Ως απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό χαρακτήρισε το εμβόλιο Sputnik ο καθηγητής Ανοσολογίας της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης.
Εμβόλιο Sputnik: Μετά από την ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας τη AstraZeneca και ο καθηγητής Ανοσολογίας στο τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης χαρακτήρισε το εμβόλιο Sputnik απολύτως ασφαλές και με καλά αποτελέσματα.
Μιλώντας στη Realnews, o Έλληνας καθηγητής κάνει λόγο για «επιζήμιες καθυστερήσεις», που σε βάθος χρόνου θα έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων που μπορεί να μολυνθούν, και καλεί τα κράτη να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς. Παράλληλα, προτρέπει και τη χώρα μας να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.
«Τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την πανδημία. Όποιος παίρνει την ευθύνη να σταματήσει ή να καθυστερήσει τους εμβολιασμούς (ειδικά όταν δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια) πρέπει ταυτόχρονα να εξηγήσει στους ανθρώπους ότι αυτό σε βάθος χρόνου σημαίνει τον θάνατο κάποιων εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων τους που μπορεί να μολυνθούν», δηλώνει κατηγορηματικά ο Ελληνας καθηγητής.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τονίζει ότι «οι κλινικές δοκιμές αλλά και οι μέχρι τώρα εμβολιασμοί (στη Βρετανία το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε πάνω από 11 εκατ. ανθρώπους) δείχνουν ότι το εμβόλιο προστατεύει 100% από σοβαρή ασθένεια και θάνατο».
Μεταδοτικότητα Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λιγοξυγκάκη, η συνέχιση των εμβολιασμών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ο ιός μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός και πιο λοιμογόνος. «Με τόσο υψηλά επίπεδα κρουσμάτων στην Ευρώπη, τα οποία οφείλονται σε πιο μεταδοτικά αλλά ταυτόχρονα και πιο θνησιγενή στελέχη (όπως το στέλεχος Β.1.1.7, που το εμβόλιο της AstraZeneca καλύπτει), η μη συνέχιση των εμβολιασμών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Το βρετανικό στέλεχος (Β.1.1.7) αξιολογήθηκε πρόσφατα από τη Σχολή Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και βρέθηκε ότι αυξάνει την πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου της ηλικιακής ομάδας 55-69 από 0,6% σε 0,9%, δηλαδή γύρω στο 50%.
Το εύρημα είναι σημαντικό, γιατί δείχνει ότι ο ιός μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός, αυτό το περιμένει κανείς, αλλά και να αποκτήσει ταυτόχρονα και αυξημένη λοιμογόνο δράση. Άρα, όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο SARS-CoV-2 θα γίνει με τον χρόνο λιγότερο προβληματικός με κάποιο “φυσικό” τρόπο κάνουν λάθος. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι τα εμβόλια».
Πηγή: enikos.gr