Μπορεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση επί των ημερών της Νίκης Κεραμέως να πνέει τα λοίσθια, άλλα η υπουργός Παιδείας δηλώνει περήφανη που μετατρέπει την δημόσια Παιδεία σε επιχείρηση και παρουσιάζει ως επίτευγμα το ότι οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να σπουδάσουν για ένα διάστημα σε αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Γέιλ πληρώνοντας χαμηλά δίδακτρα.
«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε το προνόμιο να έχουμε στη χώρα μας 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, Το Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ, το Τζον Χόπκινς. Ακόμα και σε πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, φοιτητές θα μπορούν να σπουδάσουν εκεί χωρίς την καταβολή διδάκτρων για ένα ή δύο εξάμηνα. Αυτό ήταν απλησίαστο για το 99% των φοιτητών της χώρας. Τώρα αυτό γίνεται. Το Γέιλ στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει απεμπολήσει το δικαίωμά του σε δίδακτρα. Αυτός είναι ο ορισμός της κοινωνικής κινητικότητας. Αυτό δείχνει τις δυνατότητες της χώρας», δήλωσε με… περηφάνια η υπουργός.
Αναφερόμενη στα προγράμματα υψηλών απαιτήσεων, όπως τα χαρακτήρισε, δήλωσε ότι απευθύνονται σε καλούς φοιτητές (25 αρχικά στον αριθμό) οι οποίοι θα επιλεγούν από δύο πανεπιστήμια.
Σχολιάζοντας την ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου στην Αθήνα από το Γέιλ τόνισε ότι οι Έλληνες φοιτητές χωρίς να φύγουν έξω θα συνεργάζονται με τους καλύτερους. «Οι καθηγητές μας θα δημοσιεύουν από κοινού. Εξωστρέφεια. Ανοιχτοί ορίζοντες. Αυτό θέλουμε για τα πανεπιστήμια μας», επεσήμανε.
Η κ. Κεραμέως είπε ακόμη πως η έλευση των εκπροσώπων των αμερικανικών πανεπιστημίων είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα και η μεγαλύτερη στον κόσμο.
«Επέλεξαν την Ελλάδα για να κάνουν αυτή την αποστολή. Η μεγάλη εικόνα είναι αυτή που βλέπουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Δεν θα είχαν λόγο τα αμερικανικά πανεπιστήμια να έρθουν εδώ αν δεν είχαμε εξαιρετικά πανεπιστήμια, εξαιρετικούς φοιτητές, εξαιρετικούς καθηγητές και πάρα πολλές δυνατότητες ανοιχτές για τη σύναψη συνεργασιών» είπε η υπουργός.
«Ανάπτυξη» με καταρρέουσα τριτοβάθμια
Την ίδια στιγμή που η κ. Κεραμέως φροντίζει για την ευημερία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προμοτάροντας τα «πρωτοκλασσάτα» πανεπιστήμια της Αμερικής, η οικτρή κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης φανερώνει πως η κυβέρνηση την οδηγεί συνειδητά προς την ερημοποίηση, προκειμένου να εμφανίσει ως «σωτήριες» και «πρωτοποριακές» τις συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια.
Παρά τους πανηγυρισμούς της κ. Κεραμέως, η ωμή πραγματικότητα είναι πως εντός των συνόρων κυριαρχεί υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των πανεπιστημίων, ανεπαρκές διδακτικό προσωπικό, απαρχαιωμένες και ακατάλληλες φοιτητικές εστίες, ελλείψεις σε εργαστήρια, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, αδυναμία των φοιτητών να ανταπεξέλθουν στα έξοδα διαβίωσης και τα πανάκριβα ενοίκια.
Ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων σαλαμοποιείται και το κράτος αποσύρεται σταδιακά από τα πανεπιστήμια για να παραδοθούν αυτά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αντί να ενισχύεται το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, η υπουργός Υγείας προβάλλει ως πολιτικό κατόρθωμα την εμπορευματοποίηση του και το ότι προσελκύει τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Οι λεγόμενες «προγραμματικές συμφωνίες» μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρηματικών ομίλων κατακλύζουν ολοένα και περισσότερο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, φέρνοντας τα συμφέροντα των ιδιωτών σε πρώτο ρόλο, να καθορίζουν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.
Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως επιθυμεί τη δημιουργία νέων εστιών με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) όπου οι φοιτητές θα υποχρεώνονται να πληρώνουν ενοίκιο. Ένα μέτρο που ουσιαστικά θα έρθει να καταργήσει την δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες και ουσιαστικά αποσύρει εντελώς τον ρόλο του κράτους στη μέριμνα στέγασης των φοιτητών. Μια πολιτική που δίνει τον ρόλο του «σωτήρα» στους μεγαλοεργολάβους που θα έρθουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης για να «λύσουν» το στεγαστικό των φοιτητών.
Άλλα σύμφωνα με την λογική της κ. Κεραμέως, όλα αυτά δεν… έχουν σημασία, διότι λίγες δεκάδες φοιτητών (από τις δεκάδες χιλιάδες) θα μπορούν να σπουδάσουν για λίγους μήνες δωρεάν στο Γέιλ….