την οικονομική «αιμορραγία» που δημιουργείται από πολλούς πολίτες που λόγω τις δυσβάσταχτης ακρίβειας, περνούν τα σύνορα προς τη Βουλγαρία ή την Τουρκία για να κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητο.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις και η αισχροκέρδεια που επιβάλλουν τα πολυεθνικά «καρτέλ» των προμηθευτών στην ελληνική αγορά με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη «ψαλίδα» στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας – Τουρκίας. Οι οικογένειες στον Έβρο που με αυτές τις τιμές βλέπουν να εξανεμίζεται ο μισθός πολύ πριν βγει ο μήνας, για λόγους επιβίωσης στρέφονται στις ξένες αγορές.

Το αποτέλεσμα είναι να «γονατίζει» ολοένα και περισσότερο η τοπική οικονομία του Έβρου, και το ένα λουκέτο να διαδέχεται το άλλο. Οι έμποροι δηλώνουν απελπισμένοι, καθώς λόγω φορολογίας, ανελαστικών χρεώσεων και υψηλών τιμών χονδρικής, δεν τους μένουν περιθώρια να ανταγωνιστούν τις αγορές των γειτονικών χωρών και να μπορούν να επιβιώσουν και οι ίδιοι. Η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση κωφεύει.

«Εδώ και χρόνια παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Όσο βαθαίνει η κρίση και ανεβαίνει ο πληθωρισμός δεν μπορείς να συγκρατήσεις τον οικογενειάρχη, που παλεύει να ζήσει την οικογένειά του, στα δικά μας τα μαγαζιά» υπογράμμισε στο OPEN ο πρόεδρος Επαγγελματιών Σουφλίου Θοδωρής Τσιαμίτας. «Εμάς το κράτος δεν μας κοιτάει, μπαίνουν ταφόπλακες κάθε μέρα σε περισσότερα καταστήματα. Γι’ αυτό μιλάμε για ερημοποίηση του Έβρου» υπογράμμισε.

Ο Θοδωρής Τσιαμίτας υπογράμμισε ότι το κράτος θα μπορούσε να επιλέξει να εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική στον Έβρο, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τα νησιά με χαμηλότερο ΦΠΑ ή με μεταφορικό ισοδύναμο. Όπως είπε, θα έπρεπε να εφαρμοστεί «μια διαφορετική ζώνη στον Έβρο, με διαφορετική φορολογία μιας και είναι ένας πολύ ιδιαίτερος νομός».

Παρόμοιο φαινόμενο οικονομικής «αιμορραγίας» παρατηρείται και με τους βορειοελλαδίτες που πηγαίνουν για ψώνια στα γειτονικά Σκόπια, με τις διαφορές τιμών να είναι μεγάλες. Όσον αφορά τον Έβρο, το ρεπορτάζ του OPEN ανέδειξε τις διαφορές τιμών σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας-Τουρκίας. Ενδεικτικά, την ώρα που η τιμή της βενζίνης είναι 1,95 ευρώ/λίτρο στην Ελλάδα, στην Τουρκία είναι 1,15 ευρώ/λίτρο και στη Βουλγαρία 1,20 ευρώ/λίτρο.

Στο σούπερ μάρκετ της Τουρκίας μπορεί κανείς να βρει το πακέτο των 500 γρ. μακαρόνια με 0,22 ευρώ, το ένα λίτρο γάλα με 0,76 ευρώ, το ένα λίτρο ελαιόλαδο με 8,5 ευρώ, το ένα λίτρο ηλιέλαιο με 1,10 ευρώ, το ένα κιλό γιαούρτι με 1,3 ευρώ , το ένα κιλό κοτόπουλο στήθος με 5 ευρώ και το απορρυπαντικό πιάτων με 0,5 ευρώ.

Η περιοχή του Έβρου «βουλιάζει» οικονομικά από το φαινόμενο της καταναλωτικής μετανάστευσης. Η αγροτική οικονομία του νομού υπέστη ένα τρομερό πλήγμα από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν 900.000 στρέμματα για 17 μέρες, και σήμερα λόγω της ακρίβειας στα οπωροκηπευτικά, κάτοικοι του Έβρου κάνουν μέχρι και ημερήσιες εκδρομές στην Ανδριανούπολη για να προμηθευτούν τα ψώνια της λαϊκής. Καταλαβαίνει κανείς ότι υπό τέτοιες συνθήκες, ο αγροτικός τομέας του Έβρου οδηγείται σε πλήρη καταστροφή.

Δυστυχώς γι’ αυτό το σημαντικό πρόβλημα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, η μέριμνα από πλευράς ελληνικού κράτους είναι ανύπαρκτη. Το αυτονόητο που θα έπρεπε να έχει γίνει, είναι να μειωθεί κατ’ εξαίρεση για τον Έβρο ο φόρος καυσίμων και ο ΦΠΑ για τρόφιμα και άλλα είδη. Να θεσπιστεί ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς που θα επιτρέψει να γίνει ελκυστική ξανά η αγορά του Έβρου, για να μπορέσει να «αναπνεύσει» ξανά, από τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Αιμορραγεί» οικονομικά ο Έβρος: Πάνε για ψώνια σε Βουλγαρία και Τουρκία λόγω ακρίβειας – Απεγνωσμένοι οι έμποροι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.