ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενώ οι Τούρκοι «λυσσάνε» για τα ακριτικά νησιά μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα παρατά στο έλεός τους – Χωρίς πλοίο εδώ και 1 μήνα το Αγαθονήσι!

Αγαθονήσι: Ντροπή για το κράτος - Τεράστιο πρόβλημα ανεφοδιασμού για τους κατοίκους - Δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτε για ιατρικά ραντεβού!

Αγαθονήσι: Τεράστιο πρόβλημα ανεφοδιασμού για τους κατοίκους - Δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτε για ιατρικά ραντεβού!
Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Αγαθονήσι: Την πλήρη εγκατάλειψη από το υδροκέφαλο κράτος της «αριστείας» βιώνουν οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών, που βλέπουν την Πολιτεία σχεδόν να τους «τιμωρεί» επειδή έκαναν το… «λάθος» να γίνουν κάτοικοι παραμεθορίου.

Αντί αυτοί οι άνθρωποι να απολαμβάνουν της καλύτερης κρατικής μέριμνας για τις ανάγκες τους επειδή δίνουν ζωή στα σύνορα της χώρας, βλέπουν το κράτος να τους παρατά στο έλεός τους γιατί μάλλον η εξυπηρέτηση των ακριτών θεωρείται ένα ακόμα «περιττό κόστος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο Mega, οι κάτοικοι στο Αγαθονήσι βιώνουν μια τραγική καθημερινότητα, αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τον ανεφοδιασμό του νησιού, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικά είδη! Ενδεικτικό της εγκατάλειψης που αντιμετωπίζουν, είναι ότι εδώ κι ένα μήνα δεν έχει έρθει πλοίο στο νησί!

Σύμφωνα με όσα είπε στο Mega, ο δήμαρχος του νησιού, Ευάγγελος Κόττορος, έχει δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της ακριτικής περιοχής με άλλα νησιά. Και το πρόβλημα του ανεφοδιασμού δεν είναι το μόνο. Ελλείψει ακτοπλοϊκής σύνδεσης, οι αγαθονησιώτες δεν μπορούν να πάνε ούτε στα ιατρικά ραντεβού τους, με συνέπεια να μπαίνει σε ρίσκο η υγεία τους!

Με τα προβλήματα μεταφοράς κατοίκων, υλικών και αυτοκινήτων να είναι σε τέτοιo μέγεθος, υπάρχει κίνδυνος να κλείσει και η μοναδική επιχείρηση που υπάρχει στο νησί  η οποία ασχολείται με την ιχθυοκαλλιέργεια και απασχολεί 20 – 30 άτομα. Ο δήμαρχος εξήγησε ότι ανέκαθεν υπήρχαν δυσλειτουργίες, αλλά ποτέ ξανά δεν υπήρξε τόσο απροκάλυπτη εγκατάλειψη.

Ο κ. Κοττορός δήλωσε ότι, «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμία απάντηση από καμία αρμόδια υπηρεσία. έρχονται κάτι μικρά πλοιάρια έκτακτα. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ταξίδια, επισκέψεις σε γιατρούς, να πάμε στη Σάμο και να επιστρέψουμε». Ακόμη περισσότερο, «χωρίς μεγάλο πλοίο δεν μπορούν να μετακινηθούν προϊόντα, εφόδια, φορτηγά, μεγάλα αυτοκίνητα». Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, καθώς «τα προηγούμενα χρόνια το πλοίο της γραμμής πήγαινε για συντήρηση, για 10 και 20 ημέρες, πολλές φορές και 2-3 μήνες», σημείωσε ο ίδιος.

«Φέτος όμως έγινε κάτι που δεν το περιμέναμε. Ενώ οι γραμμές προκηρύσσονται συνήθως τους θερινούς μήνες, τον Ιούλιο, φέτος αργήσανε πολύ και οι συμβάσεις έχουν λήξει. Τα μεγάλα πλοία δεν εκτελούν δρομολόγια», τόνισε ο κ. Κοττορός.

«Έχουμε κάτι φέρι-μποτ που εξυπηρετούν ενδοδωδεκανησιακά, από Ρόδο μέχρι βόρειο Σάμο, συνδέουν το Αγαθονήσι με τέσσερα νησιά, Ρόδο, Κω, Πάτμο και Πυθαγόρειο Σάμου. Αλλά στο Αγαθονήσι έχουμε “αποκλειστικά” με τη Σάμο ανάγκη σύνδεσης, λόγω απόστασης, για τα θέματα υγείας, για την καθημερινότητα, για τον ανεφοδιασμό του νησιού. Και εδώ και έναν μήνα έχει διακοπεί η συγκοινωνία με μεγάλο πλοίο. Είναι μεγάλο το πρόβλημα», όπως τόνισε. «Τα μικρά πλοία δεν μπορούν να πάρουν ποσότητες, φορτηγά αυτοκίνητα. Δημιουργούνται ελλείψεις. Πρέπει να δοθεί λύση γιατί έχουμε φτάσει στα όριά μας».

«Άλλα νησιά έχουν κάποιες συνδέσεις, άλλες, και με Πειραιά. Στο Αγαθονήσι είμαστε από τα μικρά νησιά που δεν έχουν καθόλου σύνδεση με Πειραιά. Όπως καταλαβαίνετε εξυπηρετούμαστε βασικά με ανταποκρίσεις».

Με αυτήν την απαράδεκτη κρατική αδιαφορία, έφτασαν σήμερα τα μικρά νησιά να εγκαταλείπονται και να ερημώνονται. Δεν αρκεί δηλαδή που οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών αντιμετωπίζουν προβλήματα με λιγοστές θέσεις εργασίας, ελλείψεις σχολείων και δασκάλων, ελλείψεις φαρμακείων, γιατρών και κέντρων υγείας, αλλά φτάνουν να έχουν πρόβλημα ακόμα και στη μετακίνηση και την προμήθεια βασικών προϊόντων, φτάνοντας να νοιώθουν σαν «ναυαγοί» σε μια τριτοκοσμική χώρα. Το ίδιο το κράτος τους «σπρώχνει» να εγκαταλείψουν τους τόπους τους, κάτι που φυσικά οι ίδιοι δεν το θέλουν, αλλά δεν τους απομένουν πολλά περιθώρια επιλογών.

Και αυτά συμβαίνουν διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη (αλλά και προηγούμενες κυβερνήσεις) δεν έχουν ενδιαφερθεί να εφαρμόσουν μια εθνική στρατηγική προς όφελος των ακριτών που βρίσκονται σε νησιά και ενδοχώρα. Ενώ η Τουρκία αναγνωρίζοντας τη γεωστρατηγική αξία τους, «λυσσάει» για να βάλει στο χέρι τα ακριτικά νησιά μας, το ελληνικό κράτος έχει την «πολυτέλεια» να τα παρατά στο έλεός τους, υποβαθμισμένα, απροστάτευτα και ασύνδετα…

Exit mobile version