ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Τα σχέδια για την ιστορική Μοίρα Καταδρομών του Βορείου Τομέα

Πληροφορίες που διαρρέουν κάνουν λόγο για κλείσιμο και της θρυλικής Μοίρας των Καταδρομών του Βορείου Τομέα.

Ένοπλες Δυνάμεις: Τα σχέδια για την ιστορική Μοίρα Καταδρομών του Βορείου Τομέα
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ένοπλες δυνάμεις: Σύμφωνα με «Μη επιβεβαιωμένες Πληροφορίες» που διαρρέουν στους διαδρόμους του ΓΕΕΘΑ, γίνεται λόγος για κλείσιμο και της θρυλικής Μοίρας των Καταδρομών του Βορείου Τομέα.

Τις πληροφορίες τις μεταφέρουμε με επιφύλαξη αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Αν όμως ισχύουν και κλείνει μια Μοίρα Καταδρομών, ενώ αφήνουν Στρατόπεδα με μοδίστρες, μαστόρους και Γαζώτριες, κάτι δεν πάει καλά στη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιστορική Διαδρομή

Τον Δεκέμβριο του 1946 η Ανωτάτη Ηγεσία αποδέχθηκε τη νέα πρόταση του Συνταγματάρχου Ανδρέα Καλλίνσκη και ενέκρινε τη συγκρότηση των πρώτων 40 ανεξάρτητους Λόχους Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ).

Τον Μάρτιο του 1947 συγκροτούνται 20 νέοι ΛΟΚ (41-60).

Στην ΙΙα Ταξιαρχία Καταδρομών υπήχθησαν οι Γ’, Δ’ και Ε’ ΜΚ και στην Ιη Ταξιαρχία Καταδρομών η Α’και Β’ΜΚ.

Κατά την τελευταία περίοδο των πολεμικών επιχειρήσεων (Άυγουστος 1949) όλες οι μέχρι τότε Μονάδες Καταδρομών αναπτύχθηκαν ως ΙΙΙη ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ (ΠΕΖΙΚΟΥ) με τις παραπάνω 2 Ταξιαρχίες Καταδρομών, το 480 Τάγμα Διαβιβάσεων Καταδρομών και Χειρουργείο Εκστρατείας.Η πολεμική δράση των δύο (2) Ταξιαρχιών ταυτίζεται με την λαμπρή δράση των Μοιρών τους και για το Σύνταγμα Καταδρομών των Β’, Δ’ και Ε’ ΜΚ, οι οποίες ανέπτυξαν πλούσια και λαμπρή δράση στις πολεμικές επιχειρήσεις του Στρατού μας στην Ήπειρο, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, Ρούμελη, Θεσσαλία, Εύβοια και Θράκη από τον Μάιο 1947 μέχρι το Δεκέμβριο 1949 και συνετέλεσαν σημαντικά στην διατήρηση της ελευθερίας και δημοκρατίας στην πατρίδα μας.

Για την παραπάνω συμμετοχή των Επιτελείων , Διοικήσεων και Μοιρών Καταδρομών στις επιχειρήσεις, όπου είχαν απώλειες 18 Αξκούς και 174 Καταδρομείς, οι Μοίρες Καταδρομών τιμήθηκαν με Ηθικές Αμοιβές, όπως το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, τον Πολεμικό Σταυρό Α’ Τάξεως και το Διακριτικό Αγώνος Διασώσεως Ιερών Οσίων Φυλής (ΔΑΔΙΟΦ).

Με το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων (Δεκέμβριος 1949), οι Δυνάμεις Καταδρομών αναδιοργανώθηκαν και σχημάτισαν ”Εν ειρήνη” την Διεύθυνση Καταδρομών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/Α) και υπό αυτήν το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ) και τη Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών (ΔΔΚ), ανεξάρτητη και ισότιμη προς Ταξιαρχία, έχουσα ως Οργανικές Μονάδες τις Β’ , Γ’ Δ’ και Ε’ Μοίρες Καταδρομών, το 480 Τάγμα Διαβιβάσεων και ένα Λόχο Στρατηγείου (ΛΣ/ΔΔΚ).

Πηγή Veteranos.gr

Exit mobile version