Να επιτρέψουν την είσοδο στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση στους ταξιδιώτες από χώρες που έχουν εμβολιαστεί συμφώνησαν αντιπρόσωποι των κρατών μελών.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς πλησιάζει η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, οι πρεσβευτές των 27 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν τη σύσταση αυτή που είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πάντως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε ότι το Συμβούλιο συνιστά τη χαλάρωση ορισμένων εκ των περιορισμών και κυρίως γι’ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, ο Κρίστιαν Βίγκαν επισήμανε ότι: «για να μειωθεί ο κίνδυνος να εισχωρήσουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στην ΕΕ, το Συμβούλιο συμφώνησε σε έναν μηχανισμό φρένου έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στα κράτη μέλη να δρουν γρήγορα και με συντονισμένο τρόπο».
Η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά σύνορά της τον Μάρτιο 2020 για τα «μη απαραίτητα» ταξίδια και έχει καταρτίσει από τον Ιούνιο έναν περιορισμένο κατάλογο, ο οποίος αναθεωρείται τακτικά, τρίτων χωρών, οι κάτοικοι των οποίων -εμβολιασμένοι ή μη- μπορούν να εισέρχονται στην Ένωση.
Οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών δέχθηκαν επίσης σήμερα να χαλαρώσουν το κριτήριο της επιδημιολογικής επίπτωσης για να καταρτίσουν αυτό τον κατάλογο, αυξάνοντάς την αναλογία από τις 25 στις 75 μολύνσεις (ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες). Η Επιτροπή είχε προτείνει να αυξηθεί στις 100.
Ο κατάλογος, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει επτά χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, συν την Κίνα εν αναμονή αμοιβαιότητας), θα πρέπει κατά συνέπεια να επιμηκυνθεί σημαντικά.
Παράλληλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν να δημιουργήσουν επειγόντως ένα μηχανισμό συντονισμού για να αναστέλλουν γρήγορα τις αφίξεις από μια τρίτη χώρα σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης λόγω της εμφάνισης παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.