ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Δείτε αν είστε ανάμεσα σε αυτούς που θα δουν επιστροφή

Σε ποιους φορολογούμενους επιστρέφεται ΕΝΦΙΑ. Δείτε αν είστε μέσα στους δικαιούχους.

Σε ποιους φορολογούμενους επιστρέφεται ΕΝΦΙΑ. Δείτε αν είστε μέσα στους δικαιούχους. Όλα σα προβλέπει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επιστροφή ΕΝΦΙΑ ή ΦΑΠ που έχει καταβληθεί αχρεώστητα σε προηγούμενα χρόνια, δεν έχει συμψηφιστεί και βεβαίως δεν είχε καταβληθεί στους δικαιούχους από την Εφορία.

Τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη διάταξη είναι εκείνα για τα οποία ο ΕΝΦΙΑ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας είχαν προσδιοριστεί αρχικά, βάσει των αντικειμενικών αξιών  του 2008, οι οποίες όμως το 2016 μειώθηκαν με βάση ακυρωτική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το θέμα ήταν ήταν όμως ότι ενώ ο νόμος προέβλεπε τον συμψηφισμό του φόρου που έπρεπε να επιστραφεί, με τον ΕΝΦΙΑ των επόμενων ετών, διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις, το ποσό που έπρεπε να επιστραφεί υπερκάλυπτε κατά πολύ τον ΕΝΦΙΑ των επόμενων ετών.

Από το παραπάνω προέκυπτε το εξής πρόβλημα: Παρέμεναν «δεσμευμένα» στην ΑΑΔΕ, για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ποσά που είχαν καταβάλλει οι ιδιοκτήτες.

Με το νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι τα συγκεκριμένα ποσά που εκκρεμούν, θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

Με την εξής διευκρίνηση: Η διάταξη αφορά σε δικαιούχους οι οποίοι, στο μεταξύ μειώθηκε η ακίνητη περιουσία τους και άρα ο ΕΝΦΙΑ, με τον οποίο βαρύνονται είναι μικρότερος ή και μηδενικός.

Για τα ακίνητα που εντάχθηκαν στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών μετά το 2008, ο φόρος κατοχής ακινήτων που καταβλήθηκε αχρεώστητα θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ των επομένων ετών έως το 2025.




ΕΝΦΙΑ: Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο

Exit mobile version